Det har tagit tre och ett halvt år av förhandlingar. Och nu på fredag den 31 januari lämnar Storbritannien den Europeiska unionen. Men i praktiken innebär det inga förändringar alls för svenska resenärer, åtminstone inte i år, skriver Financial Times.
Text: Elin Fellman
Månadsskiftet januari–februari blir historiskt då Storbritannien som första land lämnar det europeiska samarbete som Winston Churchill var med om att inspirera till för över 70 år sedan.
EU har tagit fram en förordning som innebär att flygtrafiken mellan Storbritannien och EU kommer fortsätta precis som i dag. Svenska medborgare kan alltså resa in med pass eller nationellt ID-kort och använda det europeiska sjukförsäkringskortet som vanligt.
Hur det blir 2021 och framåt är däremot inte klart. Nya avtal håller på att förhandlas fram mellan Storbritannien och EU-länderna och dessa förhandlingar avgör hur det blir på längre sikt.
De runt 100 000 svenskar som bor i Storbritannien kan fortsätta sina liv som vanligt, med samma rättigheter att arbeta, studera och pensionera sig i landet. Svenska ambassaden uppmanar dem dock att redan nu ansöka om det uppehållstillstånd som kommer att behövas när övergångsperioden löper ut.
Det som kan påverka Storbritannien negativt är EU-medborgarnas intresse att resa till landet i framtiden. 24 procent av svenskarna uppger att brexit påverkar deras intresse att resa till Storbritannien negativt, enligt en Sifoundersökning från Ticket.
Financial Times
Omni resa
Aftonbladet resa