Som hästälskare är en ridtur på en vit andalusier genom Doñanas mäktiga nationalpark och västernstaden Rocío, en upplevelse man sent glömmer. I den här delen av Spanien sitter hästkulturen djupt rotad och i en triangel mellan städerna Jerez, Medina och Arcos, är rancherna fler än någon annanstans i landet.
Text och foto: Jörgen Ulvsgärd
Scenen skulle kunna vara hämtad från en inspelning av en spansk vildavästernfilm, som under 1960-talet gick under smeknamnet ”spagettivästern”. I samlad galopp rider vi in på Rocíos sandiga huvudgata och svänger upp mot restaurang El Toruño i slutet av vägen. Här skulle Charles Bronson eller Clintan när som helst ha kunnat dyka upp i något av gathörnen tänker jag när vi i ett moln av damm bromsar upp framför träräcket med skylten ”Endast för hästar”. Regissören Leones vackra bildspråk från filmen För en handfull dollar, som spelades in här i södra Spanien, har vissa likheter med vår ankomst till denna vackra, men samtidigt lite overkliga stad i hjärtat av Andalusien, tio mil sydväst om Sevilla.
Bilden av Rocío som västernstad tillägnad hästen är dock ingen filmkuliss. Alla gator är av packad sand och de låga vackra, vita trähusen kantas av stadiga träräcken där hästarna binds upp. Här kretsar livet helt och hållet runt de vackra djuren – både de tama och de vilda som fortfarande lever i dessa trakter och utgör Europas sista vildhästar. Parkeringsplatser och cykelställ lyser med sin frånvaro.
Medan vi fortfarande sitter till häst kommer kyparen ut med sherryglasen balanserande på en bricka för en välkomstskål. Det blir en perfekt avslutning på en lång dags ritt mot natt. Hästsällskapet är dock inga snabbskjutande västernhjältar utan tio hängivna ryttare från Sverige, Frankrike, Österrike och England. De har alla sökt sig hit för att möta våren i de vackra omgivningarna runt nationalparken Doñanas i Costa de la Luz vid floden Guadalquivirs deltalandskap. När vi anländer till Rocío har vi nått halvvägs på vår veckolånga ridtur ledd av María Elena Dendaluce och Alfonso Gonzalo de Bustos. Ridturen startade för några dagar sedan från La Corbera i Utrera Sevilla, där vi bodde de två första nätterna, samt ytterligare en natt på Ardea Purpurea vid Villamanrique de la Condesa.
Rancherna i Andalusien, i en triangel mellan städerna Jerez, Medina och Arcos, är fler än någon annanstans i södra Spanien. Här har man sedan urminnes tider fött upp tävlingshästar för dressyr och inte minst hästar till tjurfäktningsarenorna. I Doñanas nationalpark lever än i dag stora flockar av vildhästen retuerta och blandrasen marismeño, som mot alla odds har överlevt århundraden av domesticering. Vi hör deras gnäggande på avstånd bland pinjeträden ett par tusen år efter det att romarna bosatte sig här och började tämja vildhästarna. Den utrotningshotade retuertarasen är en av de äldsta hästraserna i Europa som var mycket nära att försvinna i mitten av 1900-talet, men fick en andra chans tack vare ett speciellt avelsprojekt samt ett starkt beskydd av naturorganisationer runt om i världen.
I dag lever 1 200 av dessa vilda hästar tillsammans med de andalusiska marismeñohästarna som också de rör sig fritt året om. Det är ett mäktigt spektakel och en stor turistattraktion när dessa flockar drar genom stadens gator upp till byn El Monte, i slutet av juni varje år.
– Det är vilda hästar som i sitt dna har förmågan att röra sig fritt i naturen och som själva kan hantera ekosystemets hela register. Det är bara en gång om året som vi samlar ihop dem för en årlig hälsokontroll och flyttar dem från vildmarken för en besiktning, säger José Juan Pousada som bor och arbetar i reservatet sedan snart 30 år.
