Sedan april har det med jämna mellanrum kostat 5 euro att över dagen besöka Venedigs historiska stadskärna. Nu har försöksperioden nått sitt slut – hur gick det egentligen?
Det beror på vem du frågar.
Enligt kommunala tjänstemän i Venedig har besöksavgiften, som introducerades den 25 april, genererat staden 2,4 miljoner euro.
Avgiften på 5 euro per person per besök har betalats totalt 485 062 gånger.
60 procent av dagbesökarna som betalat har varit italienare. Följt av personer med pass utfärdade av USA, Tyskland och Frankrike.
"Ett misslyckande"
Oppositionspolitikern Giovanni Andrea Martini menar däremot att försöket är ett misslyckande och hänvisar enligt Euronews till ”statsuppgifter”. Vilka de är förklaras däremot inte närmare.
Martini är dock inte den enda rösten som höjts mot besöksavgiften som långt före lanseringen var vida debatterad och kritiserad.
De lokala protesterna har främst handlat om att man anser att myndigheterna tror att besöksavgiften är ”en enda, enkel lösning” på vad man ser som ”komplexa situationer” till följd av dagens globala turism.
Varför har Venedig infört besöksavgift?
Besöksavgiften ingår i ett pilotprogram som just passerat första fasen.
Den har tagits ut under 29 dagar, fram till 14 juli, på datum med särskilt hög belastning.
Enligt Simone Venturini, Venedigs vice borgmästare med ansvar för turism, passar avgiften in i stadens bredare strategi för att bevara dess skönhet och lokalsamhället.
Samtidigt profilerar den Venedig bort från ”en billig turisthuvudstad” till att ses som ett mer exklusivt resmål.
Invånare, studenter, pendlare, människor födda i Venedig och turister som bor på hotell inne i staden har varit undantagna från avgiftsplikten.
Hur har besöksavgiften betalats?
Besökare har betalat inträdet genom att registrera sig på en statlig hemsida eller när de kommer in i staden.
Kvitto har getts i form av en QR-kod på mobilen.
Venedig har anställt 35 inspektörer som vid 15 kontrollplatser vid stadens ingångar slumpmässigt väljer ut besökare för stickprovskontroll.
De som inte kunnat bevisa betalning har bötfällts.
Vad händer nu?
Tanken har hela tiden varit att låta pilotprogrammet pågå ”medellänge” för att sedan utvärderas och ”justeras”.
I juni, halvvägs genom försöksperioden, sa Simone Venturini att allt såg positivt ut.
– Allt har gått smidigt. Vi blev mycket förvånande när människor kom till Venedig, till och med människor från Italien, som gärna visade upp QR-koden. Människor förstod vad vi ville göra. Nästa år kommer vi kanske lägga till en högre avgift, kanske 10 euro, och vi kan lägga till fler dagar, inte bara 29, kanske upp till 100 dagar, sa Venturini till resesajten Skift.
Slutgiltiga beslut kommer dock inte att fattas förrän i höst när den fullständiga analysen av pilotprogrammets första fas förväntas vara klar.