New York, USA: Waldorf Astoria New York återöppnar – art deco-drottningen tillbaka på Park Avenue
Waldorf Astoria New York. Foto: Hilton.
Reportage

Waldorf Astoria New York återöppnar – art deco-drottningen tillbaka på Park Avenue

Efter åtta år i skuggan av byggnadsarbete har det mest mytomspunna av New Yorks lyxhotell åter slagit upp portarna.

Waldorf Astoria New York, som stängde 2017 för en mångårig renovering med en prislapp på flera miljarder dollar, är nu åter redo att ta emot gäster i det art deco-palats som en gång satte standarden för lyx på Manhattan. Häng med!

TEXT: Linda Iliste

LÄS MER I TRAVEL NEWS:
Waldorf Astoria New York tillbaka efter åtta års renovering

En återkomst värdig Broadway

New York har gott om legendariska hotelladresser – Plaza, St. Regis, Carlyle – men få väcker samma respekt som Waldorf Astoria. Hotellet, som slog upp portarna i sin nuvarande 47-våningars skepnad 1931, har alltid varit mer än bara ett boende. Det har varit "en scen". Här sjöng Frank Sinatra i Grand Ballroom. Albert Einstein höll föredrag. Elsa Maxwell red in på elefant under sina berömda baler och Cole Porter skrev klassiker som Anything Goes. När dörrarna nu öppnas igen har Waldorf Astoria inte bara fått en ansiktslyftning – hotellet sägs ha återfått sin själ.

När Waldorf uppfann lyxhotellet

När det första Waldorf öppnade i New York på 1890‑talet förändrade det vad ett hotell kunde vara. Under hotellkungen George Boldt – som var den som förenade rivalerna Waldorf och Astoria – blev det inte bara en plats att sova på. Det blev stadens främsta sociala mötesplats. Här samlades New Yorks elit för att äta, dricka och umgås i eleganta restauranger, storslagna salonger och barer, kompletterade med exklusiva shoppingpassager – allt under samma tak. Waldorf Astoria satte därmed standarden för framtidens "grand hotels" på såväl Manhattan som världen över.

Innovationer som satte standarden

Waldorf Astoria New York var också banbrytande i praktiska detaljer som formade hotellbranschen. Det var ett av de första lyxhotellen med privata badrum i varje rum och med room service som signatur, innovationer som nu är globala självklarheter inom lyxhotellsegmentet. Samtidigt blev måltider och mingel en del av upplevelsen. Hotellets legendariske maître d’, Oscar Tschirky – känd som “Oscar of the Waldorf” – skapade klassiker som Waldorfsalladen, Eggs Benedict och Thousand Island-dressing. Och i Peacock Alley, den berömda korridoren mellan de två ursprungliga hotellen, promenerade (bokstavligen!) New Yorks societet. Det gjorde Waldorf till mer än ett boende: det blev stadens elegantaste scen.

Historien som möter framtiden

Renoveringen, ledd av arkitekterna på Skidmore, Owings & Merrill, har gått på djupet i originalritningar, arkiv och vykort. Resultatet är en byggnad som känns lika tidlös som när den var ny. I Park Avenue-lobbyn skimrar Louis Rigals berömda ”Wheel of Life”-mosaik, sammansatt av 148 000 stenar, nu nyputsad och levande. Taket har fått tillbaka sin planerade – men aldrig fullbordade – bakgrundsbelysta marmorpanel, som sprider ett mjukt, nästan mystiskt ljus över rummet. De två ursprungliga silverurnorna från E.F. Caldwell & Company har återbördats, och den berömda promenadkorridoren Peacock Alley har fått tillbaka sin 30-talsdräkt, med björkpaneler, svarta marmorpelare och den ikoniska Waldorfklockan som gnistrar som om även den vore ny.

375 rum: Från masslogi till Manhattan-lugn

Waldorf Astoria hade förr över 1 400 rum. Nu har man valt kvalitet framför kvantitet. Endast 375 hotellrum återstår. Samtliga är rymliga, ritade av den franske designern Pierre-Yves Rochon. Även det allra minsta rummet är dubbelt så stort som förr, med separat så-kallat "dressing area", bar och nya fönster. Rummen är tänkta att ge känslan av en privat oas mitt på Manhattan. Det kommer givetvis inte gratis: Prislappen för en natt är från (!) 1 500 dollar. Å andra sidan har Waldorf Astoria aldrig utgett sig för att vara "för alla" – här handlar det om äkta exklusivitet.

Ikoniska rum för en ny generation

Waldorf Astoria har som sagt alltid varit en mötesplats. Nu är det återigen ett hotell där historia och nutid smälter samman. I Library Lounge, som ersatt de klassiska receptionsdiskarna, checkar gäster in med ett glas i handen, omgivna av mjuka soffor och personal vars uniformer är designade av Nicholas Oakwell. En ny porte-cochère på 49th Street gör ankomsten till hotellet mer privat och smidig.
Peacock Alley erbjuder klassiska drinkar med rötter i hotellets egen cocktailhistoria – från Johnnie Solons Bronx Cocktail till moderna tolkningar – medan Silver Corridor, med Edward Emerson Simmons målningar av årets månader och säsonger, glänser som ett mini-Versailles på tredje våningen.
Och i Grand Ballroom – där teater- och musikalvärldens första Tony Awards en gång delades ut – har det drygt 13 meter höga taket fått nytt liv. Silverbladsprydda balkonger, diskret belysning och akustiska påhitt gör att salen återigen är redo att vara centrum för stadens mest storslagna tillställningar. Utan att störa gästerna i våningarna ovanför.

En ny era på Park Avenue

Med nyinvigningen av Waldorf Astoria menar många att New Yorks hotellscen än en gång känns komplett. Här möts art deco-glamour, minutiös uppfräschning och samtida komfort. Det gör att hotellet känns lika ikoniskt nu som när det öppnade 1931.
För både resenärer och New York-bor är det återigen en destination att uppleva. Oavsett om det är för en drink i Peacock Alley, en gala i Grand Ballroom (we wish!) eller en natt i en av Manhattans mest mytomspunna sviter. New York har fått tillbaka sin hotelldrottning. Och du är välkommen att checka in (om du har råd, förstås).

Boka rum på Waldorf Astoria New York här

Samtliga foton: Hilton.

Läs mer om New York i RES

RES favoriter i New York: Hundratals handplockade tips på hotell, krogar, barer, sevärdheter och saker att göra
Miniguide: New Yorks bästa minihotell
New York får ny matmarknad

Publicerad: 2025-07-21