Spanien: Kulinariska rundresa i Rioja: 6 favoriter
Rioja i höstskrud. Foto: Pressbild.
Handplockade tips

Kulinariska rundresa i Rioja: 6 favoriter

Söder om kuststäderna Bilbao och San Sebastián ligger Spaniens kanske mest kultförklarade vinregion, Rioja. Häng med RES:s redaktör Linda Iliste på en kulinarisk rundresa inramad av sprakande höstfärger.

La Rioja gör mig nästan lite yr. Och nej, jag menar inte på grund av de (många!) glasen gott vin jag provsmakar. Utan för att det höstsprakande landskapet är så vackert.

Blekt blå himmel över de Kantabriska bergen, ljusgröna olivträden och knotiga, bruna vinstockarna. Över gamla slott och historiska vingårdar som gnuggar axel med spännande, samtida arkitektur. Över regionens fina huvudort Logroño och pittoreska Nájera till små förtjusande medeltidsbyar som Cornago och Santo Domingo de la Calzada.

Rioja är vackert året runt, men spektakulärt på hösten. Foto: Pressbild.

De första kända källorna som vittnar om lokal vitikultur, är från sent 1000-tal. Från slutet av 1200-talet finns sedan bevis på vinexport, och vad gäller kvalitetsviner kom produktionen igång på 1700-talet.

När den ökända vinlusen slog till i Europa på 1860-talet ödelades nära nog hela den gamla världens vinproduktion. Rioja undslapp dock de flesta av de små insekterna. Varför vips franska vinmakare kom till regionen med all sin kunskap och tradition, och den moderna tillverkningen sägs ha tagit sin början.

Det finns drygt 500 bodegor, vingårdar, i Rioja. Bil är därför enklast för att på nära håll upptäcka allt i vin- och matväg som regionens har att erbjuda.

Men, även cykel har sina fördelar. La Rioja är ganska kompakt. Två hjul passar också bäst om du, som jag, vill vara med om så många vingårdsbesök som möjligt – och slippa tacka nej till vinparningen när du äter någon av de (också många!) goda måltider som bjuds.

Det här är RES sex favoriter
 

Foto: La Rioja Turismo / Bodegas Vivanco.
 

1. En av Riojas främsta vinsevärdheter:
Vingården och museet Bodegas Vivanco

Vackra Bodegas Vivanco är inte bara en av Riojas främsta vinsevärdheter utan hela Spaniens. Fjärde generationens charmige vinmakare Rafael Vivanco Sáez gör sitt till, men det gör också det gigantiska Museo Vivanco de la Cultura del Vino som öppnade 2004. Det djupdyker inte bara i vinkulturens historia utan har även konstverk av Picasso, Juan Gris och Andy Warhol.

Här ska du givetvis tillbringa så mycket tid du kan. Gå sedan på guidad vinvandring, se hur det gamla vineriet moderniserats och ät pintxos parade med gårdens druvdycker.

Carretera Nacional 232, Briones
www.vivancoculturadevino.es

Foto: David Mapletoft / Marqués de Riscal.
 

2. Drick, ät, sov över – repetera:
Vingården Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal

Stjärnarkitekten Frank Gehrys byggnader har en tendens att bli rena sevärdheter i sig. Det närliggande Guggenheimmuseet i Bilbao är ett av de främsta exempel på det. Ett annat hittas här i Rioja, närmare bestämt vingården Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal. Anorna går att spåra till 1858, och de är rätt tunga. Bland annat kan Marqués de Riscal skryta med att vara den plats där en rioja buteljerades för första gången någonsin. I dag finns även den enstjärniga finkrogen Restaurante Gastronómico samt ett hotell med spa som invigdes 2006.

Att prestigefulla World’s Best Vineyards utnämnt Marqués de Riscal till världens näst bästa vingård tre år i rad motiveras med att det utsökta vinet – som går att provsmaka respektive para med unika gastronomi – samsas med just mästerlig byggnadskonst och fantastiska wellnessupplevelser. RES håller med!

Torrea 1, Elciego, Álava
www.marquesderiscal.com

Foto: Pressbild / Hotel Echaurren / El Portal de Echaurren.
 

3. Lokala recept i teknisk avancerad tolkning:
Finkrogen El Portal de Echaurren

Marqués de Riscal är förresten inte det enda alternativet för dig som vill kombinera besök på Michelinkrog med övernattning. Relais & Châteaux-medlemmen Hotel Echaurren i förtrollande vackra Ezcaray är nämligen å ena sidan ett mycket modernt och tilltalande hotell (tips: boka juniorsviten med utsikt över byns historiska kyrka).

