Andalusien, Spanien: Hem till gården i Andalusien
Reportage

Hem till gården i Andalusien

I korkeksskogarna i Andalusien gömmer sig Finca Buenvino, ett bed and breakfast utöver de vanliga. Här välkomnas gästerna med hemlagrad pata negra, pulssänkande omgivningar och en outsinlig ström av sherry. RES har besökt en av Spaniens bäst bevarade hemligheter.

Text & foto: Annika Goldhammer

Lediga hotellrum & priser i Andalusien

Morgondimman lättar sakta. Samtidigt träder naturreservatet Sierra de Aracena fram med sina böljande gröna kullar täckta av korkekar och kastanjer. Det är svalt och stilla, så när som på en morgonpigg fågel – en näktergal?

En stund senare hörs ett lågmält klirrande. Inne i matsalen dukar Jeannie Chesterton fram frukost ­– färska bär, tjock yoghurt, nybakat bröd, croissanter, honung från egna kupor, juice och hemgjord marmelad av Sevillaapelsiner. Kan det bli bättre? Ja, det kan det, inser jag när Sam Chesterton hälsar god morgon med en korg ägg från familjens höns i famnen.

Vi befinner oss i hjärtat av Andalusien, närmare bestämt på på Finca Buenvino, ett bed and breakfast på toppen av en kulle i korkeksskogarna en dryg timme från Sevilla i sydvästra Spanien. Sam och Jennie Chesterton kom hit för över 30 år sedan och blev fast – och det är inte svårt att förstå varför. Finca Buenvino är en plats att bli förälskad i, ett ställe som du delar med dig av med dubbla känslor.

– Det här är verkligen en speciell plats, säger den brittiske fotografen Tim Clinch, som håller i den matfotokurs som har lockat mig hit, till en av Andalusiens minst kända delar.
Tim har varit här fler gånger än han kan minnas och menar att det är svårt att hitta en mer tacksam plats för en fotokurs.

– Lyckas du inte ta en bra bild här kommer du aldrig ta en bra bild.

Själva bostadshuset är flamingorosa och omgärdat av vinrankor, jasmin och medelhavsörter. Här finns oliv- och valnötsträd, klätterrosor och jordgubbsträd. Under en hög korkek står en soffgrupp med orientaliskt mönstrade kuddar, här och var hänger marockanska lyktor. En stentrappa leder upp till en stor solcellsuppvärmd infinitypool med saltvatten och skogsutsikt.

Husets interiör är personlig och eklektisk – antika möbler, souvenirer från när och fjärran, mörka träpaneler, andalusiskt kakel och stora soffor med kelimmönstrade kuddar. Det stora, ljusa orangeriet blir snabbt mitt favoritrum. Här finns både sköna soffor, högar med rese- och kokböcker och en ”honesty bar”.

Trädgården är en dröm för odlingsintresserade. Här växer ekologiska fikon, kvitten, tomater, zucchini, bönor och gud vet vad – familjen är så gott som självförsörjande på frukt och grönt. Dessutom finns frigående merinofår, höns och iberiska grisar. De senare blir till hemlagrad pata negra, en av traktens specialiteter.

En annan kulinarisk specialitet är sherry. Den serveras från familjens eget fat som står uppställt i orangeriet, en torr oloroso tillverkad av det kända sherryhuset Gonzalez Byass i Jerez. Vi dricker den till det mesta. Till tapasbrickan med flortunna skivor jamón, rostade mandlar och manchego. Till de nyplockade kastanjerna som rostas över den öppna brasan en kulen kväll. Som fördrink i väntan på maten – här inleds varje middag med aperitif.

Vi äter alla måltider tillsammans, gäster och familj om vartannat, antingen runt det stora matbordet i matsalen eller i skuggan utomhus.

Jeannie, som är professionellt utbildad kock, lagar nästan allt från grunden. På förmiddagarna, medan vi tar oss an någon fotouppgift, kan Jeannie ses trava in i köket med en korg nyskördade grönsaker eller stå och skala lök på terrassen. Hon utgår ofta från traditionella andalusiska rätter men lagar dem på sitt sätt. Vi äter bland annat salmorejo, en andalusisk variant av gazpacho, vinkokta musslor och en underbar ljummen potatistortilla med smak av gräsig olivolja.

Många av de traditionella rätterna har en nordafrikansk touch, ett resultat av områdets moriska historia. Som den marockanska tomatsalladen som Jeannie smaksätter med kanel och toppar med rostade mandlar. Eller de grillade paprikorna med dukkah, en nordafrikansk nöt- och kryddblandning.

Sam trivs också i köket och bidrar med sina specialiteter, exempelvis de honungskanderade auberginerna som serveras med salt manchego – en lika oväntad som god dessert.

– Vi får alltid ett överflöd av aubergine och jag kom på receptet en dag när jag var i desperat behov av fler sätt att ta tillvara på dem – det finns en gräns för hur mycket ratatouille och baba ganoush man kan äta. Det kan låta märkligt att kandera aubergine, men alla som provar älskar det.

En av dagarna följer jag med Sam ut i skogen, med svampkorg över armen. Den milda eftermiddagssolen strilas mellan korkekarnas kronor medan vi trampar fram med blicken i marken. Sam går före, pekar ut växter med käppen medan vi fyller korgarna med tallblodsriska, karljohan och kejsarflugsvamp.

Senare samma kväll serveras de på smörstekt bröd. Med sherry, claro que si.

