Förra året hade Paris 31 restauranger med tre stjärnor. I år har de ”bara” 29 restauranger med tre stjärnor. Mathuvudstaden håller masken, men är lätt oroad.
La Marine, en fisk- och skaldjursspecialist på ön Noirmoutier utanför Frankrikes västkust, var det enda nya matstället som tilldelades topprankningen tre stjärnor i Michelins senaste guide när den presenterades den 6 mars i Strasbourg.
Michelin uppmärksammar allt mer den franska gastronomin i regioner utanför Paris. Av de 44 som nyligen tilldelats stjärnor är 37 belägna utanför huvudstaden.
– Mer än någonsin kockar hämtar sin inspiration från regionerna, sa Gwendal Poullennec, internationell chef för Guide Michelin under ceremonin.
La Marine är ”värt en omväg” – som är definitionen av trestjärnig ranking – för ”det sveper oss till ön Noirmoutier och lämnar oss för alltid förändrade”, skrev Michelin i ett pressmeddelande.
Redan förra årets tillkännagivande skapade Michelinguidens rankning rubriker. I slutet av februari kom nyheten att en av landets mest kända kockar, Guy Savoy, nedgraderats från tre stjärnor till två. Det är även andra året i rad som Michelin håller sin prisceremoni utanför Paris.
Totalt tappade 25 restauranger stjärnor. Förutom de två 3-stjärniga, nedgraderades tre tidigare tvåstjärniga platser till en stjärna.
Michelinguiden har funnits sedan 1900. 1926 började de dela ut stjärnor.
I år finns fyra nya tvåstjärniga restauranger; förra året var det sex.
Följande är Frankrikes trestjärniga restauranger. En asterisk anger att de är nya på listan.
• Alléno Paris au Pavillon Ledoyen, Paris, 8:e arr.
• AM par Alexandre Mazzia, Marseille
• Arpège, Paris, 7:e arr.
• Assiette Champenoise, Tinqueux, Grand Est
• Auberge du Vieux Puits, Fontjoncouse, Occitanie
• Christophe Bacquié, Le Castellet, Provence-Alpes-Côte d’Azur
• Christopher Coutanceau, La Rochelle, Charente-Maritime
• Epicure, Paris, 8:e arr.
• Flocons de Sel, Megève, Haute-Savoie
• Georges Blanc, Vonnas, Ain
• Guy Savoy, Paris, 6:e arr.
• Kei, Paris, 1st arrondissement
• L’Ambroisie, Paris, 4:e arr.
• L’Oustau de Baumanière, Les Baux-de-Provence, Provence-Alpes-Côte d’Azur
• La Vague d’Or — Cheval Blanc-St. Tropez, Provence-Alpes-Côte d’Azur
• *La Villa Madie, Cassis, Provence-Alpes-Côte d’Azur
• Le 1947 — Cheval Blanc, Courchevel, Auvergne-Rhône-Alpes
• Le Cinq, Paris, 8:e arr.
• Le Clos des Sens, Annecy-le-Vieux, Auvergne-Rhône-Alpes
• Le Louis XV — Alain Ducasse à l’Hôtel de Paris, Monaco
• Le Petit Nice, Marseille
• Le Pré Catelan, Paris, 16:e arr.
• Les Prés d’Eugénie – Michel Guérard, Eugénie des Bains, Nouvelle Acquitaine
• Maison Lameloise, Chagny, Bourgogne-Franche-Comté
• Mirazur, Menton, Alpes-Maritimes
• Pic, Valence, Auvergne-Rhône-Alpes
• Pierre Gagnaire, Paris, 8:e arr.
• *Plenitude, Cheval Blanc, Paris, 1:e arr.
• Régis et Jacques Marcon, Saint-Bonnet-le-Froid, Auvergne-Rhône-Alpes
• René et Maxime Meilleur, Saint Martin, Saint Martin de Belleville, Auvergne-Rhône-Alpes
• Troisgros — Le Bois sans Feuilles, Ouches, Auvergne-Rhône-Alpes
Text: Janne Sundling
Epicure på lyxhotellet Le Bristol är en av Paris finkrogar som behållit tre stjärnor. Foto: Pressbild.