Framtidens flygplan står inför många utmaningar för att kunna matcha resenärernas miljömedvetenhet. En del av detta är flygplansmaten som idag serveras i mycket engångsplast. Den brittiska formgivarfirman Priestman Goode har tagit fram framtidens flygplansmat som bland annat består av en ätbar matbricka, rapporterar Lonley Planet.
Text: Elin Fellman
Föreställ dig att bli serverad mat på en flygresa och kunna äta upp allt som ligger framför dig, även brickan, besticken, muggarna och behållarna.
Den miljövänliga brickan som företaget tagit fram en prototyp av är gjord på sjögräs, bananblad och kaffebönor. Besticken är gjorda av kokosnöt, matbehållarna av vetekli och mjölkbehållare görs av sjögräs i stället för av plast. För att framställa miljövänliga muggar har har risskal mixats med bananblad och alger.

Istället för att använda plast till vattenflaskorna har man tagit fram en flaska gjord av kork och nedbrytbar bioplast.
Det är det brittiska designföretaget Priestman Goode som har tagit fram produkterna inför en utställning på Londons designmuseum. Enligt dem står passagerarflyget för 5,7 miljoner ton kabinavfall varje år. En siffra som tros öka till det dubbla år 2030 om inga åtgärder genomförs.
Med sin utställning "Kliv ombord: Minska, återanvänd och tänk om” hoppas företaget kunna öka medvetenheten om den enorma åtgången av engångsartiklar som används under flygresor.
Utsällningen går att besöka fram till februari 2020.
Lonley Planet
Allt om Resor
