Österlen är ingen officiell plats. Det finns ingen gräns var det magiska Österlen börjar och slutar. Många hävdar att Österlen börjar efter Ystad och att gränsen går upp mot Åhus utmed väg 13. Andra tycker att väg 11 är en bättre markör.
Österlen har blivit ett Mecka för turister som vill röra sig i författarna Björn Ranelid, Klas Östergren och Ulf Lundells fotspår. De tre titanerna håller sig i närheten av Kivik som är den andliga centralorten på Österlen. Simrishamn är den fysiskt största platsen med flest hotell och övernattningsmöjligheter.
I den lilla gulliga byn Kivik finns ett otal små pensionat. Många drivs av före detta Stockholmare som vill ha något att göra under pensionen. Men deras uthållighet är något begränsad, likt svampar öppnar och försvinner deras Bed & Breakfast. Att varje lunch dammsuga och bädda sängar är ett begränsat nöje om du är sjuttio plus...
Naturen på Österlen är sagolikt vacker. Böljande backar, vajande sädesfält och långa stränder gör denna del av Skåne till något alldeles speciellt. Bäst är det förstås när solen skiner, himlen är blå och vinden inte blåser, men dessa dagar kan vissa somrar vara lika många som handens fingrar. Grå himmel, piskande regn och ihållande vind är Österlens vanligaste väder.
Men oavsett vädergudarnas humör kan du alltid besöka Österlen för de mysiga kaféerna, de goda krogarna och häftiga konstutställningarna. Att åka runt i en varm bil på Österlen är underbart.
I varje håla finns någon som vill bre mackor och brygga kaffe, sälja loppisfynd och hyra ut några sängar för natten. Stränderna är långa och sanden gnistrande, men tyvärr är vattentemperaturen i Östersjön sällan över 16 grader. Strömmarna på Sandhammaren och vid Stenshuvud kan stundtals vara lömska – så simma inte rakt ut i havet om vågorna är stora och vinden blåser. Risken är att du aldrig kommer in till land igen.
Här har vi samlat våra bästa tips till Österlen. RES reseguide bygger inte på en datagenererad algoritm och miljontals anonyma betyg utan på vad vi älskar och vill göra själva. Här är våra handplockade tips till Österlen. Vill du uppleva det alla andra gör kan du sluta läsa nu. Annars välkommen till vår vår värld.
1. Sandhammaren
Skånes bästa strand är också en av de längsta. Den sammanhållande sandmassan börjar i Löderup och går via själva Sandhammaren bort till Borrbys strandbad. Vi snackar milslånga stränder som om du är beredd att gå en bit innebär att du kan få en kilometer strand alldeles ensam. Havet bearbetar sanden och gör att strandens utseende förändras, vissa år är stranden bred och andra år något smalare. Vägen ner till Sandhammaren är smal och varma dagar kan det bli knas när bilar som vill ner till havet inte kommer fram för att andra bilar vill åka hem. Slagsmål har förekommit och polisen har tillkallats för att reda upp kaoset. Nere vid vattnet hittar du en gammal fyr och några meter bort ett glass- och korvkiosk som håller hyfsad klass.
2. Kivik Art Center
Konstcuratorn Sune Nordgren tog initiativ till denna vilda konstutställning för mer än tolv år sedan. Tanken var att att etablera ett konst- och kulturcentrum på Österlen. Platsen är Lilla stenshuvud strax söder om Kivik. Sedan födelsen har verksamheten växt och består idag av ett gäng fantastiska verk som på ett genialt sätt interagerar i landskapet och med naturen. Här samarbetar konstnärer med arkitekter. Exempelvis Gert Wingårdhs häftiga Himlatrappa som leder rakt upp i himlen.
Mest uppmärksamhet har arkitekten David Chipperfield och konstnären Antony Gormleys betongtorn fått. Grannen Ulf Lundell tycker inte om att man från tornets topp kan se ner på hans gård och har försökt få konstverket rivet. Rättsprocessen tog många år och la en förlamande hand över hela verksamheten. Men Ulf Lundell förlorade i alla institutioner och tornet finns kvar. Från toppen har man en vidsträckt utsikt över Skånes södra spets och det till synes ändlösa havet. Bästa verket är dock Sol LeWitts “NineTowers (for Jene)”. En lika stram som lekfull skulptur. Ett äkta tempel för samtidskonsten. Minimalism när det är som allra bäst.
