En strandrestaurang på Aruba, en osannolikt vacker solnedgång och en paraplydrink? Nej, inget verkar kunna får Leila Lindholm att sitta still. Lek följa john med tv-kocken som alltid befinner sig på skattjakt efter nya kulinariska upptäckter.
När jag reser står alltid maten i centrum. Jag är ständigt på jakt efter nya kulinariska skatter, smaker och recept att ta med mig hem. Så när vi kommer till den soliga lilla paradisön Aruba är jag full av förväntningar. Vad kan de tänkas servera på ön? Har de många traditionella maträtter? Vad är egentligen karibisk mat?
Det tar inte mer än en dag innan jag får min första matupplevelse. Det är när vi tar en tur in i nationalparken på norra delen av ön och stannar för lunch på ett mycket enkelt kafé vid kusten. Där äter vi en underbar limemarinerad och grillad fisk med de på Aruba klassiska tillbehören friterad polenta och plantaner (en typ av matbanan), som används flitigt i den sydamerikanska matlagningen.
Det lilla kaféet ligger mitt i ingenstans, omringat av kaktusar av alla typer och storlekar, och när jag blickar ut mot vattnet ser jag höga vågor brytas mot klipporna. Vi befinner oss på öns nordöstra sida där havet är tufft och stränderna består av klippor och rev. Vid baren hänger några lokalinvånare och dricker margaritas, helt obekymrade över att klockan endast är lunchtid.
Maten lagas i ett litet skjul bakom baren. Vår guide berättar att fisken har behandlats på sedvanligt sätt: man tvättar den med salt och limejuice, sedan grillas den på träkol. Bananerna har man friterat långsamt och länge och likaså den underbara polentan med knaprig och krispig yta.
Den tre mil långa och en mil breda ön Aruba är en av de så kallade ABC-öarna som ligger utanför Venezuelas och Colombias kust i södra Karibien. Ön är en före detta holländsk koloni precis som grannarna Bonaire och Curaçao. De tre öarna är ett vanligt turistmål för holländarna, och har även blivit populärt ibland oss i Skandinavien. De är kända för långa breda och kritvita paradisstränder, fantastisk dykning, mängder av vattensportaktiviteter och lyxiga all inclusive-hotell.
Matkulturen har hämtat mycket inspiration både från Holland och USA, kanske till och med för mycket. Men de inhemska rätterna är väldigt goda och annorlunda. Särskilt utmärkande för Aruba är så klart mycket fisk och skaldjur. Dessutom äter man mycket friterat, ett arv från den holländska kulturen där man gillar att slänga sin mat i fritösen – men jag ska säga att den friterade polentan inte skäms för sig. Man hittar även många inslag ifrån det latinamerikanska köket: bönor, majs, chili, papaya och andra exotiska frukter, lime och basilika är vanliga ingredienser.
Jag får mycket inspiration från de utmärkta matbutikerna med sitt fantastiska utbud av frukt och grönsaker, och bestämmer mig för att göra den klassiska sydamerikanska rätten ceviche. Det är rå vit fisk som man marinerar i färskpressad limejuice och smaksätter med olivolja, chili och kryddor. I min variant blandar jag gärna i lite exotisk frukt, det blir en perfekt smakbrytning mellan sött, salt och syrligt.
Allt handlar naturligtvis inte bara om mat (inte ens när man är tv-kock) och vill man verkligen uppleva ön är det en bra idé att våga sig bort från sitt hotellområde. Nog för att en kritvit paradisstrand och en paraplydrink kan vara underbart men för att uppleva det bästa av Aruba måste man slita sig från strandkanten och göra en upptäcktsfärd runt ön, framför allt bör man bege sig till nationalparken i nordöstra delen. Det roligaste sättet att uppleva parken på är att köra en fyrhjuling, det finns flera arrangörer av fyrhjulingssafari, och ställen som hyr ut fyrhjulingar.
Aruba är också känd för sina magiska solnedgångar, och mitt favoritställe att uppleva dem från var baren i den lokala lilla fiskmarknaden Zeerover (som betyder sjörövare på holländska) i Savanetaområdet, tjugo minuters bilfärd från de stora hotellkomplexen längs med Eagle Beach.
I Savaneta hittar man också de populära solnedgångsrestaurangerna Flying Fishbone och Brisas del Mar, som definitivt kan vara värda ett besök för att prova på den lokala maten. Bägge restaurangerna serverar grillade fiskrätter och ligger precis vid strandkanten. Maten är opretentiös och enkel med klassiska tillbehör som bakad potatis, polenta och friterad matbanan. På Flying Fishbone (den dyrare och kanske mer turistiga av de två restaurangerna) sitter man i stolar placerade direkt på sandstranden och kan i princip doppa tårna i vattnet.