Ridarrangören Equiberia med María Elena Dendaluce i spetsen och Alfonso Gonzalo de Bustos är de enda som har tillåtelse att arrangera ridturer in i nationalparken. Maria Elenas verksamhet har sitt ursprung i Gredosbergen utanför Madrid, men arrangerar även ridresor i Zegovia, Sevilla och på Menorca. I Sevilla samarbetar hon med den lokale hästuppfödaren Alfonso Gonzalo de Bustos som i hela sitt liv har jobbat med hästuppfödning i dessa trakter och som har ett stort stall av välutbildade andalusier.
Tre ryttare i ridgruppen är svenskar, Maria Bergström från Norrtälje är en av dem.
– Att få rida genom denna orörda vildmark är en fantastisk upplevelse. Bättre 50-årspresent kunde jag inte ha fått, säger Maria. Att få dela den med min man gör det ännu häftigare.
Hennes man Jan har varit tävlingsryttare, men lagt den aktiva ridningen på hyllan. Nu gör han ett undantag för att dela födelsedagen med sin fru.
Lunds universitet har sedan 1950-talet haft en relation med Doñanas nationalpark och bidragit ekonomiskt till dess beskydd av sin unika flora och fauna. Deltalandskapet, där floden Guadalquivir rinner ut i Medelhavet, är ett paradis inte bara för hästintresserade utan också för fågelskådare. Hit kommer ornitologer från hela världen varje år. När vi rider utmed floden och sjön Charco de la Boca ser vi stora flockar av den rosa flamingon som vadar längs stranden, och en hel del andra fågelarter som stork och hägrar av olika slag.
Ridturen fortsätter längs floden Guadalquivir med en paus på förmiddagen i en grönskande glänta mellan mäktiga pinjeträd. Medan hästarna får vila en stund bjuds vi på en klassisk spansk aperitivo. Kockarna som följer oss under hela veckan dukar upp på vita dukar. Spanska korvar, chorizo, och den spanska fårosten manchego, som serveras till ett litet glas av den berömda sherryn från staden Jerez en bit härifrån. När jag lutar mig mot en av stammarna för en kort paus dyker poeten Tomas Tranströmers ord upp i mitt minne. ”Det finns mitt i skogen en glänta som bara kan hittas av den som gått vilse”. Dessa ord kunde inte passa bättre än just här, just nu. Vilse är vi dock inte, även om jag själv aldrig skulle ha hittat ridvägarna genom denna gigantiska vildmark. Alfonso har dock ridit i dessa trakter sedan barnsben och känner varenda liten stig på sina fem fingrar, så det är bara att hänga på.
Vid lunchtid når vi havet för första gången på turen. Doñana har en strand på över fem mil så det blir en efterlängtad galopp i vattenbrynet. I skymningen strax före solnedgången når vi slutmålet Mazagón och Paradorhotellet med samma namn. Spaanläggningen med pool och massage sitter bra efter en vecka till häst.
Själv har jag inte fått nog av det andalusiska hästlivet, så det blir en sväng till Jerez och ett besök på den kungliga spanska ridskolan, Royal School of Equestrian Art, där flera av världens bästa andalusier har blivit fostrade och tränade av de främsta instruktörerna som landet kan uppbringa. Att följa förberedelserna för ett träningspass och därefter se den timslånga showen som är en del av elevernas träning, är ett nöje för den som är intresserad av ridsport. Då om inte förr inser man att ridandets konst kan utföras på många olika sätt.
För mig räcker det gott att få rida genom Doñanas orörda vildmark på en vit andalusisk häst.
Fakta
Att ta sig dit
Bästa sättet är att flyga till Barcelona och byta flyg till Sevilla. Det går också att flyga via Madrid till Málaga och sedan ta tåget till Sevilla.
