Italien: Italienska för livsnjutare
Reportage

Italienska för livsnjutare

Kring staden Alba i Piemonte dyker den vita tryffeln upp som på beställning varje höst. Här görs också Barolo och Barbaresco, två av världens mest berömda viner. Lägg till ett underbart landskap, fantastiska restauranger och en av världens populäraste chokladtillverkare – och du har ett av Europas främsta resmål för en kulinarisk höstresa.

Text: Åsa Johansson
Foto: Francesca Fumagalli

Lediga rum & priser i Piemonte

– Vill du lukta?

Tryffelletaren Carlo håller varsamt fram den buckliga, jordiga knölen som vi precis har hittat i marken. Det är svårt att tänka sig att den är värd sin vikt i guld. Carlo tar upp en hundgodis ur fickan och ger till tryffelhunden Rocky. Det är han som har nosat sig fram till den vita tryffeln som låg gömd i marken under hasselnötsbusken.

Jag tar tryffeln i min hand och drar in den fantastiska doften av skog, jord och höst. Finns det något godare?

Vi befinner oss på en av världens vackraste platser: italienska Le Langhe, ett område som sträcker sig öster och söder om den lilla välmående staden Alba, söder om Turin. Namnet lär komma från ordet lingua, tunga, eftersom formen på området liknar just det. Sedan 2014 är området ett av Unescos världsarv, och bland vinintresserade är området känt för de berömda vinerna Barolo och Barbaresco. På hösten, när de branta kullarna täckta med vinrankor klär om till höstskrud, är det så vackert att man tappar andan.

– Egentligen räcker det att bara åka runt i Le Langhe, stanna till för en vinprovning, äta gott och njuta av utsikten. Man behöver inte göra så mycket mer, säger Enrico Dellapiana som driver vingården Cantina Rizzi i Barbaresco tillsammans med systern Jole och pappa Ernesto.

Han har helt rätt. Att slingra sig upp för de branta kullarna, medan Alpernas snötäckta toppar vakar i bakgrunden och dimman lägger sig som en rökkuliss nere i dalgången, är svåröverträffat. På topparna ligger de medeltida byarna som små juveler med sina torn och tegelfärgade hus. Men intrycken är fler än så, inte minst när det kommer till doft och smak. I Alba sprider sig ofta en förförande god doft av Nutella. I utkanten av staden ligger chokladfabriken Ferrero, en av traktens största arbetsgivare. Under ett par veckor varje höst anordnar staden även en berömd tryffelfestival som lockar besökare från hela världen.

Här finns olika tryffelsorter under olika perioder under året. Den svarta är den vanligaste medan den vita, som på latin heter tuber magnatum pico, är mer sällsynt. I Italien växer den bara i Piemonte, Toscana och Umbrien en kort period under senhösten.

– Det tar sex år för en hund att bli en bra tryffelletare, men över 30 år för oss människor, skojar Carlo Vaccaro som arbetar som tryffelletare.

Den största tryffeln han och hunden Rocky har hittat var en vit tryffel på 420 gram.

– Den kvällen var vi glada, men säsongerna är olika och vi vet aldrig hur mycket vi kommer att hitta. Här i Piemonte måste vi gå ut och leta på natten för att hålla våra gömställen hemliga, konkurrensen är stenhård.

Det finns flera affärer specialiserade på tryffel i Alba. En av dem är den anrika och klassiskt inredda bottegan La Morra som ligger ett stenkast från de romerska lämningarna och den vackra domkyrkan i Alba. Tryffelhonung, tryffelkräm, tryffelsmör, tryffelolja – här är hyllorna fyllda med vackra förpackningar och godsaker. Bottegan grundades 1930 av Giacomo Morra, som också startade den berömda tryffelfestivalen i Alba. Eftersom han inte hade några arvingar tog Alessandro Bonino, Gianmaria och Pasqualina Bonino över bottegan 1993.

– Ett bra år säljer vi ett ton tryffel, berättar Alessandro och skrattar medan han tar mig med in bakom kulisserna och visar dagens skörd.

