Hållbarhet – en hörnsten i Rioja
Intresserad av mat och hållbarhet?
Då är Rioja för dig.
Den spanska regionen bjuder på flera spännande upptäckter.
Rioja har stora gastronomiska rikedomar, gott om högkvalitativa jordbruksprodukter som i många fall kultiveras utmed Ebroflodens stränder.
Vin, olja och fantastiska grönsaker hör till höjdpunkterna.
Foto: Pressbild / Beronia.
Bodegas Beronia
Hållbarhet har varit riktmärke sedan den här flerfaldigt prisbelönta vingården grundandes 1973. Allt görs med miljön i åtanke, för att lämna ett så litet avtryck som möjligt.
Samtidigt producerar man viner i absolut världsklass.
Beronia var för övrigt först i Europa med miljöcertifieringen LEED för byggnader och har också hållbarhetscertifieringen Wineries for Climate Protection (WfCP) som utvecklats av den spanska vinfederationen Federación Española del Vino.
Foto: Pressbild / Valdemar.
Bodegas Valdemar
Vingården Valdemar anno 1889 är en pionjär inom vitikultur och hållbarhet. På gården praktiseras agroekologi och den nuvarande, femte generationen av vinmakare ur familjen Valdemar jobbar nu med att bättre förstå vitikultur baserad på biodiversitet.
Målet med det är inte bara att göra gott, ekologiskt vin utan att också bidra till ökad mångfald i de lokala ekosystemen och spela en aktiv roll i desamma.
Foto: La Rioja Alta, S.A.
La Rioja Alta
Vingruppen La Rioja Alta driver fyra vingårdar varav en, med samma namn, hittas i Rioja. Här är man ”hängiven landet”, det vill säga jorden och naturen. Vilket innebär investeringar i grön energi, återvinning av vatten och hållbart bruk av allt från kork till kartong.
– Vi står inför en ny milstolpe i vårt miljöengagemang, i vilket vi ser till att 16 hektar vinodlingar är 100 procent ekologiska, säger Roberto Frías, La Rioja Alta-gruppens jordbrukschef.
Foto: Almazara Riojana.
Almazara Riojana
Missa inte att besöka Almazara Riojana som producerar extra jungfruolja, EVOO, det vill säga olivolja som utvinns i en enda olivpressning, utan några tillsatta lösningsmedel eller något behov av industriella förädlingsprocesser.
Här erbjuds både rundvandringar och provsmakning.
Foto: Unsplash.
Marknaderna i Logroño
Marknaderna i Riojas huvudort Logroño är inte bara platser att handla – de är stadens blodomlopp.
År efter år förblir de en spegling av lokalbefolkningens liv, leverne och intressen.
Lokala produkter att särskilt hålla utkik efter är Rincón de Soto-päron, Nalda y Quel-plommon, pimiento najerano-peppar, calahorrablomkål och anguianobönor.
Liksom den lokala lammrasen chamarito, chorizo riojano och osten camerano som ystats i Logroño sedan 1000-talet.
Foto: Visit Logroño / Mercado de San Blas.
Mercado de San Blas
Bland dem är vackra Mercado de San Blas, ritada av Fermín Álamo och även kallad Plaza de Abastos efter torget där den ligger, själva hjärtat vilket slagit sedan december 1930.
Stånden i hallarna dignar av säsongsmässiga, genuina produkter från regionen. Det kulinariska utbudet sträcker sig från dagsfärska grönsaker och nötter till omsorgsfullt utvalt kött och kvalitativa korvar, inklusive den mängd olika kryddor som är stommen i Riojas gastronomi.
Mercado de Milicias
Kom hit för att känna den unga pulsen i staden, och handla produkter direkt av dem som skapat eller odlat dem vilket stärker den lokala sammanhållningen. Bland stånden hittar du allt från ekologisk mat till fint hantverk.
Mercado de los Pimientos
Den traditionella pepparmarknaden inträffar i september. Som namnet avslöjar handlar allt om peppar och paprika. Men även regional vitlök, lök, chili och tomater – dock inget annat.
Foto: Visit Rioja Alavesa / Entorno a la mesa.
Den hållbara mat- och vinfestivalen Entorno a la mesa
Sommarfestivalen Entorno a la mesa, helt inriktad på hållbar mat och hållbart vin, inträffar visserligen i staden Oyón som ligger i Baskien snarare än Rioja…
Men den ligger bara en halvmil norr om Logroño, och i både glasen och på tallrikarna hittas kulinariska läckerheter producerade i Rioja.