Ridning
Equiberia är ett spanskt ridcenter som har sitt huvudsäte i byn Hoyos de Espina i Gredosbergen, men som också bedriver ridresor till Segovia, Sevilla och Menorca. Det är den enda ridarrangören som är tillåten att arrangera ridturer i nationalparken Doñana. Bästa ridperioderna i Andalusien är mellan februari och april och mellan oktober – december, andra tider på året är det för varmt för att rida.
equiberia.com
Sevilla
Sevilla, som är utgångspunkten för ett ridäventyr i Doñanas nationalpark, har länge haft epitetet ”operastaden”. Över 100 operor har haft premiär här. Nu vill stadens ansvariga också presentera Sevilla som ”filmstaden”, vilket inte är svårt att förstå med tanke på hur ofta dess miljöer används för olika filminspelningar. I den vackra staden ryms en uppsjö av sceniska platser, inte minst i de gamla stadsdelarna i Triana. Med sina 300 soltimmar om året visar Sevilla lätt prov på det glada och lättsamma livet i Andalusien. Feria de Abril är höjdpunkten i denna livsrytm. Här festar man längre och intensivare än någon annanstans i Spanien. Men staden är naturligtvis så mycket mer. Som Spaniens fjärde största stad och dessutom en stor handelsmetropol håller den på att övertrumfa Barcelona och Madrid. Världsutställningen 1992 var ett enormt lyft. Flera av dessa spektakulära paviljonger finns kvar och är populära utflyktsmål för turisterna.
Se & göra
I det gamla moriska kungliga palatset Reales Alcázares har scener till Games of Thrones, då föreställandes Dorne Kingdom, spelats in. De gamla kvarteren på andra sidan floden Guadalquivir i stadsdelen Triana är en liten stad i staden. Sevillas Södermalm skulle man kunna kalla den, fullt av mysiga restauranger, kaféer och barer. I katedralen som är den tredje största i världen ligger Christopher Columbus och hans son begravda. La Giralda är kyrktornet som tidigare var en muslimsk minaret. Torre del Oro, guldtornet, är ett av stadens kända landmärken tillsammans med tjurfäktningsarenan ett stenkast därifrån.
Boende
Hotel Casas de la Judería
Detta är ett mycket charmigt fyrstjärnigt hotell, eller rättare sagt palats, där den äkta andalusiska stämningen infinner sig. Det är valv och vackra innegårdar överallt, mycket smakfullt inrett. En liten oas i det pulserande storstadslivet och ett av de bästa ställena att övernatta på i staden. Dubbelrum från cirka 2 000 kronor natten.
Calle Sta. María la Blanca 5,
Lediga rum & priser
Mat & dryck
La Azotea
Här serveras de bästa tapasen i Sevilla, men restaurangen erbjuder också en mix med influenser från flera olika kök. Kvaliteten är hög och du kommer knappast att bli besviken.
Calle Jesús del Gran Poder 31
laazoteasevilla.com
Restaurante Reconcillo
En klassisk restaurang med mycket gamla anor som är mest känd för sin förrätt espinacas con gambas. Det här är Sevillas motsvarighet till restaurang Prinsen i Stockholm. Baren i snidat trä är magnifik, och lockar till trängsel och hög stämning varje kväll.
Calle Gerona 40 y Alhóndiga 2
elrinconcillo.es
Rocío
Under pingsthelgen varje år invaderar pilgrimer, så kallade rocieros, från hela Spanien den lilla byn för att hylla och tillbe Jungfru Maria del Rocío, en 1300-talsstaty som finns inne i kyrkan Nuestra Señora del Rocío. Fram till 1950-talet bestod staden eller snarare byn av några få hus. På den tiden kom pilgrimerna i häst och vagn. Nu har de nittiotalet brödraskap som arrangerar den årliga religiösa festen egna hus med stall, samt ett eget kapell och sina namn inpräntade på framsidan av kyrkan där medlemmarna och deras vänner, familjer och hästar bor under festligheterna. För övriga turister finns ett flertal hotell i byn. Det vimlar av butiker med allt inom ridning, men som ofta samsas med det som tillhör flamencokulturen.