– Tyvärr tycker vi alla som arbetar här fortfarande om tryffel, så jag vet inte hur mycket vi äter upp själva, säger Pasqualina och visar hur fast en vit tryffel av hög kvalitet ska vara.

Den vita tryffeln är dyr. Eller rättare sagt: den kostar skjortan – mellan 30 000 och 60 000 kronor kilot beroende på tillgång.

– Som tur är behöver man bara hyvla lite på den lokala pastan tajarin eller på ett stekt ägg för att skapa en underbar måltid, berättar Alessandro Franco på den nyöppnade restaurangen Il Nesto i den lilla byn a Morra.

Att äta gott i Le Langhe är lätt. Här finns allt från rustika trattorior till några av Italiens mest berömda gourmetrestauranger, till exempel den trestjärniga restaurangen Il Duomo i centrala Alba. Den drivs av kocken Enrico Crippa som har arbetat i Japan, vilket inte sällan märks på hans rätter. Att äta på Il Duomo är en dröm för alla som älskar mat, men att få bord hos Crippa under tryffelfestivalen är ungefär lika lätt som att få audiens hos påven.

Men här finns även flera trevliga osterior, det vill säga enklare vin- och matbarer, som favoriten Campamac i Barbaresco. Den är modernt inredd, har traditionell meny och en fantastisk vinlista.

– Jag och min gode vän Maurilio Garola, som är kock på stjärnrestaurangen Ciao di Tornavento, ville öppna något eget tillsammans, säger Paola dalla Mora.

Paolo berättar hur han och Maurilio hittade en övergiven lokal i centrala Barbaresco och bestämde sig för att satsa.

– Alla sa att vi skulle stå utan gäster kvällstid under vintern, när turistsäsongen var över, men så har det inte blivit. Vi försöker arbeta på ett professionellt sätt, laga god mat och hålla bra priser, säger han ödmjukt.

På menyn på Campamac finns många traditionella rätter och mycket kött, precis som i resten av regionen. Här serveras bland annat en finfin råbiff av den speciella köttrasen la razza piemontese, toppad med hyvlad vit tryffel. En annan specialitet är agnolotti al plin, små tortellini med köttfyllning serverade i hemlagad buljong. Och de osaltade färskostarna som kallas Tuma. Missa inte heller långkokt kalv, il brasato, i sås gjord på Barolovin.

– Vi är noga med köttet, det får hänga i över 55 dagar, berättar Paolo och pekar på det glasklädda köttskåpet intill vinkällaren.

Vinlistorna på områdets restauranger präglas av de världsberömda vinerna Barolo och Barbaresco. De görs på den svårtämjda druvan nebbiolo och lockar hit vinälskare från hela världen. Men så har det inte alltid varit. Det förstår man när man pratar med äldre vinproducenter i området. En av dem är Giuseppe Cortese, som driver den lilla gården med samma namn i Barbaresco. Han är 79 år men arbetar fortfarande i vingården från halv fem på morgonen fram till lunch varje dag.

– När jag var ung ville alla bort från den fattiga landsbygden. Det fanns ingenting här. De flesta drömde om att arbeta på Ferrerofabriken eller flytta till Turin och arbeta på Fiat. Men jag ville jobba ute på fältet i den friska luften.

Under 30 års tid sålde Giuseppe druvor till större producenter, men till slut bestämde han sig för att buteljera under eget namn. Det visade sig vara ett klokt beslut.

– Varje år har jag köpt en ny bit mark. Hela familjen arbetar tillsammans och vi har öppnat ett litet lanthotell med ett par rum. Jag är så lycklig över hur livet har blivit, säger han och ler med hela ansiktet.

Även Settimo Sobrero på gården Sobrero kan berätta hur fattigt det var i Le Langhe för inte alls länge sedan. Tillsammans med sina åtta syskon och föräldrar bodde han på det som då var en bondgård och som i dag är familjens framgångsrika vingård.

