Tulum, Mexiko: 8 tips i Mexiko: Barfotalyx på Yucatánhalvön
Foto: Press.
Handplockade tips

8 tips i Mexiko: Barfotalyx på Yucatánhalvön

Drömska stränder, ekologiska finkrogar och fascinerande lämningar. Yucatánhalvön är ett av vinterns hetaste resmål. RES listar åtta anledningar att åka till Mexikos karibiska kust just nu.
 

Foto: Press.
 

1. Hotel La Zebra

Staden Tulums kustband är sjunde himlen för alla som önskar att sol, sand och saltvatten ska mynta reseformen. Här kryddas barfotalivet med mexikanska smaker och karibiska kulörer, avsmakat med ekotänk. Man gnuggar sig i ögonen; existerar verkligen sånt här utanför turistbroschyrer?

Från 70-talets hippies via 90-talets mest moderiktiga backpackers är 2020-talets Tulum en drömskt loj (dock, på sina håll, lite för Instagramanpassad ) smältgryta av yogis, digitala entreprenörer och allmänt kulturhågade. Synnerligen populärt, men med regler kring hotellbyggen är samvaron fortsatt djungeldold även under högsäsong.

Vår personliga hotellfavorit är bohemchica La Zebra. Med 29 rum anses hotellet stort, men stämningen är förtrolig bland de fabulösa strandvillorna som vetter rakt ut mot den pärlemorvita perfektionen.

Boka rum på La Zebra till bäst pris här

Foto: Press.
 

2. Hotel Mi Amor

En handfull kilometer norr om Tulums drivvedscharm kurar luxuösa hotellet Mi Amor. Man gör sig förtjänt av sitt namn; det stora avståndet till barer, butiker och övrig semesterbaluns gör det månne olämpligt för kompisgänget, men ett eldorado för en romantisk duo.

Mycket poetiskt, mycket snyggt på 1950-talsfashionabelt vis och med mången vrår att finna behaglig avskildhet vid, såsom privata plungepooler två steg utanför sviterna.

Självklart finns restaurang och bar liksom ett fint spa specialiserat på parbehandlingar. Den dag ni är redo att strössla samvaron med mer adrenalinstinna aktiviteter hjälper personalen gärna till att organisera dykning, kitesurfing eller matlagningskurs för två på väl ansedda Lina’s Mexican Kitchen.

Boka rum på Mi Amor till bäst pris här

Foto: P. Soubbotnik.
 

3. Kin Toh

Ypperliga baren Kin Toh är byggd som en vidsträckt luxuös trädkoja, tolv meter upp i den tropiska urskogen. Entrén ligger visserligen nere vid den asfalterade vägen som smalt klyver djungeln itu, men upp, upp för det snickrade virket väntar ett eget kosmos bland bladverken.

Vid detta havsband, som hälsas av solen i arla morgonstund, är höglänta Kin Toh kanske det bästa alternativet för sundowners. Här syns hela den spända himladuken vars pastellskiftningar i solnedgången är en idealisk fördrinkskuliss. Inte minst om du tillåter dig att sväva bland kuddarna i det enorma nät som spänts upp mellan trädstammarna.

Kom i tid; den karibiska kvällningen nalkas kvickt och snart syns bara stearinljusen flämta i mörkret. Naturens stickreplik för: ”en saltspetsad margarita till, tack!”

Carretera Tulum-Punta Allen KM 5, Zona Hotelera 
www.azulik.com/gastronomy/kin-toh

Foto: City Foodsters.
 

4. Hartwood

Det råder exceptionell kvalitet på Riviera Mayas krogar, från Wildss veganska fincuisine till Oh Lala vars smaker är lika stora som sittplatserna är få. När René Redzepi förlade en popup-variant av Noma just här höjdes alltså inga ögonbryn.

Bäst i gastroklassen med permanent adress, även enligt Redzepi, är hovsamma Hartwood. Flera gånger i veckan gör chefskock Eric Werner och hans team utflykter till Yucatáns inland för att skörda råvaror producerade enligt ekologisk och mayansk jordbruksfilosofi. Enbart dagsfärsk fångst köps in, maten lagas med eld för att inte fresta på elförbrukningen och allt avfall återvinns.

