Det här är RES guide för dig som vill besöka skidorten La Clusaz i franska Alperna.
Text: Linda Iliste
La Clusaz är den största byn i skidområdet Aravis. Skidsystemet förenar La Clusaz med den intilliggande mindre byn Manigod. En tredje by, Le Grand Bornand, ligger också väldigt nära, men har ett fristående skidsystem.
Mellan La Clusaz och Le Grand Bornands centrum kör skidbussar.
Foto: Laclusaz.com.
RES HIT
Närmaste flygplats är Genève. Hit går reguljärflyg från Stockholm och Köpenhamn. Därifrån vidare till La Cluzac med hyrbil eller buss, cirka fem mil, och det går att boka bussbiljetter via Altibus.
Även flygplatsen i Grenoble, som det också går reguljärflyg till, ligger nära till.
NÄR
Skidsäsongen pågår normalt december-april.
HOTELL
Foto: Press.
1. Hôtel Beauregard
Fyrstjärniga Beauregard är ett rustikt alphotell med lugnt läge en bit från La Clusazs bykärna. Nybörjarpisten ligger precis utanför entrén liksom liftar upp i systemets trotsigare backar.
Hitta rum på Hôtel Beauregard till bäst pris här
Foto: Press.
2. Hôtel Restaurant Les Rhodos
Rustikt men elegant boende med bekväma rum; be om ett med egen balkong. Passa på att äta på hotellrestaurangen, den är riktigt bra.
Boka rum på Les Rhodos till bästa pris här
Foto: Press.
3. La Ferme
Än mer avskildhet ges i en av La Fermes stugor som ligger ännu högre upp i Aravisbergen. De är charmiga, luxuösa och passar familjer eller lite större kompisgäng.
Boka en av La Ferme des Lombardes stugor till bäst pris här
MAT & DRYCK
La Clusaz är speciellt på grund av sitt lantbruk. Den mest profilerade produkten är osten reblochon. Den äts både som huvudingrediens och tilltugg.
Foto: Press.
1. Restaurant L'Écuelle
Gemytliga L'Écuelle är en av många restauranger i området som är specialiserad på fondue. Här äter du den sagolika, smälta osten i stearinljusens dämpade sken.
Foto: Press.
2. La Ferme de Lormay
På oemotståndliga gårdshuset La Ferme de Lormay i Le Bouchet-dalen har tiden stått stilla. Ägaren Albert har låtit såväl den bondska inredningen som menyerna med fransk husmanskost vara likadana sedan öppningen 1989.
Boka bord på La Ferme de Lormay här
Foto: Yann Allegre.
3. L'Outa
Tidlöst känns det också på L'Outa. Här är mat och service på topp, men den största behållningen är de äldre, franska gubbarna som spelar kort vid borden sent in på kvällen.
Foto: Matthieu Cellard.
4. Le Cin5
Le Cin5, femstjärniga hotellet Au Cœur du Village restaurang, är flådigast i byn. Här har kocken Vincent Deforces unika kombination av franska och mauritiska smaker har lett till en stjärna i Michelinguiden.
Foto: David Machet.