Courmayeur, Italien: Courmayeur: Ett vykort från de italienska Alperna
Foto: Le Massif.
Resereportage

Courmayeur: Ett vykort från de italienska Alperna

I skuggan av Monte Bianco hittas en av Europas mest klassiska skidorter. Som vid sidan av härlig åkning också bjuder på både riktigt god mat och stämning.

Foto: Marcus Löfvenberg.

Vid Mont Blanc-tunnelns mynning längst in i Aostadalen är det som att kliva rakt in i ett italienskt vykort, skickat till livsnjutaren.

Här ligger hjärtliga Courmayeur som är lika delar färsk pasta, nybryggd espresso och skön skidåkning. När trängseln i backarna är mindre än på uteserveringarna där pälsklädda Milanobor smuttar på ett glas campari i gnistrande eftermiddagssol är det till och med frågan om vad som smäller högst.

Så är också antalet restauranger och kaféer nästan lika många som liftarna, och längs den knappt kilometerlånga huvudgatan Via Roma ligger över hundra butiker.

Foto: Discover Courmayeur.
 

Foto: Giacomo Buzio.

Courmayeur är en stämningsfull gräddhylla med hög mysfaktor. Men trots att utmärkta kulinariska äventyr och solsäkra shoppingtimmar står på de flesta besökarnas schema är det ingen tvekan om att Courmayeur är en skidort.

Mont Blancs väldiga sydsida, som ständigt är i blickfång, är målad med vindlande mönster av skidspår bland klippor och glaciärer. Systemets breda och noggrant banade pister, som utgår från Plan Chécrouit, kallar till vidlyftiga svängar men är litet för att vara Alperna.

Offpist finns från den översta kabinbanan Cresta d’Arps glaciära terräng, vilken för alla utom skickliga friåkare är bäst att nå tillsammans med en bergsguide. Å andra sidan är upplevelsen värd besväret. Det håller världsklass.

Foto: Freestocks.

– Efter att ha åkt svarta Toula känner jag mig värd det här, berättar svenska Jenny Högberg från Västerås, som på rosade Caffè della Posta beställt in skummande latte och en bakelse som ser lämpad ut för Marie Antoinette.

Det är första året Jenny besöker Courmayeur, men hon är redan säker på att det kommer att bli fler resor.

Foto: Le Massif.

– Det är elegant men avslappnande, vackert i alla väderstreck och krogarna serverar den godaste mat jag någonsin ätit under en skidsemester. Dessutom uppskattar jag att det finns så mycket annat att njuta av när jag blivit trött i benen av en dags carving.

Och härnäst?

– Jag har hört att det finns många vingårdar här i trakten, så jag ska försöka bege mig iväg på en ost- och vinprovning.

BO HÄR: 3 hotell i Courmayeur
 

Hotel Bouton d’Or

Bouton d’Or är ett hemtrevligt pensionat med finfint läge som drivs av makarna Patrizia och Andrea Brunet med sonen Simon. 

Foto: Press.

Servicen är varm och personlig, rummen rena och rymliga. Extra plus för den härliga frukostbuffén med gott om hembakade bakverk och lokala delikatesser. Missa inte den lilla wellnessavdelning för skön avkoppling vid slutet av dagen.

Boka rum på Bouton d’Or till bäst pris här

Foto: Press.
 

Villa Novecento

Stilfulla Villa Novecento bjuder på elegant alpin inredning, tysta och bekväma rum samt personal som vet exakt hur en gäst vill bli bemött. Kostnadsfri shuttle tar dig direkt till och från liftarna och även här finns ett spa att avrunda dagen på. På hotellkrogen kombineras lokala specialiteter med finlir från det italienska köket. Tänk perfekt tillagat vilt, handgjord pasta och ostar från Aostadalen, allt parat med väl valda viner.

Boka rum på Villa Novecento till bäst pris här

Foto: Press.
 

Le Massif Hotel & Lodge

Le Massif är en snygg mix av modern snits, naturmaterial och panoramavyer över Mont Blanc. Generösa ytor blandas med omsorgsfullt utvalt möblemang i de nyinvigda sviterna och när hungern slår till finns flera restauranger att välja mellan. Två favoriter är fine dining-alternativet Chalet Royal samt Cervo Rosso, som serverar grillade specialiteter med italiensk finess.

Boka rum på Le Massif till bäst pris här

Foto: Mikael Bertmar.

Mer reseinspiration från Italien

5 hotell i Courmayeur för alla plånböcker

RES favoriter i Florens: 33 handplockade hotell

Ny guidebok med listiga tips till Rom

Publicerad: 2025-02-21