Själva kokkonsten finns det däremot ingen återhållsamhet med alls och vi jublar över krämig yuca serverad med krabba, syltade grönsaker och habaneropepprig jicamasallad.

Carretera Tulum-Boca Paila 7-6Km, Tulum Beach
www.hartwoodtulum.com

Foto: Press.
 

5. Mayarikets många ruiner

Namnet Riviera Maya, Yucatánhalvöns ostliga havskant, förklarar sig själv. Mer än hälften av statens befolkning är ättlingar till den mäktiga civilisationen och varje arkeologisk utgrävning har sin unika lockelse. Rikets enda kuststad var Tulum, byggd för att förenkla sjöfartshandeln med ädelstenar.

Det är lätt att tro att dessa spillde ut i havet när man ser mintgröna böljor slå upp mot tempelruinerna. Börja här, läget gör dem lätta att nå med hyrcykel. Sedan faller det på vurm.

Trivs du på två hjul är Coba ett bra val, här kan du trampa fram i djungelskuggan mellan pyramiderna. Ingen har lika stort majestät som välbevarade Chichén Itzá, men vi lägger ett särskilt gott ord för Muyil intill världsarvslistade Sian Ka’an och dess lagun. Ofta folktomt, alltid svindlande.

www.rivieramaya.mx

Foto: Press.
 

6. Cenote Azul

Glöm också stränderna för en stund. Yucatánhalvön är som en schweizisk ost, punkterad av hundratals håligheter i ett surrealistiskt system av sötvattenfyllda grottor, gångar och tunnlar. Numera vet vi att denna hemliga underjord blivit blottad på grund av att berggrundens porösa kalksten kollapsat; för mayafolket var dessa så kallade cenotes en kommunikationskanal till gudarna – och det är lätt att bli religiös av synen.

I tudelade Cenote Azul är den mineralrika vätan svindlande kristallklar. Det kräver en aning pli på nerverna; även om djupet på 90 meter känns okej ligger en av poolerna halvt dold i snäv jordkula. Men bortom inledande bävan väntar en snorklingslupp mot en nästan ofattbart fascinerande undervattensvärld, full av exotiska fiskar och växter.

www.facebook.com/CenoteAzulRM

Foto: Alexander Shalamov.

Foto: Getty / Marco Bottigelli.

 

7. Isla Mujeres

Färjan från turisttäta Cancún tar inte mer än 20 minuter. Men det skulle kunna vara 20 timmar, så stor är kontrasten gentemot storstadens takt och ton. Lilla Isla Mujeres sträcker på sig i blott sex sömniga kilometer där det i stort sett inte händer någonting – och det är hela ljuva paradispoängen.

Blanda följande ingredienser: en iskall och limekryddad Corona mot strupen, tio tår i vattenbrynet på Playa Norte och en nypa välvilligt köpslagande med hantverkarna som säljer underbart färgmättade handvävda textiler. Fler komponenter behövs inte för att vispa ihop det ultimata ö-receptet.

Anrättningen mättar dagen lång, med minnen för livet.

isla-mujeres.net

Foto: Casa de los Venados.
 

8. Casa de los Venados

Länge var makarna John och Dorianne Venator välkända namn inom Chicagos konstscen. Deras engagemang och samlingar stannade dock på andra sidan gränsen när de vid sekelskiftet köpte en storstilad hacienda från tidigt 1600-tal i Valladolid. Deras hem, Casa de los Venados, är numera skådeplatsen för den största privata samlingen av mexikansk folkkonst i hela landet.

Merparten av de drygt 3 000 objekten famnar den djupt betydelsefulla högtiden Día de los Muertos då till och med badrummen är smyckade med bjärta dödskallar och välklädda skelett bland blommor, fjärilar och tukaner.

– Ja, vårt hus är vår hobby, säger John när han guidar oss runt.

Men det är mer än så. Hemmet är ett enda enormt konstverk och en bottenlös kärleksförklaring till dess virtuoser.

Calle 40 Local 204 X 41, Centro, 97780 Valladolid
www.casadelosvenados.com

Foto: Casa de los Venados.

Foto: Press.

Foto: Getty / Ullstein Bild / Reinhard Dirscherl.

Publicerad: 2024-12-19