RES expert Anders Sjöstedt ger oss senaste nytt om corona-läget från Mallorca. Anders är bosatt på Mallorca sedan fyra år.
Det snurrar runt ett skämt på sociala media just nu, där någon frågar sin läkare: “När tror du att den här pandemin tar slut?” Läkaren svarar: “Jag vet inte, jag är inte politiker.”
I Sverige drivs lyckligtvis inte covid-insatserna av politiker, men i resten av världen är det så, även i Spanien - och framför allt på Balearerna. Påbud och restriktioner avlöser varandra i en rasande takt. Alla är de säkert menade att visa handlingskraft och få oss att känna oss trygga, men leder mest till förvirring. Just nu verkar inte heller kravet på munskydd har mycket effekt. Spanien och Mallorca, där personer utan munskydd bötfälls, har en av de snabbaste ökningarna av covid-fall i Europa just nu och enligt region-regeringen är spridningen till största delen intern, det vill säga inte med anländande turister.
Det är inte lätt att skapa sig en uppfattning om situationen, vare sig man redan är på ön eller funderar på att resa hit. Smittan i sig verkar inte oroa dem jag pratar med, snarare handlar det om risken att inte kunna resa hit eller hem som planerat, om det blir nya restriktioner.
Spaniens hälsoministerium publicerar uppdaterade siffror varje dag som visar nya bekräftade covid-smittade i varje region de senaste 7 och 14 dagarna. Här ser det ut att lugna sig något - från 1818 de senaste 14 dagarna till 720 den senaste veckan. Det innebär att incidens-talet (bekräftade fall per 100,000 invånare den senaste veckan) fallit från 158 till 63. Tyskland har satt sin gräns för att avråda från resor till 50, därför kom deras beslut förra veckan. Sveriges incidens är för närvarande runt 20.
Det är dock mycket möjligt att denna minskning endast beror på att fall rapporteras långsamt. På hemsidan för Balearernas region-myndighet rapporteras situationen dag för dag, för närvarande +913 för veckan till i fredags (en incidens på 71). Här talar man dock om “aktiva fall” vilket gör att man varje dag kan dra bort fall som “tillfrisknat”, något man förmodligen anstränger sig att göra för att förhindra att andra länder avråder resande.
Vad man kan också utläsa från Balearernas siffror är dock ökningstakten, som samma vecka fram till i fredags (jämfört med veckan innan) var +130 procent. Det är detta som oroar folkhälso-analytikerna. Mallorca startar från mycket låga nivåer - det fanns i princip ingen spridning när samhället stängdes ner i mars. Det gör att befolkningen här på ön nu står inför en första våg, inte en andra. Om ökningen fortsätter i samma takt som förra veckan kan åtgärderna komma att bli drastiska.
Vi har många tappert kämpande entreprenörer i besöksnäringen här på ön, och bland dem många svenskar. Jag försöker själv stödja så många jag kan, både genom rekommendationer och besök. Om du redan är här på ön så hoppas jag att du gör mig sällskap!
Anders Sjöstedt är boende på Mallorca sedan fyra år.