Och å andra sidan hem åt hela fyra krogar. En av dem, El Portal de Echaurren, har två stjärnor i den aktade matguiden. Här används utomordentligt teknisk kokkonst på lokala råvaror och traditionella recept som måhända kommer att höja ett eller annat ögonbryn. Inälvsmat, till exempel. Men låt inte fördomar hindra upplevelsen som verkligen är i särklass.

Calle Padre Jose Garcia 19, Ezcaray
www.echaurren.com

Foto: Pressbild / Ajonegro.
 

4. Mexiko möter Rioja i säsong:
Restaurante Ajonegro

Utöver El Portal de Echaurren har Michelinguiden delat ut stjärnor till sex krogar i La Rioja, tre av dem hittas i Logroño. På Ajonegro basar kockarna Mariana Sánchez och Gonzalo Baquedano som träffades när de jobbade på trestjärnan ABaC i Barcelona. På deras egen krog möter Sánchezs mexikanska gastroarv Baquedanos lokala – han är född och uppvuxen i Logroño – i form av två säsongsmässiga menyer, en kort och en lång. Tänk tacos och quesadillas fyllda med kött och grönt från Rioja, vilket låter enkelt men är sagolikt.

Calle Hermanos Moroy 1 – Bajo 9, Logroño
www.restauranteajonegro.com

”Pintxoskorridoren” Calle del Laurel. Foto: Callelaurel.org.
 

5. Småtallrikar och puttrigt uteliv:
Pintxoskorridoren i Logroño

Alla matupplevelser behöver givetvis inte vara det finaste av det finaste för att vara det godaste av det godaste. Utbudet utmed Calle del Laurel och Calle de San Juan i Logroño är bevis på det. Gatorna är något av det bultande hjärtat i Riojas pintxosscen, det kallas till och med för ”pintxoskorridoren”.

Antalet barer som serverar de berömda smårätterna är många, cirka 60 stycken. Egentligen kan du gå in var som helst, du kommer sällan bli besviken. Många hak är specialiserade på en eller två typer av pintxos, så det har också med smaklökarna att göra.

Men, några tips är...

• Soriano med specialitet champiñones a la plancha, svamp med vitlök och räkor.
• Travesía med specialitet tortilla, spansk omelett med potatis. 
• Blanco y Negro som är Logroños äldsta pintxosbar med specialitet matrimonio, nybakad bulle fylld med sardeller, marinerade sardeller och stekt grön paprika.

Varje tallrik ska förstås ackompanjeras med en copa, ett glas rioja, och snicksnack med lokalbefolkningen.

Calle del Laurel och Calle de San Juan i Logroño

Foto: Pressbild / La Luci Delicatessen.
 

6. Regionala gourmetprodukter att ta med sig hem:
Delikatessbutiken La Luci

Sedan Vinagrerías Riojanas började produceras i Logroño 1956 har Spaniens allra första vinäger även blivit en av världens främsta med flera olika kvalitetsstämplar. Under gourmetparaplyet Aliño erbjuder varumärket i dag drygt 40 vinägrar och nio extra virgin-olivoljor som infuseras med diverse örter för att passa särskilt bra ihop med till exempel vilt eller lätt kryddstarka maträtter.

Vill du smaka och kanske köpa med dig hem? Då rekommenderas gourmetbutiken La Luci i Logroño. Som vid sidan av vinäger och olja även har ett härligt utbud av regionala delikatesser à la ostar, chark, inlagda råvaror, bröd, marmelader och annat gott som passar både i en picknickkorg och gåvor.

Calle Portales 3, Logroño

Bubblare: 3 vingårdar för tre typer
 

Foto: Metalocus / Beronia.

1. För miljövännen: Bodegas Beronia

Hållbarhet har varit riktmärke sedan grundandet 1973. Allt görs med miljön i åtanke, för att lämna ett så litet avtryck som möjligt samtidigt som man producerar viner i världsklass.

Carretera de Ollauri a Nájera km.1,8., Ollauri
www.beronia.com

Foto: Spain.info / Ysios.

För den designintresserade: Bodegas Ysios

Spektakulärt snygg bodega nedanför bergskedjan Sierra de Cantabria. Ta ett glas i vinbaren och bara njut!

Camino de La Hoya s/n, Laguardia, Álava
www.bodegasysios.com

Foto: Pressbild / Muga.

För historienörden: Bodegas Muga

Det historiska området Barrio de la Estación i Haro har uppstått runt en gammal tågstation, och de spåren syns även på Muga anno 1932.

Avenida Vizcaya 2, Barrio de la Estación, Haro
www.bodegasmuga.com

Publicerad: 2023-10-29