Sverige: Viggos topplista: Spesso i toppen och Arlanda i botten
Handplockade tips

Viggos topplista: Spesso i toppen och Arlanda i botten

Några gånger i månaden rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen eller nästa weekendresa. 

Idag handlar det mesta om Stockholm.

Vi börjar med en stark trend.

Det ska vara en takbar i år och i framtiden. Bara i mina kvarter vid Mariatorget i Stockholm ska vi snart få två nya takbarer. Just nu packar byggarna ner ställningarna runt huset som rymmer SKR:s huvudkontor ett stenkast från Slussen. 

Inom något år ska en krögare öppna en restaurang och takbar på toppen. Arkitekten är Gert Wingårdh och det unika med detta ställe kommer att vara utsikten både över Saltsjön och Mälaren. Vem som ska fylla de minst 500 stolarna är för mig okänt. Det är alltså huset med ölsyltan Akkurat i bottenplan. 

Samma sak är på gång på toppen av polishuset på Torkel Knutssonsgatan. Just nu letar fastighetsägaren en restauratör som både vill ta taket med ett par hundra stolar och fixa frukost och fika till hyresgästerna längre ner i huset. 

Och ja, när Gondolen öppnar igenom om ett drygt år eller två ska det bli ytterligare en takbar ovanpå den gamla.

Som gäst är det häftigt att sitta på en takbar med svindlande utsikt. Men för dem som vill se om det är fullsatt eller inte före vi bestämmer oss för att gå in är det förstås mindre bra. Takbarer är dock ett fenomen som är här för att stanna. Stockholmarna och besökare från hela världen går ut och äter och dricker i vår huvudstad som aldrig förr. Det spelar ingen roll om inflationen och personalbristen driver upp priserna, det är fullsatt på de flesta ställen torsdag till söndag. 

Här är mina favoriter just nu.

1. Spesso

Takbaren på toppen av hörnet Malmskillnadsgatan Mäster Samuelsgatan är omöjlig att upptäcka från gatuplan. Det är även lite klurigt att fatta var ingången är och vilken knapp man ska trycka på i hissen. Men när man väl är uppe är det bara att konstatera att Stureplansgruppens vd Vimal Kovac har fått en ny hit. Drinkarna är suveräna, personalen lika vänlig som snabb och utsikten över Stockholm den mest urbana i Norden. Det är hit du ska gå för en AW på fredag och komma tillbaka på lördag för brunch-drinkarna eller en lunchsittning med vin. Spesso är en perfekt avskjutningsramp för vidare äventyr på Stureplanskarusellen.

Jag har tidigare skrivit att skulle man spela in en svensk remake av American Psycho så borde Patrick Bateman äta majoriteten av sina måltider på Spesso. Det gäller fortfarande, även om jag kan konstatera de flesta av gästerna vid mitt senaste besök knappt var födda när Bret Easton Ellis var en het författare.

Hitta hit!

Pontus Frithiof La Tour - Pontus Frithiof

2. Pontus La Tour

Stjärnrestauranger är ingen bristvara i Stockholm. Ett gäng krogar har de senaste åren fått stjärnor av Guide Michelin och många av våra bästa kockar har tävlat i kock-VM, även känt som Bocuse d’Or. Det har lett fram till en mycket avancerad matlagning. En råvara får sällan bara var en fisk eller morot, den förädlas sedan mer än tio år till oigenkännlighet och får ett utseende som påminner om det vackraste konstverket under modernismen. 

Ibland kan man bli lite trött på detta, speciellt när prislappen för två personer landar på 10 000 kronor för en lunch. Då ska du boka ett bord på Pontus Frithiofs nya ställe La Tour högst upp i DN-skrapan. Här ser en fisk ut som den gjorde på nittonhundratalet och en sås är fet och len. Just nu är det primörer som gäller och då smakar en grönsak som en Gudagåva. Prislappen är blir ungefär lika hög som på de andra finkrogarna, men anser du dig ha en konservativ smakuppfattning är det hit du ska gå. Jag älskar att vara här.  

Tartlette m sockersaltad strmming samt Svensk ljrom p friterad steambun

3. Skeppsbron 10

Gamla stan håller på att resa sig ur turistfällaträsket. Det finns många tecken på detta. Jag uppskattar bland annat Bistro Marie när jag vill ha en Östermalmsupplevelse nära Södermalm. Och mysiga Matrosen Smörrebröd om jag vill ha en dansk upplevelse. Snaps, öl och en laxmacka är ju det godaste som finns.  

Nu finns även Skeppsbron 10 på samma gata som hotellklassikern Reisen. Det har varit konferenser på de flesta våningsplan i Sjöfartshuset sedan det byggdes 1600-talet, men nu är det äntligen även restaurang i bottenplan efter det att konferensbolaget Eventyr flyttat till Stureplan. 

