Sverige: Julstämning: 8 svenska julmarknader att besöka i vinter
Jul i Lisebergsparken. Foto: Liseberg AB / Stefan Karlberg.
Handplockade tips

Julstämning: 8 svenska julmarknader att besöka i vinter

Hantverk, slöjd, glögg, regional mat och stämningsfulla aktiviteter. Nu har de första svenska julmarknaderna börjat hållas – och avlöser varandra i ett högtidspärlband fram till dess att julafton faktiskt står för dörren.

RES-redaktionen har samlat sina bästa tips på vad vi tycker är årets mest spännande julmarknader.

Foto: Pressbild / Kajsa Sjölander.
 

1. Julmarknaden på Tjolöholms slott

Mängder av vackra dekorationer. Ståtligt afternoon tea, foodtrucks med smak från hela världen liksom smaker av saffran, kanel, senap och nejlikor. Manegen omvandlad till ett juligt barnlandskap. Häst-och-vagn-äventyr runt Grindstugan och Allmogebyn. Noga utvalt pynt och hantverk.

Att besöka julmarknaden på Tjolöholms slott garanterar inte bara julstämning, utan unik sådan.

Datum: 17 nov – 3 dec
www.tjoloholm.se

Foto: Liseberg AB / Stefan Karlberg.
 

2. Jul i Lisebergsparken i Göteborg

Jul på Liseberg är en tradition som vid det här laget fått 24 år på nacken. En period då nöjesparken förvandlas till ett vinterlandskap där det bland annat serveras glögg, öppnas en särskild tomteby och går att se särskilda familjevänliga föreställningar.

Nytt för i år är att man förlänger julsäsongen hela vägen in i januari – och att den utökas med ett helt nytt tematiserat område och en jubileumsutställning inriktad på vuxna.

Andra nyheter är att det går att boka julbord inte bara på restaurang 1923 utan även i Saluhallens Magasin på nya Liseberg Grand Curiosa Hotel. Samt invigningen av Vintermarknaden med 19 nya handelsbodar och skridskoåkning.

Datum: 18 nov – 7 jan
www.liseberg.se

Foto: Pressbild / Skansen.
 

3. Jul på Skansen i Stockholm

Blir det mer klassiskt än jul på Skansen? Det kanske vi ska låta vara osagt, men det stämmer hur som helst att traditionen på friluftsmuseet på Djurgården har anor som går att spåra till 1892.

Bland julsmyckade gårdar, hus och ett sjuttiotal marknadsbodar kan du förvänta dig design, godis, konstslöjd, möten med vintervakna djur, pyssel för hela familjen och sprakande eldar.

Samt årets stora nyhet, Winter Lights. En 1,5 kilometer lång promenad som kantas av ett dussin särskilt framtagna ljusinstallationer, ljuseffekter, dekorationer och ett skräddarsytt ljudlandskap.

Datum: 24 nov – 17 dec
www.skansen.se

Foto: Malmö Stad / Jul i city.
 

4. Vinter i city och julmarknaden på Gustav Adolfs torg i Malmö

Tanken med Vinter i city är att ”skapa ljus i decembermörkret” och bjuda på ”stämningsfulla inslag i centrum”. Det ämnar man uppnå med allt från att kröna årets Lucia till att låta besökare mötas av den traditionella julbelysningen.

På själva torget äger julmarknaden rum och är i vanlig ordning en härlig uppslutning av framför allt lokala och regionala hantverkare av olika slag, från illustratörer och florister till dem som säljer handmålade träskor, viltdelikatesser och handsydda väskor.

Datum: 25 nov – 17 dec
www.malmocity.se

Foto: Pressbild / Kalmar slott.
 

5. Julmässa på Kalmar slott

På Kalmar slott firas julen på allehanda vis. Det vankas juliga smaker i slottsbutiken, går att boka julbord både till lunch och middag, arrangeras luciatåg och julkonsert, och mycket mycket mer.

Vi slår ett särskilt slag för julmässans fyra dagar under decembers första helg. Då finns drygt 100 utställare på plats som säljer allt från nystöpta ljus till säsongens godaste ostar.

Datum: 30 nov – 3 dec
www.kalmarslott.se

Foto: Pressbild / Frida Edlund.
 

6. Nora julmarknad

Den andra helgen i advent infaller julmarknaden i Nora. En helg som förvandlar den fina staden strax norr om Örebro till en extra stämningsfylld plats präglad av stånd på alla möjliga gator och torg, flertalet öppna verkstäder och ateljéer i Bryggeriet, besök av tomten och pepparkakshustävling.

Missa inte att Nora Glass har julöppet och bjuder på särskilda säsongsmässiga smaker.

Datum: 9–10 december
www.norjulmarknad.se

Foto: Pressbild / Stenegård.
 

7. Julmarknad på Stenegård i Järvsö

Det Järvsö julmarknad på Stenegård – som arrangeras av den hundra år gamla, ideella Järvsö hembygdsförening som arbetar för att ta tillvara kulturarvet – missar i storlek tar man igen i mys.

Utställarna är inte mer än fyrtiotalet. Men de kommer från Hälsingland och skapar en alldeles särskild atmosfär med hjälp av familjevänliga aktiviteter, handel och alster. Tänk lingonriskransar, hemstickat, musikunderhållning med spelmän och ponnyridning.

Datum: 9–10 december
www.stenegard.com

Foto: Pressbild / Falu Gruva.
 

8. Julmarknad på Falu Gruva

Julmarknaden på Gruvplatsen i Falun är inte bara en av Dalarnas mest populära julmarknader utan en av hela Sveriges. Vi förstår varför eftersom det är en av våra favoriter också.

I historiska miljöer varvas lokalt tillverkat hantverk, kulinariska påhitt och framträdanden av Musikkonservatoriets kör. Barnens önskelistor tar gruvtomtarna i Vaschet emot.

Datum: 10 december
www.falugruva.se

Publicerad: 2023-11-20