De tre bagerierna Poilâne i Paris är bland de mest kända bagerierna i Frankrike och kanske i hela världen. I samband med den franska bagarens Apollonia Poilânes första kokbok på engelska avslöjar hon nu en del av framgångssagan bakom de populära surdegsrecepten.
Text: Elin Fellman
Det finns tre Poilâne i Paris; ett nära Eiffeltornet, ett i Saint-Germain-des-Prés och ett i Le Marais.
35-åriga Apollonia Poilâne är tredje generationens bagare på det världsberömda bageriet. Det grundades av Appolinas farfar 1932 och har sedan starten lockat till sig kändiseliten. Då kom den tidens kockar, musiker, poeter och konstnärer hit för att äta gott bröd. Surrealistikonen Salvador Dalí tillverkade bland annat en sovrumsvit gjord helt av bröd för en utställning från 1971 för att hylla bageriet.
Efter framgångssagan i Paris har man också utökat utomlands. Poilâne har bland annat en butik i London och en pop-up-butik i New York.
Nu är man alltså redo att avslöja några hemligheter bakom succén. I Apollonia Poilâne nya kokbok "The Secrets of the World-Famous Bread Bakery" släpps nästan 100 recept på olika bröd och baguetter.