Jag har bara varit här på presslunch ännu, men då smakade det mesta fantastiskt. De nyrekryterade kockarna Christian Siberg och Jon Hollström känner vi igen från Årets kock och flera av stadens stjärnbeströdda krogar. Maten skulle jag beskriva som avancerad svensk mat på hög nivå. Det är hit du ska ta utländska gäster och visa upp Sverige från sin vackraste sida. Lokalerna är en aning mörka och murriga som det mesta i Gamla stan. Säga vad man vill om medeltiden, men ljust och fräscht var det inte.   

Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika

4. Andreas Cervenkas “Girig-Sverige : så blev folkhemmet ett paradis för de superrika”

Det finns några heliga saker i Sverige. Saker man inte får kritisera. Exempelvis SAS, Astrid Lindgren, Ingvar Kamprad, Kronprinsessan Victoria och H&M. Förr var alliansfriheten en sådan sak, men det ändrade Putin totalt den 24 februari. Nu vill vi alla springa in i Nato. Den kanske mest heliga kon i svensk politik de senaste 25 åren har var Riksbanken. På en pressträff nyligen försökte jag få finansminister Mikael Damberg att säga något kritiskt om denna bank, men det hade varit lättare att pressa vatten ur en sten. Riksbanken och direktör Stefan Ingves har genom att sänka räntan till minus blivit ohyggligt populär. (Det är klart att det inte bara är muslimerna som ogillar att betala ränta.) 

Men nu har ekonomijournalisten Andreas Cervenka skrivit en kampskrift som tar heder och ära av speciellt Riksbanken. Det är intressant läsning, även om jag gärna hade sett lite mer löpande text och något färre matematiska övningar. 

Tesen i boken är att Sverige har fått 500 nya miljardärer och att detta är dåligt för fattigt folk eftersom de inte har något kapital som kan öka i värde. Tyvärr tror jag inte att utvecklingen vänder med denna bok, det är snarare tvärtom. Allt enligt principen Gordon Gekko. Huvudrollsinnehavaren i filmen Wall Street var tänkt som avskräckande nidporträtt. Men han blev en hjälte för hela finansvärlden. Sällan har jag blivit så peppad att bli miljardär som när läste Andreas Cervenkas senaste bok.   

Recension: The Dropout (säsong 1) | Filmtopp.se | Filmtopp

5. The Dropout

Disney+ fortsätter att släppa serier som är ruggigt bra. The Dropout handlar om Elizabeth Holmes som lyckades lura hela världen att hon hade en apparat som med hjälp av en droppe blod kunde säga allt om en människa. Det kanske kommer att gå någon gång i framtiden, men det är långt kvar. Holmes var precis som undertecknad besatt av att bli miljardär, men hon var beredd att ljuga för att nå sitt mål. Det är sällan en bra strategi. Just nu hotas hon av tjugo års fängelse. Och några miljarder i skadestånd. Drömmer du om att bo i Palo Alto och köra runt i Lambourgini är detta världens bästa tv-serie. Det bästa är att det inte blir en andra säsong, eftersom allt är redan sagt i de första åtta avsnitten. Vill du veta vad som händer sen ska du titta på Orange Is the New Black… 

Långt från listan: Arlanda 

Sveriges viktigaste knutpunkt kan också vara landets sämsta. Kaos har präglat säkerhetskontrollen de senaste månaderna och det lär fortsätta hela sommaren eftersom det tycks overkligt svårt att hitta personal och få dem säkerhetsklassade. Vissa dagar är köerna längre än kinesiska muren. Andra dagar går det smutt att komma igenom kontrollerna. Då har man timmar på Airside i terminal 5 att elda upp innan planet går. Det är ofta ett rent helvete. Vid Gate 12 fungerar inte elen på dataplatserna. I de sunkigaste barerna säljs Sveriges dyraste starköl. Stolarna är hårdare än sten och sjukt obekväma.

Hyresavtalen med samtliga krögare på Arlanda är uppsagda och ska förhandlas om. Det kommer att leda till högre hyror för entreprenörerna och naturligtvis måste de ta igen detta på lägre personalkostnader och ännu högre priser på menyn. Ansvarig för detta är det statliga flygplatsbolaget Swedavia. Deras affärsidé borde vara nöjda resenärer, men eftersom dessa inte existerar satsar man istället på fastigheter. Man bygger nya hus och säljer dem. Hur borde det funka? Svar som det gör på Kastrup, Nordens i särklass bästa flygplats. Här funkar allt från transporterna till och från flygplatsen till shoppingen via några sköna barer och barnrummet.




 

Publicerad: 2022-05-13