I sommar öppnar Färöarnas enda krog med stjärnor i Guide Michelin än en gång i Grönland. För äventyrslystna foodies väntar en upplevelse annorlunda än alla andra bordsbokningar.
Minimalistiskt chica Koks öppnade 2011. Under ledning av kocken Poul Andrias Ziska har man skapat moderna tolkningar av traditionella färöiska maträtter, enbart lagade på lokalt producerade råvaror. Genom åren har Ziskas fingertoppskänsla för att förädla unika smaker och dofter gjort både honom och Koks till en av gastronomisk världssensation, förärad med två stjärnor i Guide Michelin.
Poul Andrias Ziska. Foto: Koks.
Den tillfälliga nedstängningen i Färöarna beror på att restaurangen håller på att flyttas, från Leynavatn på huvudön Streymoy till en ny plats nära Fossdalsgjógv. Men bygglovet har dröjt och för andra sommaren i rad slår Koks i stället upp portarna i den lilla byn Ilimanaq i Diskobukten i Grönland.
Ziskas kulinariska koketteri fortsätter att vara hjärtat i verksamheten. Men middagen – nu baserad på grönländska specialiteter som röding och blåmusslor – har svällt till en upplevelse bortom matsalsbordet. Vid sidan av upp till 20 rätter innehåller en bokning av vad man döpt Koks Ilimanaq även transfer med båt från Ilulissat, övernattning på Iliamanaq Lodge, frukost lagad av Koks samt en guidad utflykt.
Pilgrimsmusslor à la Koks. Foto: Koks.
Koks Ilimanaq är öppet mellan 12 juni och 9 september 2023, och kostar från 6 750 danska kronor per person. Bokningar görs via hemsidan.