Även om det tar emot att lämna Finca Buenvino när man väl har checkat in vore det synd att resa hit utan att upptäcka omgivningarna. Den här delen av Andalusien är inte bara en av de minst kända utan också en av de vackraste. Regionen förknippas ofta med städer som Sevilla, Malaga och Granada, och pampiga sevärdheter som Alhambra och Sevillaslottet Alcázar.

Men i den här delen är det den oförstörda naturen och småskaligheten som är den stora attraktionen. I området finns flera "pueblos blancos", vita små byar där livet lunkar fram. Där gubbarna samlas på torget och begrepp som digital detox och livspussel inte tycks ha nått. En av dem är Fuenteheridos. Jag kommer till byn samtidigt som ett skyfall och söker skydd i en liten delikatessbutik. I taket hänger stora, lufttorkade ibericoskinkor och på hyllorna finns allt som kan göras av kastanj – honung, likör, marmelad, kakor...

Efter att regnet har lättat fortsätter jag till Aracena, som med sina knappt 8 000 invånare är traktens största stad. Här finns ett medeltida slott, ett skinkmuseum och en av Spaniens största kalkstensgrottor. Jag tittar in i små specialbutiker och smakar mandelstinna sötsaker på byns konditori, startat 1875.

Sedan gör det plötsliga lågtrycket att jag längtar tillbaka, hem till Chestertons.  

Väl där möts jag av en sprakande brasa och en förförisk doft från köket.

I orangeriet tittar Sam upp från en bok.  

– Sherry?

 

Guide

Invånare: I närmsta staden Aracena bor drygt 8 000, medan Andalusiens största stad Sevilla har ca 690 000 invånare.

Valuta: Euro.

Tidsskillnad: Ingen.

Bästa tid: Området har medelhavsklimat, vilket innebär att april­–maj och september–oktober brukar vara de behagligaste månaderna.

Resa hit: Flyg från Stockholm till Sevilla med exempelvis Vueling via Barcelona eller Lufthansa via Frankfurt. Ett annat alternativ är att flyga direkt till Faro i Portugal med Norwegian och ta sig till Sevilla med hyrbil eller buss på cirka 2,5 timmar. Från Sevilla är det enklast att ta sig till Finca Buenvino med hyrbil, men man kan även ta buss till närmsta staden Aracena.

 

Boende

Lediga hotellrum & priser i Andalusien

Finca Buenvino

Bed and breakfast med fem dubbelrum och två separata ”cottages” med tillhörande utomhuspooler som hyrs ut på veckobasis. Dubbelrum och frukost från cirka 1 200 kr, villa från cirka 5 000 kronor per vecka.

fincabuenvino.com

 

Hacienda de San Rafael

Lyxigt hotell med lantligt läge mellan Sevilla och Jerez. Här finns elva rum och tre sviter, restaurang, pool och alla tänkbara bekvämligheter, allt omgivet av rogivande trädgårdar och olivodlingar. Dubbelrum från cirka 2 000 kronor per natt.

haciendadesanrafael.com

 

La Donaira

Chic ekoretreat omgiven av ekskogar och vinodlingar. Här finns åtta rum, pool, häststall och en stor biodynamisk köksträdgård. Plus en medicinsk örtodling, där gästerna får komponera sitt eget örtte varje morgon. All inklusive från cirka 2 300 kronor per person och natt.

ladonaira.co

 

Hotel Hospes Las Casas del Rey de Baeza

Fyrstjärnigt hotell med takpool, traditionell andalusisk arkitektur och bra läge i Gamla stan i Sevilla. En bra bas för den som vill utforska den andalusiska huvudstaden. Dubbelrum från cirka 2 000 kronor per natt.

hospes.com/en/hotel-boutique-hotel-luxury-spain-hospes-seville-baeza

 

Se & Göra

 

Gå på kurs

Jeannie Chesterton håller matlagningskurser för små grupper ett par gånger per år. På Finca Buenvino erbjuds även kurser i foto, kreativt skrivande och fitness.

fincabuenvino.com

 

Sevilla

Andalusiens största stad har kallats den mest spanska av Spaniens städer. Flamenco och tjurfäktning är en viktig del av stadens kultur. Här finns också runt 3 000 tapasbarer att välja mellan – ett bra ställe att börja på är stadens äldsta bar: El Rinconcillo. Sevilla Tapas Tours erbjuder guidade barturer genom staden.

tapastours.es

 

Aracena

Närmsta staden Aracena är en lagom halvdagsutflykt, med delikatessbutiker, historiska sevärdheter och bra krogar. Här finns också ett skinkmuseum och en av Europas största kalkstensgrottor, Grutas de las Maravillas.

 

Vandra

I området runt Finca Buenvino finns flera fina vandringsleder. Följ en av de gamla åsnestigarna och ta sikte på någon av byarna i närheten, till exempel Fuenteheridos eller Los Marines.

 

Äta & dricka

 

Arrieros

En av traktens bästa restauranger. Den ligger i Linares de la Sierra, en knapp mil från Finca Buenvino, och serverar moderna versioner av lokala specialiteter. Belönad med en Bib Gourmand, Guide Michelins utmärkelse till särskilt prisvärda restauranger.

Arrieros 2, Linares de la Sierra

restaurantearrieros.com

 

El Rinconcillo

Sevillas äldsta tapasbar. Hit går man främst för att uppleva den unika atmosfären, men köket levererar också flortunn pata negra, den lokala klassikern spenat och kikärter samt andra smårätter.

Calle Gerona 40, Sevilla

en.elrinconcillo.es

 

Confeteria Rufino

Anrikt konditori från 1875 med en rad blodsockerhöjande, lokala specialiteter.

Calle Constitucion 3, Aracena

Lediga hotellrum & priser i Andalusien

Publicerad: 2019-04-08