Sverige: Into the wild – i Nordens största safaripark
Reportage

Into the wild – i Nordens största safaripark

Att åka genom portarna till Eriksberg vilt & natur är lite som att färdas till en annan värld. Här vandrar djuren fritt och verkar nästan helt oberörda av människornas närvaro. Den stora “savannen” som man ser från hotellets terrass för tankarna till varmare breddgrader och förstärks ytterligare av de tydligt Afrikainspirerade rummen och sviterna. RES har checkat in på områdets nyaste tillskott – glamping med utsikt över den spektakulära Färksjön.

Text: Elin Fellman
Foto: André Svedberg

I Karlshamns kommun i södra Blekinge sträcker sig Nordens största safaripark på 1348 hektar. “På djurens villkor” är slagorden för parken och det blir påtagligt direkt. När djuren går över vägen håller bilarna avståndet och stressar dem inte. Det är vi som är gäster i naturen och inte tvärtom. Faktum är att det endast är tillåtet att färdas i reservatet med bil, förutom på vissa utsiktsplatser där man får lämna bilen och andas in naturen. Detta eftersom att det rika djurlivet har vant sig med bilar. 

En stor familj vildsvin med ett dussintal familjemedlemmar går på vägen åt samma håll som vi färdas. De har inte en tanke om att flytta på sig för oss. 

– Vildsvin är som oss människor, säger Eriksbergs VD Per-Arne Olsson, som guidar oss genom området. 

– De är bekväma och går nästan alltid på bilvägen. 

Utöver vildsvin finns det även många andra spännande djur här. Kronvilt, dovvilt, visent (europeisk bison), mufflon (europeiskt vildfår), flera fågelarter och det senaste tillskottet Davidshjorten. Det kinesiskättade djuret är utrotad i vilt tillstånd och Eriksberg har en stam på drygt 20 djur. Jag hoppas tyst att vi får se en davidshjort innan dagen är slut. 

Vi åker vidare genom den grönskande skogen och Per-Arne berättar om Eriksbergs historia. Den berömda naturfotografen Bengt Berg, som bland annat fick havs- och kungsörn fridlyst på 20-talet, köpte Eriksberg 1938. Berg skrev totalt 27 böcker om djur och natur under sin livstid och beskrivs ofta som en pionjär.

– Savannen vid hotellområdet var tidigare en havsvik men vallades in av Bengt för att bli betesmark för de vilda djuren. Han var verkligen före sin tid, säger Per-Arne. 

Mitt under historielektionen stannar Per-Arne bilen och utbrister “där uppe ska ni sova inatt” och pekar upp mot ett berg. Och långt där uppe kan man glimta glampingtältet. 

Boende 

Lediga rum & priser på Eriksberg

På Eriksberg finns byggnader från fem olika århundranden. Vill man testa på det enkla livet finns ett mysigt litet torp från 1700-talet utan rinnande vatten och el. Utöver torpet är det mestadels lyx som gäller. En av hotellbyggnaderna heter Safarivillan, vars namn och tema bygger på ett hus som tidigare låg här, som Bengt Berg byggde 1942. Hans tanke var att man från Safarivillans terrass skulle kunna sitta och titta ut över Savannen och de vilda djuren vid vattenhålen.

Rummen hämtar självfallet inspiration från Afrikas djurliv och är pampigt inredda med stora lädermöbler och bruna trädetaljer. Det är dessutom sex meter högt i tak vilket skapar mycket ljus och rymd. Rummen heter "Elefanten", "Zebran" och så vidare och sviten kallas "Big five". Rummet har en extra detalj som ingen av oss har sett förut. Mitt i den rymliga bastun står ett badkar placerat som likt ett vattenfall fyller badkaret med rinnande vatten från taket.

Ett dubbelrum på Eriksbergs hotell kostar från cirka 2600 kronor per natt.