Fortsätter man österut längs med kusten hamnar man i staden San Nicholas och kan passa på att göra ett besök för lunch på legendariska Charlie’s Bar. Baren, som öppnades 1941 av Charles Brouns, har drivits av samma familj i tre generationer och ägs och drivs i dag av sonsonen Charles Brouns III. Det berättas om Charles Brouns I att han gjorde sig känd för sitt generösa sätt att hejda sina bargäster från att köra bil på fyllan. Eftersom baren ligger sjutton kilometer från huvudstaden Oranjestad var det förr vanligt att många av gästerna tog bilen dit. Men om de sedan inte ville lystra till barens regel ”no driving when drinking” satte Charles Brouns I helt enkelt gästerna i en taxi hem och betalade ur egen ficka.
På Charlie’s serveras det färska grillade jätteräkor eller grillad vit fisk med honeymoon sauce. Denna superheta och underbara sås är ett av de få inhemska recepten som helt och hållet har överlevt amerikaniseringen av de den lokala matkulturen. På restaurangen tillverkar och säljer de sin egen sås och jag köpte självklart med mig ett par flaskor hem. Den har en rejäl styrka tack vare att en av huvudingredienserna är chilisorten madame jeanette. Det är en lite rund och superstark chili som påminner om habanero, och som odlas på mindre plantager på ön, många av dem ekologiska. Av madame jeanette-chilin tillverkar man även en söt och stark papaya- och chilisås som används som smaksättare till fisksoppa, grillad fisk, seafood och grytor. Den serveras på alla de lokala krogarna och får räknas till de riktiga matkulturskatterna.
Efter två veckors matjakt i paradiset kunde jag slutligen slappna av på en enkel strandrestaurang och beundra den osannolikt vackra solnedgången, med en iskall och frostig strawberry daiquiri i handen. Om jag fick receptet.
RECEPT
Frozen strawberry daiquiri
En drink
två och en halv deciliter frysta jordgubbar
en deciliter krossad is
fem centiliter ljus rom
saften av en lime
tre centiliter sockerlag (en del vatten och två delar socker)
Lägg de frysta jordgubbarna, isen, rommen, limesaften och sockerlagen i en mixer.
Mixa tills drycken har en isig sorbetkonsistens.
Häll upp i ett glas.
Tips! Sockerlag är lätt att göra själv. Man kokar upp vatten och socker och låter det sedan svalna och bli kallt. Därefter är det bara att använda lagen som smaksättare i drinken.
Latinamerikansk ceviche
4 portioner (förrätt)
300 gram vit fiskfilé (hälleflundra, marulk eller pilgrimsmusslor)
en mango
en halv gurka
en halv papaya
två avokador
en mild röd chili
en kruka färsk mynta
en kruka färsk koriander
saften från tre limefrukter
saften från en halv apelsin
två matskedar honung
fyra matskedar extra virgin olivolja
flingsalt
svartpeppar från kvarn
Skölj och skär fisken i små tärningar och lägg i en stor skål.
Skala och tärna mangon, gurkan, papayan och avokadon och blanda ner tillsammans med fisken.
Smaksätt cevichen med finhackad chili och örter, citrussaft, honung, olivolja, salt och peppar och låt alltsammans marinera.
Karibisk chokladmousse
Åtta portioner
200 gram mörk kvalitetschoklad (sjuttio procent)
två äggulor
två matskedar mörkt muscovadosocker
en matsked kokhet espresso
två matskedar mörk rom
rivet skal av en lime
tre deciliter vispgrädde
en deciliter kokosflingor
Hacka chokladen och smält den i vattenbad eller mikrovågsugn.
Vispa äggulorna och sockret krämigt.
Blanda ner den kokheta espresson, rommen och det rivna limeskalet.
Vispa grädden till en mycket lättvispad och rinnig konsistens.
Blanda ner den varma chokladen i äggsmeten.
Vänd ner den lättvispade grädden, lite i taget.
Rosta kokosen i en torr kastrull.
Fyll små espressokoppar med moussen varvad med lager av rostad kokos.
Tips!
Använd inte en choklad med högre kakaohalt än sjuttio procent i chokladmousse. Det blir lite för bittert och det är stor risk att moussen blir grynig. Men det går däremot bra att använda choklad med lägre kakaohalt om du vill. Väljer du mjölkchoklad kan du bara vispa grädden lite hårdare innan du blandar ihop moussen.
TIPS ARUBA
Restauranger
Que Pasa?
Sitt på övervåningen eller ute på terrassen där de målat restaurangen i vackra karibiska färger. Jag kan rekommendera ett besök i den lilla presentshopen, där jag fyndade fina smycken med snäckor. Restaurangen serverar inte lunch.
Adress: Wilhelminastraat 2, Oranjestad
Tel. +297-583 48 88
Webbplats: www.quepasaaruba.com
Marandi
Restaurangen som ligger på stranden precis vid Arubas flygplats har bra mat och trevlig personal. Här kan du sitta och betrakta de fantastiska solnedgångarna och planen som går in för landning.
