Med sommaren i backspegeln ändrar krogarna sina säsongsmässiga menyer. RES tipsar om tre krogar i Stockholm vilka just uppdaterat sina matsedlar.
Foto: Pressbild / Grand Hôtel.
1. Handplockat av Mathias Dahlgren: Grand Soleil
På Grand Hôtels året om-satsning Grand Soleil har hösten just gjort intåg. Brasan är tänd och menyn, vars innehåll är handplockat av stjärnkocken Mathias Dahlgren, har aktualiserats. Nu serveras till exempel rätter så som moules frites, kycklingescalope med kronärtskocka, parmesan och citron, och burrata med bakade vintertomater, oliver och färska örter. En helt ny satsning för säsongen är även helgbrunch, varje lördag-söndag mellan 10–16.
Södra Blasieholmshamnen 4A
www.grandhotel.se
Foto: Holger Ellgaard.
2. Där naturen alltid tas tillvara: Stadshuskällaren
På en anrik krog där matfilosofin stavas att alltid ”ta vara på det naturen ger oss” har förstås höstens varmrätter nu gjort entré. Bland dem pumpa med svamp, hasselnötter och brynt salviasmör. Liksom anka från Munka Ljungby à la stekt bröst och krokett på konfiterat anklår med karljohansvamp, smörkokt rotselleri, libbsticka och tryffel. Bakom de nya kulinariska påhitten står köksmästare Magnus Santesson, utvald som en av deltagarna i Kocklandslaget.
Hantverkargatan 1
www.stadshuskallarensthlm.se
Foto: Långbro värdshus.
3. Kärlek till de svenska råvarorna: Långbro värdshus
Krogpärlan Långbro värdshus är en elegant historia med skön vardagsrumskänsla. Lagom till att mörkret och kylan drar in har matsedeln utökats med bland annat höstens svamprisotto med marinerade tomater, libbsticka och sveciaost, och halstrad fjällrödingfilé med kantareller, spenat, pepparrotssmör, rödvinssky och krondillspotatis. Riktigt gott är det förstås eftersom det är kocken och krögaren Fredrik Erikssons skaparglädje och kärlek till de svenska råvarorna som ligger till grund för hela kalaset.
Stora Mans väg 4, Älvsjö
www.langbrovardshus.se