Boende
Hotel Toruño
Ett klassiskt hotell i kolonial stil med tillhörande restaurang i en sidobyggnad. Restaurangen är den mest populära i Rocío. Här har ryttare bästa parkeringsplatsen rakt framför uteserveringen. Dubbelrum från cirka 800 kronor natten.
Plaza del Acebuchal 22
toruno.es
Hotel La Malvasía
Detta ställe är rankat som det bästa hotellet i Rocío, ett typiskt andalusiskt palats med spansk veranda. Allt är fräscht och fågellivet i sjön Charco de la Boca kan studeras direkt utanför entrén. Intill hotellet ligger ett ornitologiskt museum. Dubbelrum från cirka 900 kronor natten.
Sanlúcar 38
lamalvasiahotel.com
Jerez de la Frontera
Staden Jerez med sina 200 000 invånare är sedan medeltiden känd som apelsinstaden, men allra mest känd är den för sin sherry. Bodegorna ligger mitt inne i staden, vilket gör det enkelt för besökaren. Spanska ridskolan, Royal School of Equestrian Art, är den tredje hörnstenen i det som drar turister till staden. För den historiskt intresserade är dessutom det moriska fortet Alcázar en magnifik upplevelse. Feria de caballo, som är en stor turistattraktion, äger rum i februari varje år.
Se & göra
Royal School of Equestrian Art
För den hästintresserade är ett besök på spanska ridskolan ett måste. Här kan du på nära håll följa förberedelserna av den timslånga showen som sedan följer. Besök i stallarna görs mot tillägg till entrébiljetten. Instruktörerna på ridskolan är de bästa i Spanien. Bland annat jobbar OS-silvermedaljören i dressyr, Ignazio Ramblas, här.
Avenida Duque de Abrantes
realescuela.org
Bodega la Tradición
Denna bodega ligger mitt i Jerez de la Fronteras historiska centrum, nära spanska ridskolan. Bodegan har en historia som sträcker sig tillbaka till mitten av 1600-talet och är ett av stadens äldsta sherryhus. Bodegas Tradición är däremot en relativt ung vinfirma, men ägarens ambitioner är att återskapa den klassiska lagrade sherryn som den en gång var. Här produceras 20 000 buteljer om året och det är den enda bodegan som säljer äldre årgångar, från 1950-talet och framåt.
Plaza Cordobeses 3
bodegastradicion.es
Mat & dryck
Albalá Restaurant
Det här är en ny restaurang i modern stil med mycket ljusa träslag. Suverän mat i crossover-stil. Deras babycalamares är en riktig matupplevelse.
Conjunto Residencial Valdespino 6
restaurantealbala.com
El Bichero
Restaurang El Bichero i hjärtat av gamla stan är stället för den som älskar fisk och skaldjur. Uteserveringen på gågatan utanför är väldigt mysig.
Calle Pescadería Vieja 4
Albores
På Albores serveras stadens bästa tapasrätter.
Calle Consistorio 12
La Cruz Blanca
La Cruz Blanca som ligger framför stadshuset har ett ungt, modernt kök med spännande rätter främst baserade på fisk och skaldjur. Mycket omtyckt av lokalbefolkningen vilket är ett bevis på att kvalitén är bra.
Consistorio, 16
restaurantelacruzblanca.com
La Moderna
Bar La Moderna är inte som namnet förespråkar ny och modern, utan den äldsta baren i Jerez, men fortfarande en av de mest populära. Insidan, eller snarare en av väggarna i baren, är en del av den gamla stadsmuren.
Calle Larga 67
Damajuana Bar
Damajuana Bar är baren med den mest populära livemusiken. Här finns en läcker innergård i palatsmiljö perfekt för mingel. På andra våningen ligger en konsthall med aktuella utställningar.
Calle Consistorio 16
Boende
Hotel Casa Grande
Vackert fyrstjärnigt hotell från 1920-talet i de gamla kvarteren i staden och med en stor härlig takterrass och ett vackert torg kantad av palmer. Dubbelrum från cirka 600 kronor.
Plaza las Angustias, 3
hotelcasagrande.eu