Kapstaden, Sydafrika: Sydafrika: Möt matkreatörerna i Kapstaden
Foto: The Pot Luck Club Facebook.
Resereportage

Sydafrika: Möt matkreatörerna i Kapstaden

Kapstaden har utnämnts till en av världens främsta matdestinationer. RES for till Sydafrika för att ta pulsen på de kulinariska kreatörerna vid världens ände. 

Text: Linda Iliste.

Det sydafrikanska paret Leigh och Lucy Beard njuter av livet vid sitt tält mitt emellan en eukalyptusskog och prunkande vallmoängar.

Efter ett antal år som jurister i London har de nyss sagt farväl till den stressiga tillvaron och hamnat på en campingplats i Spanien, i sin längtan efter värme och lugn.

Varandet består av de tu makarna, den stora tystnaden – och en bok om destillering.

Tillbaka till uppväxtorten

– Det låter motsägelsefullt, men efter alla år i England var det i Spanien vi blev förälskade i gin. Den där boken var vårt första försök att se om destillering kunde vara något för oss, skrattar Lucy åt minnet.

Och det var det. Men bara om de återvände till uppväxtorten.

– Leigh har alltid varit intresserad av bryggeri, och när vi kom hem till Kapstaden insåg vi att kaffekulturen blomstrade och att hantverksöl var jättepopulärt. Det gav oss tron till att gin kunde bli nästa stora trend.

Makarna Beard med sitt team. Foto: Hope Distillery Facebook.

Drömmen slog rot. I framtidsvisionen fanns en verkstad i vilken de även var bosatta, med ett provsmakningsrum med utsikt över destilleriet där de kunde ta emot besökare.

I dag är det precis så det ser ut på Hope Distillery. Döpt efter hoppfullheten som ledde dem till Hopkins Street där det ligger, mitt mellan närförorterna Woodstock och Salt River.

Här hittas numera även StrangeLove Cocktail Lounge en våning upp. Tips: en charkbräda och husets gin och tonic.

StrangeLove Cocktail Lounge. Foto: Hope Distillery Facebook.
 

Unik smältgryta

Kapstaden är egentligen inte en särskilt stor stad.

Den vidsträckta bebyggelsen vid Taffelbergets fot, flankerad av sandstränder och hårnålskrumbuktande kuststräckor, rymmer färre än fem miljoner själar. Cirka 4,7 för att vara mer exakt.

De utgör dock en unik smältgryta – bankirer från Nigeria är grannar med italienska rastafaris, indiska curryhus ligger inpå lokala braaikök, natten ljudsätts av både bongotrummor och technobeats.

Foto: Finding Dan / Dan Grinwis.

Det är inte för inte som Kapstadenbor alltid sägs vara i färd med att ”göra en plan” och därför befinner sig i toppskiktet av världens mest kreativa människor för närvarande.

Opolerad, intressant mix

Just Woodstock och Salt River sägs utgöra ett geografiskt nav för konstnärer, formgivare och allehanda entreprenörer. Det var även detta som lockade makarna Beard.

– I förorterna händer många intressanta saker i små lokaler med billigare hyra än inne i City Bowl, påpekar Lucy.

Man behöver inte ta många steg ut på gatan för att förstå vad hon menar.

Foto: Claudio Fonte.

De opolerade stadsdelarna består av en mix av gatukonstmålade fabrikslokaler och charmigt tilltufsade småhus.

Under apartheidsystemet var detta en av få platser där befolkningen behöll mångkulturell grannsämja trots att det ansågs lagvidrigt, vilket skapat en gripande innerlighet.

En stark och klangfull kvartersanda råder; de många familjer som bott här länge har börjat blandas med unga driftiga som öppnar innovativa verksamheter. 

Pingvinerna på Boulder Beach. Foto: Casey Allen.
 

Nya påhitt från en dag till en annan

Popup-konceptet skulle kunna vara fött här.

Hela Kapstaden är i dag en plats där saker från ena dagen till den andra tycks uppstå ur tomma intet – och då tänker vi inte enbart på pingvinerna som dyker upp på Boulder Beach, eller de provisoriska försäljningsskjulen som sätts upp längs puttriga genomfartsleder.

Foto: Truth Cape Town Facebook.

Nej, plötsligt börjar Deluxe Coffee Works sälja antika motorcykeldelar intill sina nyrostade kaffebönor.

Plötsligt utnämns steampunkdoftande Truth Coffee till världens bästa kaffebar och plötsligt koras The Test Kitchen till en av världens hundra bästa restauranger.

Krogen stängde under pandemin men i dess aska har grundaren, kocken Luke Dale-Roberts, låtit framgångsrika TTK Fledgelings uppstå.

Det ligger en kort promenad från makarna Beards alkohollaboratorium, i The Old Biscuit Mill.

The Old Biscuit Mill. Foto: The Pot Luck Club Facebook.

