Nya vyer, intryck, dofter – och smaker. Vi älskar att njuta av ny mat, dryck och allt som hör till när vi är på resande fot, även i vårt eget hemland. RES tipsar om tre svenska kulinariska nyheter som du kan vara med om i år.
Foto: Pressbild.
Boka chef’s table på Quê
Quê, den vietnamesiska fine-dining-restaurangen i Värnhem i Malmö, har tagit över en ny lokal på Adelgatan. Detta för att bygga ut verksamheten, och som komplement till den ordinarie menyn servera småtallrikar och drinkar i det fantastiskt fina gamla stadsbiblioteket. Men också för att erbjuda ett så-kallat chef's table. Vid det kan fem gäster åt gången äta från en hemlig meny bestämd av firade kocken Quan Pham.
Adelgatan 4, Malmö
www.restaurangque.se
Foto: Visit Umeå.
Smaka isviner från Norrland
Vad får du om du kombinerar 100 procent svenska äpplen med norrländsk vinterkyla? Ett mycket speciellt isvin utan några smak- eller färgtillsatser. Och det är precis vad den västerbottniska vinmakaren Brännland Cider i Vännäsby utanför Umeå specialiserat sig på. Miljön är verkligen väsensskild klassiska vinområdens böljande odlingar. Men Brännlands hantverksmässiga drycker är så pass välgjorda att de säljs på några av de finaste krogarna i världen. Nu kan du också besöka deras nya Tasting Room, mitt i vineriet, och på plats smaka på och lära dig mer om de prisbelönta, söta vinerna.
Företagsvägen 15, Vännäsby
www.brannlandcider.se
Foto: Destination Hälsingland.
Skörda ekologisk på Orbaden Spa
Den första helgen i september väntar en särskild gastroupplevelse på sparesorten Orbaden. Inte nog med att du befinner dig på en plats som lockat människor att bada i Ljusnans klara vatten och andas frisk luft sedan 100 år tillbaka. Under tre dygn kan du hjälpa till att skörda grönsaker från ekologiska odlingar samtidigt som lär dig mer om desamma. Ni plockar bär och svamp i skog och mark, och får kunskaper om Hälsinglands kultursorter. Allt blir grund till härliga middagsupplevelser. Spaentré ingår givetvis också.
Gamla Orbadenvägen 86, Vallsta
www.orbaden.se