Den spanska rätten tapas och den nordliga varianten pintxos är ett kulturellt fenomen med en lång historia, en gastronomi med egna ritualer.
Text: Jörgen Ulvsgärd
På senare år har tapas utvecklats och är inte längre begränsade till ett litet mellanmål med en drink. Pintxos representerar det världsberömda baskiska högklassiga köket i ett litet, ibland mycket sofistikerat format. Ofta äter man dessa små rätter tillsammans till middag.
Pintxos är en självklar del av blodomloppet i den baskiska matkulturen. Det vimlar av pintxos- barer i städer som Bilbao och San Sebastián. En seriös pintxosrunda innebär att du kan få prova anklever med äppelmarmelad, paprikakorv med vaktelägg, babycalamares, räksnittar eller sardeller på fårost för att nämna några.
En pintxo-middag är det perfekta tillbehöret efter ett besök på Bilbaos Guggenheimmuseum eller en promenad längs San Sebastians La Concha- strand. Bardiskarna dignar av dessa delikata och konstfulla små mästerverk som finns i oändliga varianter, ofta sammanhållna av en tandpetare och med en brödbit som bas. Det är den perfekta pratmaten, som man gärna dricker ett syrligt iskallt ungt grönskimrande vitt txacolivin till, innan man fortsätter till nästa ställe. I norra Spanien behöver man med andra ord aldrig gå hungrig.
Runt Bilbaos torg Plaza Nueva ligger många populära pintxosbarer sida vid sida. Tapas och pintxos är med andra ord inte enbart en gastronomisk upplevelse för gommen, utan också en kulturell upplevelse. För spanjorerna är dessa eleganta smårätter i utpräglad grad ett sätt att mötas och spendera tid tillsammans, en självklar del av den berömda spanska livsstilen och dygnsrytmen där mat och social samvaro går hand i hand. Att besöka en tapas- eller pintxosbar i Spanien är inte bara en kulinarisk njutning, utan nyckeln till att förstå den spanska kulturen.