Adress: L.G. Smith Boulevard 1, Oranjestad
Tel. +297-582 01 57
Webbplats: www.marandiaruba.com
Pinchos Grill and Bar
Det äkta paret Anabela och Robby Peterson har byggt sin lilla restaurang på en pir precis utanför Oranjestad. Perfekt för en drink eller en romantisk middag.
Adress: Surfside Marina, L.G. Smith Boulevard 7, Oranjestad
Tel. +297-583 26 66
El Gaucho Argentine Grill
Att besöka detta argentinska stekhus i Oranjestad är ett måste. Här serveras det fantastiskt gott stenkolgrillat kött från Argentina. Mitt tips är att prova T-bensteken som är grillad med perfektion. Restaurangen har stängt söndagar.
Adress: Wilhelminastraat 80, Oranjestad
Tel. +297-582 36 77
Webbplats: www.elgaucho-aruba.com
Brisas del mar
Många påstår att det är här man äter öns bästa seafood. Det är en ganska enkel restaurang belägen vid vattnet i Savaneta. Restaurangen har stängt måndagar.
Adress: Savaneta 222 A, Savaneta
Tel. +279-584 77 18
Charlie’s Bar
Den legendariska baren är trevligast att besöka dagtid (kvarteren omkring Charlie’s förvandlas kvällstid till Arubas motsvarighet till red light district i Amsterdam). Söndagar stängt.
Adress: Zeppenfeldstraat 56, San Nicolas.
Tel. +279-584 50 86
Webbplats: www.charliesbararuba.com
Boende
Divi Village Golf & Beach Resort
Ett nybyggt hotell som ligger precis vid öns golfbana The Links. Om man blir riktigt förälskad i ön kan man även köpa en andelslägenhet här. De stora rymliga fullt möblerade lägenheterna har utsikt över den vackra golfbanan och om man känner för en barbecuekväll finns det stora grillar både på takterrasserna och ute på gräsmattan. Den som inte har fått nog av att bada kan ta ett kvällsdopp i den privata jacuzzi som finns på varje hustak.
Adress: J.E. Irausquin Boulevard 47, Oranjestad
Tel. +297-583 50 00
Lediga rum & priser
Pris: dubbelrum från cirka 2300 kronor (beroende på säsong)
Divi Aruba All Inclusive
Hit ordnar Vingresor charter och det är faktiskt det mest lönsamma sättet att besöka Aruba. Ett bättre all inclusive-hotell i flera byggnader längs med stranden. Hotellet går i medelhavsstil och har en stor vacker trädgård samt pool. Hotellets gäster får även utnyttja faciliteterna på systerhotellet Tamarijn (se nedan). Volleyboll, tennis och vattensporter ingår i priset.
Adress: J.G Smith Boulevard 93, Druif Beach
Tel. +297-582 33 00
Lediga rum & priser
Pris: dubbelrum från cirka 2 300 kronor (beroende på paketpris)
Tamarijn Aruba All Inclusive Beach Resort
Du bor precis vid strandkanten och kan i princip beundra de vackra solnedgångarna från sängen. Den här stranden är lite smalare och är en av de finaste på Aruba. Varje kväll arrangerar hotellet underhållning i form av karnevaldans eller livemusik i matsalen.
Adress: J.E. Irausquin Boulevard 41, Druif Beach
Tel. +297-582 41 50
Webbplats: www.tamarijnaruba.com
Pris: dubbelrum från cirka 2 300 kronor (beroende på paketpris)
Renaissance Aruba Beach Resort & Casino
Det här lyxiga hotellet med tillhörande kasino ligger mitt i hamnen i Oranjestad med utsikt över båtar och kryssningsfartyg. Eftersom det inte finns någon strand i hamnen erbjuds man en tio minuters båtfärd ut till hotellets lilla privata paradisö, Renaissance Island. Där finns det gott om solstolar och glamoröst sällskap av de tama rosa flamingos som bor på ön. Det finns även gott om tama varaner, pelikaner och papegojor.
Adress: L.G Smith Boulevard 82, Oranjestad
Tel. +297-583 60 00
Lediga rum & priser
Pris: dubbelrum från cirka 2 500 kronor (beroende på säsong)
Bucuti Beach Resort
Vill man bo femstjärnigt är det Bucuti som anses vara öns flottaste hotell. Det ligger på den mest privata delen av den breda och vackra stranden Eagle Beach. Rummen är inredda i en europeisk haciendastil med möbler av körsbärsträ och har terrasser med havsutsikt. Boka i god tid, under högsäsong tillströmmar hotellets många stamgäster!
Adress: L.G. Smith Boulevard 55-B, Eagle Beach
Tel. +297-583 11 00
Lediga rum & priser
Pris: dubbelrum från cirka 2 500 kronor (beroende på säsong)