Rom, Italien: Ny guidebok med listiga tips till den eviga staden Rom
Illustration: Stina Wirsén
Intervju

Ny guidebok med listiga tips till den eviga staden Rom

Harald Bergius, medarbetare på Dagens Nyheter, har gjort en sjukt snygg guidebok om Rom tillsammans med illustratören Stina Wirsén. Här berättar Herr B varför du ska köpa "Rom på listigare vis". Han bjuder också på tips till den eviga staden – och avlivar några myter om Rom.


Varför ska man köpa din guidebok om Rom, det lär ju redan finns tusentals?
– Ja, ibland känns det som om ingen har lyckats resa till Rom utan att det blivit minst en podd, ett matprogram, en romanserie … eller en guidebok. Men många av de där guiderna är rätt lika och lite tråkiga. Jag hoppas att jag har lyckats göra något mer lustfyllt och personligt. Dessutom, om man vill göra en bok och har Stina Wirséns telefonnummer – då är man dum i huvudet om man inte använder det. Hennes Rombilder är verkligen en njutning.

QR-koder är din USP, kom du på det själv eller?
– Jag har inte sett dem i någon annan guidebok, men det kanske finns. Idén kom eftersom jag själv har slutat med papperskartor, mest för att de alltid tycks blåsa ned i Tibern. Så alla sevärdheter och restauranger och gelaterior och så vidare är utmärkta med en qr-kod som leder till det stället i google maps – enkelt och vant, vare sig man är på plats och vill hitta rätt, eller hemma och vill se sig omkring. Men det finns också heltraditionella kartor i ”Rom på listigare vis”.

Stämmer det att Rom ligger på sju kullar, historikern Dick Harrison säger att det är hur många som helst. Varför uppstår dessa myter?
– Signor Harrison har väl alltid rätt! Det är omöjligt att sluta räkna vid sju… Det handlar bland annat om att Rom har vuxit, för även om chockerande mycket är sig likt har det hänt en del sedan Dionysios från Halikarnassos strax före vår tideräknings början skrev att stadens sjätte kung ”omgav de sju kullarna med en mur”. 

– Och vad gäller myter…  ibland påminner hela världshistorien om en enda stor visklek, och kanske är det extra mycket så i en så ompratad stad som Rom.

Vilken är Roms vackraste byggnad?
– Det här blir så traditionellt att jag nästan skäms, men ingenting slår Pantheon. Det är stadens bäst bevarade antika byggnad, snart två tusen år gammal och det var där, på min första resa, när jag stirrade upp mot det nio meter breda hålet i taket som jag, handlöst, föll för staden. 

Och den vackraste fontänen? 
– Min favorit är sköldpaddsfontänen, Fontana delle Tartarughe, den har inget av storslagenheten eller populäriteten hos Fontana di Trevi, men är så vänligt charmig. Jag menar, vem vill inte se fyra nakna ynglingar som surfar på delfiner och för sköldpaddor i säkerhet? 

Hur många resor till den eviga staden har det blivit för att färdigställa boken?
– Sammanlagt har jag varit där som turist i ungefär ett år, fördelat på kanske 25 resor, de flesta på en eller två veckor – men medan jag skrev bodde jag därnere närmare ett halvår. Och det var fantamej underbart.

Vad ska man undvika i Rom?
– Augusti.

Och när kommer nästa gudiebok och till vilken stad?
– Det finns inga färdiga planer, men det finns ju fler italienska kulturstäder…

Tio snabba

Namn: Harald Bergius.
Aktuell med: ”Rom på listigare vis” (Kaunitz/Olsson), en kåserisk guidebok till den eviga staden.
Titel: Kåsör (och editionschef).
Familj: Cypriotisk trivselbastard, fru och nästanvuxen dotter.
Bor: Stockholm.
Senaste resa: Hamburg-München-Rom-Finalborgo-Zürich-Frankfurt i somras. 
Mitt viktigaste nyckeltal: Romveckor/år.
Favorithotell: Hotel Damaso i Rom – inget slår läget, men det har blivit larvigt dyrt den senaste tiden.
Min drömresa: Jag skulle gärna göra ”Italien på räls” – två månader längs kusterna med övernattning i varenda större stad.
Detta vet vi inte om dig: Jag är lång, mörk och oerhört vacker. Det vet i och för sig ingen om mig, särskilt inte de som känner mig.

"Ingenting slår Pantheon", menar Harald Bergius. Foto: Rome.info / Pressbild.

Publicerad: 2023-10-23