– 1962 förstördes hela vår skörd av hagel och vår ko dog medan hon kalvade, tillsammans med kalven. Mamma och pappa visste inte hur de skulle ställa mat på bordet till alla barn, berättar Settimo.

Som tur var hade han sparat ihop 10 000 lire genom att gå med telegram till de rikare familjerna i området. För varje telegram fick han hundra lire som han satte in på banken. 1962 tog han ut pengarna och gav till sina föräldrar.

– Det är den enda gången jag har sett dem gråta, säger han.

I dag driver han vingården tillsammans med sin son Flavio och dottern Federica.

– När jag var ung fick man mer betalt för dolcettodruvan än för nebbiolo, det är svårt att förstå i dag, säger han.

För den som vill kombinera vin med en lyxig spaupplevelse finns flera spaanläggningar i området. Som Réva i Barolo. Här finns både vinproduktion, restaurang och boende. I spat kan man få en scrub gjord på vinskal från kultproducenten Angelo Gaja eller en massage med snigelslem.

– Det låter inte så trevligt men snigelslem är jättebra, det är läkande och har en fantastisk effekt på huden, berättar massören medan hon gnider in mina kinder med snigelslem från Cherasco.

Staden Cherasco är känd för sin snigelproduktion och förser många av Italiens restauranger med sniglar i olika storlekar och färger.

– Vi producerar också snigelslem för kosmetikbranschen. Det krävs tio kilo sniglar för att få fram tre kilo slem, skrattar en av arbetarna i snigelfabriken i Cherasco.

Vill man hellre äta sniglar rekommenderas ett besök på enstjärniga restaurangen Da Francesco i centrala Cherasco. En av paradrätterna är risotto med jäst, svart vitlök, apelsinskal och sniglar.

– Min mamma står fortfarande i köket och hjälper mig med disken, säger kocken Francesco Oberto och skrattar.

Le Langhe är en plats för livsnjutare som bara nöjer sig med det allra bästa, vare sig det gäller viner, råbiff eller sniglar.

GUIDE

Invånare: Staden Alba ca 32 000, Piemonte ca 4,4 miljoner.

Språk: Italienska och engelska.

Valuta: Euro.

Tidsskillnad: Ingen.

Ta dig runt: Enklast med hyrbil men det kan också vara fint att cykla mellan vingårdarna om man inte har något emot backar. De lokala buss- och tågsystemen är tyvärr dåligt utvecklade.

Boende

Relais Casa Sobrero

Liten agriturismo i byn Castiglione Falletto. Familjen Sobrero gör prisvärda viner och har även ett nyinvigt lanthotell med sex rum och en lägenhet. Pool (sommartid), underbar utsikt och bra priser.

Via Pugnane 3, Castiglione

relaiscasasobrero.it

Palas Cerequio

Producenten Michele Chiarlo ligger bakom detta lyxiga ställe i byn La Morra, i hjärtat av Le Langhe. Här väntar underbar mat och riktigt bra service, samt en vinbar där man kan prova Barolo från 1958 och framåt.  

Borgata Cerequio, La Morra

palascerequio.com

Fior di Farine

Mjöltillverkare som gör olika sorters mjöl på antika vetesorter, men också hyr ut enkla men trevliga rum på andra sidan gården. På plussidan finns bra priser och en pool.

Via Roma 110, La Morra

fiordifarina.it

Réva vino & resort

En lyxigt upprustad gård med snyggt inredda rum, ambitiös restaurang och fint spa. Gården producerar egna viner av hög kvalitet och har även en golfbana med nio hål.

Localitá San Sebastiano 68, Monforte di Alba

revamonforte.com

Vingårdar

Det finns otroligt många bra vinproducenter att besöka i Le Langhe. De mest kända kan vara svåra att få besöka, men det finns många andra mindre och mer prisvärda gårdar som tar emot besökare. Här är några favoriter.

Cantina Rizzi

På den här familjegården strax utanför byn Treiso görs toppvinet Barbaresco men även chardonnay, barbera och dolcetto. Dottern Jole Dellapiana tar emot. Antagligen leker hennes två söner ute på gården medan du smakar gårdens viner.

