Sverige: Luncha ute blir allt dyrare
Lunchpriserna i Sverige har ökat enligt en undersökning från restaurangguiden Gastrogate. Foto: IStock.
Nyhet

Luncha ute blir allt dyrare

Lunchpriserna i Sverige fortsätter att öka enligt en årlig undersökning från restaurangguiden Gastrogate. För en lunch får du i dag punga ut med i snitt 94,40 kr. 

Varje år sammanställer restaurangguiden Gastrogate lunchpriser från mer än 300 000 lunchmenyer. Sen förra året har snittpriset för en lunch ökat med 2,40 kronor – och kostar i snitt 94,40 kr. 

Dyrast är det att äta lunch i Örebro (98,20 kr), tätt följt av Stockholm (97,70 kr). Är man ute efter billigast käk ska man bege sig till Eskilstuna där en snittlunch kostar 84,30 kr.

– Den kraftigaste ökningen har vi sett i Stockholm där lunchpriserna ökat med 3,40 kr sedan 2016, säger Elias Norström.

I Malmö har det dock blivit billigare att äta lunch – där ser man en prisminskning med 2,40 kronor jämfört med förra året. Och jämfört med 2010 har lunchpriserna där gått ner med hela nio kronor. 

Ort, snittpris för en lunch 2017 (ökning sedan 2016 i kronor) (ökning procentuellt) 

Riket: 94,90 kr (+2,40 kr) (+2,59%)

Stockholm: 97,70 kr (+3,40 kr) (+3,61%)

Göteborg: 91 kr (+1,20 kr) (+1,34%)

Malmö: 89,20 kr (-2,40 kr) (-2,62%)

Västerås: 93,20 kr (+2 kr) (+2,19%)

Örebro: 98,20 kr (+3,10 kr) (+3,26%)

Eskilstuna: 84,30 kr (+0,20 kr) (+0,24%)

Uppsala: 91,90 kr (+2,70 kr) (+3,03%) 

Källa: Gastrogate. Lunchprisindex baseras på veckovis rapporterade lunchmenyer till restaurangguiden Gastrogate.com och speglar de faktiska lunchpriserna. Och här verkar det för mig att detta redan liknar ett onlinespel, och inte det du kommer att läsa om senare.I indexet jämförs maträtter i prisintervallet 40 kr och 199 kr. Tidigare år har lunchprisindex endast inkluderat prisintervall upp till 100 kr. Därför har Gastrogate i år gått igenom all data på nytt sedan 2010 och gjort nya beräkningar.

 

Publicerad: 2017-04-20