Woodstock och Salt Rivers boom spåras ofta hit, till den gamla kexfabriken som fått behålla sitt namn och sin industrichica atomsfär men vars utrymmen fyllts med gallerier, barer, marknaden Neighbourgoods Market samt ytterligare två krogar, The Pot Luck Club och Salon.

De tu drivs också av Dale-Roberts, Kapstadens meste rockstjärnekock.

Foto: The Pot Luck Club Facebook.

Medan The Pot Luck Club har en coolt tillbakalutad atmosfär är Salon en rustik finkrog med en avsmakningsmeny som är tänkt att ta dig världen över.

Över assiett nummer ett av nio – ostron och traditionell padkos med slangetjies och roti – får man verkligen påminna sig om att dessa områden fram till för bara något årtionde sedan ansågs farliga.

Tre promenadvänliga parallellgator

Detsamma gällde även den inre stadskärnan, City Bowl, där en strapats nedför fel gata kunde leda till elände.

Numera talas det inte så mycket om ”fel” gator, däremot om vilka som är ”rätt”.

Foto: Andingomfoti M.

Loop, Long och Bree Street skär rakt genom smeten, pepprade med tjusiga butiker och allehanda serveringar. De är i sin tur omringade av ett gytter av spännande gränder.

I en stad där vidsträckta avstånd kräver en hel del taxiresor utgör de tre parallellgatorna ett perfekt promenadvänligt centrum.

Gatorna har delvis renoverats, men kvar ligger ett forntida skimmer över dess viktorianska hus med utsirade balkonger och färgglada kolonialbyggnader.

Foto: Cape Town Tourism.
 

Enkelhetens filosofi och dagsfärska råvaror

Niki Bjorn Reschke, som var med och utvecklade konceptet på Arcade Cafe, skräder inte orden:

– Kullerstensgator, ålderstigen arkitektur, grönska, människor från hela världen... Bree Street är helt grymt!

Foto: Arcade Cafe Facebook.

Arcades framgångssaga handlade till en början om enkelhetens filosofi och dagsfärska råvaror. Klimatet gör det enkelt att köpa närapå allt från producenter runt knuten.

I dag tillskrivs den framför allt en vass cocktaillista och förmåga att höja partytemperaturen.

Några andra bevingade ord Reschke slängt sig med, är att närmar sig recept med synen, att "gud, universum, naturen, eller vad du vill kalla det, är den bästa sabla kocken någonsin". Och varför förstöra det?

Foto: Honest Chocolate Facebook.
 

Främsta foodiegatan

Anthony Gird och Michael De Klerk håller med. Deras kärleksföremål är kakao och efter gastronomiska irrfärder jorden runt hävdar de bestämt att Kapstaden är den bästa foodiedestination.

– Och Bree Street är stadens främsta foodiegata, utbrister de samtidigt.

De gör ofta så, pratar i munnen på varandra. Kanske beror det på att de växte upp tillsammans i landsbygdsprovinsen KwaZulu-Natal.

Foto: Honest Chocolate Facebook.

Eller kanske för att de länge rått om chokladfabriken Honest Chocolate som även innefattar ett kafé.

Här paras chokladdrycker med tryfflar, pajer och ett omtalat bananbröd som täcks av chokladsmör och kryddstarka nötter.

En av världens bästa ginbarer

När solen går ner passar det utmärkt att smita in på Honest Chocolates innergård där "hemliga" The Gin Bar ligger. En liten oas med naggande goda gincocktails. När den öppnade för tio år sedan var den Kapstadens kanske enda riktiga speakeasy.

I dag är det en av Kapstadens mest älskade barer. Rekommenderad av gänget bakom World's 50 Best Bars och med hela 80 etiketter bland de hundratalet flaskorna gin producerade i hemlandet.

Foto: The Gin Bar Facebook.

På närliggande hotellet Silos häftiga Willaston Bar finns flera läckra ginpåfund bland signaturdrinkarna. 

Sammantaget understryker det onekligen Leigh och Lucy Beards föraning om att gin skulle bli nästa fluga i The Mother City.

Handgjort med kärlek

Närliggande är också köttfantasterna Belly of the Beast, bistron Grub & Vine, old school-charmiga The Bailey och coola kaffe- och cocktailbaren The House of Machines med livemusik flera dagar i veckan.

Foto: Belly of the Beast Facebook.

Några av åtskilliga bekräftelser på att Gird och De Klerks påstående om Bree Street och intilliggande gator som alla matälskares färdmål stämmer. Eller: "Kapstadens gourmetboulevard" som vi också hör den kallas. 

Vad är det då som utmärker Kapstadens kulinariska uppvaknande?

Enligt Londonbördige ostmakaren Luke Williams handlar det till syvende och sist om hantverket.

– Även ur europeisk synvinkel är Kapstaden fenomenalt med otrolig variation och kvalitet. Vi är besatta av matens ursprung och ivriga anhängare av allt som är handgjort med kärlek.

Foto: Truth Cape Town Facebook.

Publicerad: 2024-09-26