Stockholm, Sverige: Konst på menyn när nya Bobergs Matsal öppnar i NK-huset
Pi Le och Tommy Myllymäki. Foto: Pressbild.
Nyhet

Konst på menyn när nya Bobergs Matsal öppnar i NK-huset

Efter månader av förberedelser har stjärnkrögarna Tommy Myllymäki och Pi Le i veckan slagit upp dörrarna till nya Bobergs Matsal i NK-huset i Stockholm.

Även svenske konstnären Martin Bergström har bidragit till konceptet, som förenar nutid med tradition.

Bobergs Matsal, som invigdes år 1915 på plan fyra på NK, är uppkallad efter arkitekten Ferdinand Boberg som ritat själva byggnaden.

Matsalen är känd som Ferdinand Bobergs sista verk och har under många år varit en lunchrestaurang i en klassisk miljö.

Nya Bobergs Matsal förvaltar det här drygt hundraåriga arvet, men har samtidigt tagit ett kliv framåt genom att utveckla gastronomin.

Liten, fransk-nordisk meny

Tommy Myllymäki säger att det känns jättespännande.

– Jag är verkligen stolt över det team som Pi och jag förfogar över, med den expertis vi har att arbeta med varje dag.

Menyn, en modern tolkning av traditionell fransk-nordisk matlagning, är liten. Den består endast av tio rätter.

Men varje rätt är varsamt skapad påpekar Tommy Myllymäki.

– Bland annat har vi en quenelle till förrätt ihop med kungskrabba och kaviar, en vaktel med mangold, och en tartelette med hallon och lakrits, berättar han.

Ny konst i kulturhistoriskt skyddad miljö

Myllymäki och Pi Le har också tagit hjälp av den svenske konstnären Martin Bergström.

Matsalen i sig är nämligen kulturhistoriskt skyddad och har förblivit så gott som oförändrad sedan den öppnade för 109 år sedan.

Men inne i restaurangen har Bergström nu skapat skärmar som förenar nutid med denna tradition samt en vägg med konstverk och blommor från så tidigt som 1890.

– Det känns redan nu livfullt, men det händer alltid något mer när folk rör sig bland verken, säger Martin Bergström.

Foto: Pressbild.

Publicerad: 2024-08-23