Glamping

Får du inte nog av naturen har Eriksberg precis införskaffat sitt första glamingtält mitt i reservatet. Bertil Harström, som bland annat är arkitekt bakom flera av Treehotels, har ritat det nya tältet. Det är placerat högt uppe på ett 2000 miljoner år gammalt berg med utsikt över Färsksjön – som har ett av världens största bestånd av röda näckrosor. Det är definitivt det lyxigaste tält jag har sett.

Två unga segelmakare som går sin skeppsbyggnadsutbildning på Skeppsholmen i Stockholm har sytt yttertältet för hand. Materialet är 700 gram linneduk direkt köpt från Ostindiefararen Götheborg. Tältet är så pass rymligt att det får plats en stor dubbelsäng, en kamin och en soffa. Färgskalan går i de uppenbara skogsfärgerna grönt och brunt och möbelstommarna och tältstolparna är gjorda av svarvad ek med inslag av massiv mässing. Glampingen är också flyttbar för att på så sätt lämna obetydliga spår efter sig. 

När vi har tagit oss upp för berget och checkat in möts vi av en charkbricka och en ostbricka. Vi sätter oss ner på altanen och möts återigen av en stor grupp vildsvin. Ett 100-kilosvildsvin, gissningsvis suggan, stannar upp och tittar rakt mot oss, nästan som att hon vet vad charkbrickan består av. Efter några långa sekunder fortsätter hon in i skogen efter sina kultingar i solnedgången.  

När mörkret faller blir det nästan en utmaning att gå toa, som ligger i en liten byggnad utanför tältet. Med pannlampa och värmeljus klarar man dock det mesta. Det är något speciellt med att somna mitt i naturen. Man har en bild av att det ska vara tyst och fridfullt – men så är det inte. Djuren är inte tysta för en sekund. Framförallt inte när solen går upp strax efter 04 och fåglarna börjar sjunga högt. 

Mat & dryck

Det finns två restauranger på området. Havsörnen, som ligger i Sätiret med utsikt över savannen, samt Visenten, som ligger i Möjligheternas hus på gården. Vi äter middag på den sistnämnda. Visenten har utsetts till Blekinges bästa restaurang flera år i rad och är rekommenderade i White guide. Viltköttet från den egna gården har naturligtvis en central roll i menyn och inredningen i restaurangen hämtar likt resten av området inspiration från vilda djur och natur. 

För undertecknad vegetarian finns endast ett alternativ på menyn. Men rätten med friterad seitan och rotfruktsnudlar, rostade sesamfrön och limeyoghurt smakar fantastiskt så det gör inte så mycket. Till maten dricker vi ett rött vin som servitören rekommenderar. I Eriksbergs vinkällare finns det plats för närmare 9 000 flaskor så valmöjligheterna är stora. 

När vi är mätta och belåtna får vi skjuts tillbaka till glampingen eftersom att det inte är tillåtet att gå till fots. Det är Per-Arne som kör oss igen och han beklagar det stora skyfallet som fallit under dagen och hoppas att vi har fått se många djur ändå. Precis när vi kör in vid Färksjön ser vi kontuerna av ett hjortdjur med en stor krona på en liten ö nära sjökanten. Djuret ser nästan uppstoppat ut och står blixtstilla i ösregnet. 

"Titta, där har vi davidshjorten."

Se & Göra

Safaritur med app – Det bästa sättet att uppleva naturreservatet är att ladda hem Eriksbergs mobilapp. Där får du all info du behöver samt intressenta anekdoter om parken samtidigt som du åker omkring i din egen takt. 

Relaxavdelningen – Avsluta dagen i relaxavdelningen med bastu och en utomhusjacuzzi som har utsikt över savannen. 

Djurspaning på savannen – Ett sätt att komma närmare djuren är att delta i djurspaningen ute på savannen. Personalen sprider foder runt en vagn där åskådarna får sitta i tystnad och titta på djuren i en timme.

Publicerad: 2019-08-20