Via Treiso 16, Treiso

cantinarizzi.it

Azienda Agricola G.D Vajra

Det är lätt att bli förförd på den här gården strax utanför byn Barolo. Vinerna är några av regionens bästa och hela familjen Vajra utstrålar positiv energi. De producerar en av områdets finaste barolo; Bricco delle Viole. De odlar även andra inhemska druvsorter som dolcetto och barbera, samt den svårfunna druvsorten freisa.

Piazza della Vite e del Vino 1, Barolo

gdvajra.it

Giuseppe Cortese

En favorit i Barbaresco. Gården är liten men gör fantastiskt goda viner. Här kan man prova vin, njuta av den vackra utsikten över vingården Rabajà och övernatta i det nya, mysiga lanthotellet mitt ute i vingården.

Strada Rabaja 80, Barbaresco

giuseppecortese.it

Malabaila

Den här gården ligger på den västra sidan av floden Tanaro, i ett privat slott i den lilla byn Canale. Här driver den unga och driftiga vinmakerskan Lucrezia Malbaila vingård och tar emot gäster i sitt privata hem. Hon odlar druvan nebbiolo och gör intressanta vita viner på den lokala druvan arneis. En avstickare som rekommenderas varmt.

Via Madonna dei Cavalli 93, Canale

malabaila.com

Massolino Az. Vigna Rionda

Den här vackert belägna vingården i Serralunga d´Alba har en av områdets vackraste uteterrasser. Här kan du prova vin i kvällssolen för att sedan promenera till det medeltida slottet i den pittoreska byn strax intill.

Piazza Maria Cappellano 8, Serralunga d'Alba

massolino.com

Cascina Fontana

Mario Fontana gör traditionella baroloviner på sin lilla gård i Perno, strax utanför Serralunga d’Alba. Här arbetar hela familjen tillsammans och vinerna är så goda att man vill fylla bilen med de eftertraktade flaskorna.

Vicolo della Chiesa 2, Perno

cascinafontana.com

Restauranger

Piazza Il Duomo

På trestjärniga michelinrestaurangen Piazza Il Duomo i centrala Alba är kocken Enrico Crippa kung. Platserna är få och förväntningarna höga. Ett måste för den som vill ha det bästa. Boka bord i god tid och kom inte för sent.

Piazza Risorgimento 4, Alba

piazzaduomoalba.it

Campamac

Inredningen på denna osteria påminner mer om London eller New York än det rustika Piemonte. Här serveras mat av högsta klass till bra priser. Dessutom är både servicen och vinlistan fantastiskt bra.

Str. Giro della Valle 1, Barbaresco

campamac.com

Vinoteca Centro storico

En pytteliten vinbar som serverar enkla men ack så goda rätter. Det är här områdets vinproducenter stämmer träff när de vill prata hemligheter eller smida nya planer för framtiden. Superbra vinlista, som även innehåller ett stort urval champagne.

Via Roma 6, Serralunga d’Alba

All Entoteca Regionale di Roero

Kocken Davide Palluda har sinne för både tradition och nytänkande. Sedan nästan 20 år driver han regionen Roeros bästa vinbar och tillhörande restaurang med stor framgång. Trots att den numera har en michelinstjärna har han fötterna väl förankrade i Le Langhes jord. Under sommarhalvåret finns en uteservering på innergården.

Via Torino 175, Canale

davidepalluda.it

Tryffelfestival

På tryffelfestivalen i Alba handlar allt om tryffel. Här säljs tryffelsmör, tryffelolja, tryffelost, tryffelpasta och en massa andra delikatesser. Dessutom finns en stor vinbar med regionens viner. Utanför marknadsplatsen fylls de smala gränderna med marknadsstånd som säljer allt från kläder och mattor till delikata hasselnötter från Piemonte. I år arrangeras festivalen 5 oktober–24 november.

fieradeltartufo.org

Publicerad: 2019-11-21