Knystaforsen i Halland tilldelas den 8 december 2021 utmärkelsen Årets Resmål, som för femte året i rad delas ut av Dagens industris magasin Di Weekend.
Utmärkelsen Årets Resmål har delats ut av Di Weekend sedan 2017 och instiftades för att främja och lyfta unika krogupplevelser utanför storstadsområdena. Priset gick förra året till Krakas Krog på Gotland och 2019 till en av Knystaforsens grannar i Halland, Stedsans in the woods.
- Det är helheten – naturen i skön förening med bruksmiljö och den rustika restauranginredningen som tillsammans med maten och drycken, gjorda på lokala råvaror, gör ett besök hos Knystaforsen helt unikt, säger Göran Jonsson, krogredaktör på Dagens industri och ansvarig för juryarbetet inför Årets Resmål. Knystaforsen är en restaurang lokaliserad i ett gammalt sågverk i Hallands äldsta brukssamhälle, Rydöbruk, med anor från 1742. Mitt i det lilla samhället gick en gång gränsen mellan Sverige och Danmark vilket även det bidrar till den genuina känslan som det danska ägarparet förmedlar till sina gäster.
- Vi är så glada och tacksamma över att bli tilldelade denna prestigefyllda utmärkelse. Vi vill verkligen tacka alla de som har besökt oss under året. Vi ser inte Knystaforsen som ett ställe man bara kommer till för mat och vin, utan vi vill att det ska vara en upplevelse, ett minne för våra gäster. Vi vill alltid att det skall hända någonting nytt och det ska vara spännande att komma tillbaka, säger Eva Tram. För Knystaforsen står naturen i fokus, de lagar mat öppen öppen eld på råvaror de hittat i skogen som omger det gamla sågverket. Allt de gör är med naturen som utgångpunkt och de sticker ut med sitt motto att även alla viner som serveras är svenskproducerade.
MOTIVERING
På en plats som är ett stycke svensk industrihistoria bjuds rätter från naturens eget skafferi, tillagade över öppen eld. Resultatet är en nynordisk måltidsupplevelse av högsta klass. Di Weekends utmärkelse Årets Resmål tilldelas Knystaforsen.