3. Hotell Hanöbris
Två gator upp från havet i Kivik hittar du detta designhotell som drivs av Per och Carolina Lindau. Huvudbyggnaden är hundra år gammal och tillbyggnaden som rymmer själva hotellet kom 1964. Totalt finns här 17 rum som är perfekta om du ska fira en bröllopsdag eller något annat romantiskt med din partner. Varje rum är döpt efter en konstnär eller designer som ägarna har ett förhållande till. Inredningen består av handplockade designföremål från i första hand sextiotalet. Det är snyggt utan att bli mossigt eller töntigt. På sommaren är det ofta fullbokat här så var ute i god tid.
4. Olof Viktors
Konditornestorn Jan Hedh grundade detta kafé som är en klassiker på Österlen. Hit åker sommargäster i trettio minuter för att köpa sitt frukostbröd och hit färdas människor från hela Sverige för att sitta i trädgården och äta bakverk och dricka kaffe. Detta var länge Österlens enda kafé i den högsta divisionen. De har fått konkurrens, men Olof Viktors är fortfarande det bästa stället.
5. Skepparps vingård
Svenska viner har gått från att vara något som katten släpat in till att bli något som ja ett flertal experter tycker smakar finemang. Ibland är det drop in, men för det mesta måste du boka ditt besök i förväg.
Här kan du testa något av det bästa Sverige har att erbjuda när det kommer till vin. Bakom verksamheten finns Bengt ”Fuffe” Åkesson, mest känd som ägare av Kiviks musteri. Vingården ligger magiskt vackert och varje år, utom när det är corona, arrangerar man en stor vinfestival med odlare från hela landet och Tareq Taylor som ansvarig för maten.
6. Rikstolvan
På bara några år har detta ställe som både är en krog och utställningsplats etablerat sig som en självklar plats på Österlen. Här visas utställningar av hög klass och här serveras suverän libanesisk mat till vettiga priser.
7. Ystad badhotell
Hotellkoncernen ESS-group började sitt segertåg här. Man förvandlade ett gammalt nedslitet konferenshotell till en destination med suveränt spa, schyssta rum och en stor krog. Allt i Long Island- och New England-stil med en touch av Göteborg. Det är hit du åker när du ska reparera din relation, på konferens eller med tjejgänget. Det är affordable luxury. Det funkar för barnfamiljer, men helst ska du komma utan barn tycker vi.
8. Byvägen 35
Ett suveränt bageri och kafé i samma klass som Olof Viktors. Verksamheten drivs av Iwona och Matti Holgersson. Härliga mackor och ljuvligt kaffe hittar du här. Mysig uteservering på baksidan av huset. Här hittar du också parkeringen.
9. Buhres
Detta är lite som Österlens McDonalds. Alltså ett ställe där du får mat i Sillaluckan snabbt och effektivt till en vettigt peng. Men det finns också en krogdel där du kan sitta ner och få bättre service och komfort. Och ett rökeri där du kan köpa mat med dig hem eller bara sitta i hamnen och äta. utbudet är stort, men blir du osäker så ta en sillaburgare, den funkar i alla lägen.
En varm sommardag kan Buhres ha tusen gäster så det säger sig självt att detta inte är en plats för gastronomiskt finlir. Vi rekommenderar alla hungriga att åka hit och äta. Och vi kan konstatera att alla områdets kändisar gör det samma från Ulf Lundell till Leif GW Persson via Gudrun Schyman.
10. Örum 119
Österlens snyggaste hotell. De fjorton rummen är nyrenoverade och riktigt fräscha. Designer Ingegerd Råmans ande svävar över alla detaljer och färgval. Möblerna kommer ofta från Norrgavel. I anslutning till hotellet hittar du glassbutiken Frusen Glädje och en pizzeria med Skånes fräschaste vedelade surdegspizzor. Örum 119 funkar även för konferenser om du är i behov av detta.
11. Stenshuvud
Stenshuvud är Österlens Eiffeltorn. Det är ett måste att åka hit och gå upp på toppen och blicka ut över havet. En klar dag kan du se ända till Hanö i norr och ja kanske ner till Bornholm i söder. Naturen är sagolikt vacker, det gäller till och med korna som betar i skogen och på ängarna. I sitt sommarprogram berättade Ulf Lundell att han likt en skogvaktare går runt i nationalparken och kontrollerar att folk inte bryter mot tältregler och tar med sitt skräp hem. 500 000 besökare kommer hit varje år och på sommaren blir det ofta parkeringskaos. Du kan också gå ner till havet och ta ett kyligt dopp. Skippa fiket i backen ner till parkeringsplatsen.
