Bangkok, Thailand: Matguide: 5 x Bangkoks bästa mat
Restaurangen Gaggan i Bangkok. Foto: Pressbild.
Handplockade tips

Matguide: 5 x Bangkoks bästa mat

Bangkoks kulinariska utbud är enormt och kan kännas som en utmaning.

Reseredaktören Jan Ekholm har mångårig erfarenhet av att både resa och leva i Asien. Till RES:s läsare delar han med sig av sina bästa tips i den thailändska huvudstaden.

Foto: No Name Noodle Facebook.
 

1. No Name Noodle

Ramenmästaren Shin Inoues bar No Name Noodle är precis så omständlig som man förväntar sig av ett hajpat japanskt hål-i-väggen. Bokningen till de sju platserna släpps veckovis och tar slut direkt.

Den som lyckas få en plats instrueras att vänta på en parkeringsplats, för att sedan ledas till en anonym skjutdörr. Väl på insidan blir du upplyst om att du endast kan beställa en soppa då herr Inoue inte gör fler än 35 per dag.

Om det är värt mödan? Låt oss säga att hans tokusei shio soba med hemgjorda sobanudlar, sousvide-tillagad chashu på fläsk och kyckling, menma och en skål med tsukesoppa vid sidan om är en smakupplevelse man aldrig glömmer.

2 Attha Kawi 1 Alley, Khlong Tan, Khlong Toei
www.instagram.com/no_name_noodle

Foto: Pressbild / Baan Tepa.
 

2. Baan Tepa

Trenden att söka sig tillbaka till sina kulinariska rötter är stor i Bangkok. En som gör det särskilt väl är Chudaree ”Tam” Debhakam, som efter att ha vunnit ”Top Chef Thailand” hamnade i köket på Dan Barbers tvåstjärniga gårdsrestaurang Blue Hill at Stone Barns utanför New York.

Tillbaka i Bangkok bestämde hon sig för att öppna en restaurang med samma hyperlokala tänk - i sin mormors gamla hus med tillhörande trädgård.

Tolvrättersmenyn är en vacker hyllning till bortglömda rätter som varvas med lyxiga tolkningar av thailändsk gatumat.

561 Ramkhamheang Road, Bangkapi
www.baantepabkk.com

Foto: Jodd Fairs Facebook.
 

3. Jodd Fairs

Bangkokborna har alltid älskat att äta ute, men efter pandemin tycks det ha blivit en besatthet. Detta har lett till en explosion av krog- och kaféöppningar – men också flertalet nya matmarknader.

Jodd Fairs är störst, hippast och knasigast – en explosion av färger, dofter och smaker, med vänlig trängsel och massor av oetablerade kockar som testar sina koncept.

Vulkan-ribs (berg av rykande revbensspjäll) tycks vara en het trend just nu, liksom maneter i olika former samt, som alltid, sötsaker från Japan och Sydkorea.

Rama IX Rd, Huai Khwang
www.facebook.com/JoddFairs

Foto: Pressbild.
 

4. Gaggan

Vilken comeback kid han är, stjärnkocken och rebellen Gaggan Anand! Efter att ha blivit utmanövrerad från sin egen banbrytande Bangkokkrog för gäng år sedan drog han till New York och slickade såren.

Sedan kom han tillbaka och öppnade en mindre chef’s table-version av Gaggan som rusade in på Asia’s 50 Best Restaurants-listans femteplats. Välförtjänt givetvis.

Gaggans kulinariska shower är en vattdendelare, men ingen kan förneka att han revolutionerat indisk fine dining – och att han fortfarande har förmågan att överraska. Om du klarar ljudvolymen längs bardisken.

68 Sukhumvit 31, Khlong Tan Nuea, Watthana
www.gaggan.com

Foto: Pressbilder.
 

5. Potong

Först en liten varning: Nyblivna stjärnkrogen Potong ligger så djupt in i Chinatown att din taxichaufför garanterat inte kommer att hitta den med mindre än ett par telefonsamtal med restaurangen.

Men det knepiga läget i ett vingligt femvåningshus i en trådsmal gränd förhöjer enbart upplevelsen när kocken Pichaya ”Pam” Utharntharms progressiva, thai-kinesiska cuisine landar på bordet.

Hennes meny har beskrivits som en ”andlig upplevelse”, och nog blir man en smula religiös av den lufttorkade ankan, nytolkningen av klassisk pepparkrabba och den snillrika rätten som serverar alla delar av en kokosnöt.

422 Vanich Road, Samphanthawong
www.restaurantpotong.com

Publicerad: 2023-11-17