12. Tastecelebration Residence
En matblogg blev ett hotell och en restaurang. Ja, exakt vad som kom först vet vi inte, men bakom denna verksamhet finns Isabel Brummer och hennes man Joost ter Waarbeek. Den senare är ansvarig för de snygga möblerna. Isabel håller i det som serveras. Maten är vegansk och här kan du inte bara äta utan också lära dig att laga den. Verksamheten är inhyst i Christinehof slotts gamla jaktstuga. En vacker tegelbyggnad fylld med vackra föremål och ännu fler kokböcker. Plus ett litet antal hotellrum. Marken här omkring och stora delar av Österlen ägs av den “röde” greven Carl Piper. Den mest kända medlemmen i hans adliga familj är Christina Piper. Hon levde på 1700-talet och var gift med den tjugosex år äldre Carl. Denne var lojal med Karl XII och drog ut i hans krig. I Poltava greps Carl Piper av ryssarna och låstes in i en fängelsehåla. Christina hade möjlighet att köpa ut honom, men tackade av olika anledningar nej till detta erbjudande. Hon drev istället familjens verksamhet med stor framgång och skapade flera gods och grundade fyra fideikommisser. Hon betraktas som den skånska byggnadshistoriens viktigaste byggare. I grannen Andrarum finns ett fik som är värt ett besök om du är i närheten. Även Christinehofs slott för besökas när du är här i de nordvästra delarna av Österlen.
13. Ale stenar
Österlens andra eiffeltorn. Exakt vad detta är tvistar de lärde om. Ibland rent handgripligen på väg upp till de 59 stenbumlingarna utplacerade som ett skepp eller en solkalender. Akademiska historiker från Lund vill inte uttala sig bombsäkert, det gör däremot hobbyhistorikern Bob Lind. Han hävdar att platsen varit bebodd i mer än 5000 år. Vi har ingen aning, men kan rekommendera ett besök här om du gillar storslagen utsikt och evig blåst. Efteråt kan du gå ner i hamnen och äta rökt makrill och dricka en öl.
14. Franskans Crêperie
Franska pannkakor med en touch av Skåne och rätter som hyllar Fritiof Nilsson Piraten. Mormorsinredning och långa köer om du inte bokat bord. Men maten är väl värd att vänta på. Ett mysigt ställe som funkar för stora och små sällskap.
15. Fabriken
Österlens just nu hetaste konsthall.
16. Dag Hammarskjölds Backåkra
Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare back in the days när Sverige var en moralisk stormakt. Backåkra var hans “hemliga” gömställe. En sanslöst vacker plats där himmel och hav möts och som många av världens ledare har besökt för att hedra nittonhundratalets viktigaste – svenska – diplomat. Ska du gifta dig utomhus på Österlen är det här det ska ske. Men se upp för vinden. Det blåser alltid här.
17. Firma Hans Persson
Borrby var länge Österlens mesta no go zone. Här samlades raggare, hemlösa bönder och andra förvirrade existenser. De nyttjade allehanda droger och gjorde livet på byn till ett äventyr med söndersprängda brevlådor, knivslagsmål och nedbrända hus. Under flera år pågick ett lågintensivt krig mellan de stökiga och de som ville att Borrby skulle bli lika gentrifierat som resten av Österlen. Nu tycks det som om de senare har vunnit. Huspriserna i denna lilla håla med 1200 invånare har fördubblats på några år och numera finns det minst fyra antikvariat och bokhandlare i byn. Utanför mataffären Klockareboden ser du nästan lika många Porschar och Maserati som i Torekov.
I Borrby bor numera i första hand filmare, författare och musiker. Men vill du veta hur världen såg ut före internet och sociala medier ska du besöka Firma Hans Persson en gång Borrby El & Cykel AB. Här kostar tekniken som på sjuttiotalet och här hittar du cyklar och mopeder från samma tidsera. Gubben som driver butiken jobbar på som förr trots att hela världen har förändrats. Detta är Österlens själ. Det var verksamheter som denna som blev gnistan i Ulf Lundells eld när han drog från Stockholm.
18. Smakbruket
Tomelilla är inte Österlens vackraste pärla. Det är snarare områdets nya no go zone. På stora torget hittar du många unga män i gympabyxor med en cigg i ena handen och en energidryck i den andra.
Men skulle du mot förmodan landa här tycker vi att du ska besöka Smakbruket, ett suveränt frukost- och lunchställe som serverar ekologiska rätter och mackor. Det är även en saluhall och allt drivs med en fransk touch. Det är nåd att komma hit när du är Tomelilla.
Text: Viggo Cavling