MICHELIN utmärker en ny kulinarisk skatt: Välkommen till Litauen

MICHELIN utmärker en ny kulinarisk skatt: Välkommen till Litauen

Uppmärksammad av MICHELIN Guiden – Litauen utmärker sig som Europas kulinariska skatt  

Den 13 juni i år riktade matälskare från världen över sina blickar mot Litauen när den prestigefyllda MICHELIN Guiden offentliggjorde sin första upplaga av det kulinariska landskapet i Litauen. Hela fyra välkända lokala restauranger gavs en MICHELIN stjärna. De anonyma och oberoende inspektörerna lyfte speciellt fram den rika matkulturen med fokus på råvarukvalitet, innovation i köket och kulinariska talanger, som genererar exceptionella matupplevelser. Publiceringen av MICHELIN Guiden visade Litauens gastronomivärde i internationell skala och ledande position inom  europeisk matkultur. 

Kvalitet och skicklighet i världsklass 

MICHELIN guidens uppmärksammande av Litauen ser definitivt ut att locka fler matentusiaster att utforska landets kulinariska utbud. Det prestigefyllda erkännandet av landets berömda litauiska kockar och restauranger, som håller hög standard för att uppnå en excellent matpalett, betecknar landets växande rykte som en gourmetdestination. 

Litauens ekonomi- och innovationsminister, Aušrinė Armonaitė, uttrycker sin stolthet genom följande citat: ”Detta är av särskild betydelse då det bekräftar våra kockars skicklighet som är av världsklass och bjuder in resenärer att djupdyka i Litauens autenticitet genom kulinariska experiment och respekt för gastronomiska traditioner”. 

Litauen har nu fyra restauranger som gör avtryck på den internationella kulinariska scenen, var och en belönad med en MICHELIN-stjärna. Därför borde du lägga till de litauiska  restaurangerna ”Džiaugsmas,” “Demo”, “Pas mus” och “Nineteen18” på din lista över restauranger att besöka. Samtliga utmärktes nämligen för sin exceptionella kvalitet, sina innovativa men traditionella rätter, unika kulinariska upplevelser och service. Dessa stjärnklassade restauranger har en distinkt kulinarisk stil och unikt erbjudande och serverar i modernt designade miljöer. 

Nineteen18

MICHELIN Guiden hyllar och belönar även vissa av restaurangerna med ”Bib-Gourmand”- utmärkelsen för deras kvalitetsförhållanden och valuta för pengarna. “Gaspar's”, “14Horses”,  “Le Travi”, och “Nüman” är några av de hedrade, tillsammans med ”Red Brick” från den lilla byn Radiškis, som fick MICHELIN Green Star för sitt engagemang för hållbar gastronomi.  

Gaspar's som blivit belönad med ”Bib-Gourmand”- utmärkelsen. 

Totalt lyfte MICHELIN Guiden fram 34 rekommenderade platser i Litauen där besökare kan njuta av enastående mat och service. Vilnius, Litauens huvudstad, hyllas som ett kulinariskt guldkorn på den europeiska gastronomiska scenen.

Nineteen18

Nineteen18, en dold pärla i de äldre delarna av huvudstaden, erbjuder en minnesvärd matupplevelse som kombinerar rika smaker av traditionell mat med en modern twist. Den  intima miljön i den 42-sitsiga restaurangen skapar en mysig, inbjudande och romantisk  atmosfär. Styrkan bakom Nineteen18, kocken Andrius Kubilius, är en passionerad matkonstnär som serverar rätter med råvaror från restaurangens egen gård. Menyn på  Nineteen18 är en utav de bästa i Litauen, då varje rätt är noga utformad i syfte att lyfta fram  de färska och högkvalitativa råvarorna. 

Nineteen18

För att kunna fördjupa oss ytterligare i litauisk mat ställde vi några frågor till Andrius Kubilius, chefskocken på Nineteen18, en av de MICHELIN-stjärnbelönade restaurangerna: 

Hur kommer det sig att du blev kock och började arbeta i restaurangbranschen? 

Efter finanskrisen 2008 insåg jag att jag behövde försörja min familj och med stöd från vänner gick jag därför en matlagningskurs. Jag har älskat matlagning sen barnsben och  spenderat mycket tid i köket med både min mamma och min mormor. Trots detta har jag  aldrig haft en tanke på att jag skulle jobba i restaurangkök. Däremot hade jag och min mormor en dröm om att öppna en egen restaurang. Tyvärr gjorde vi aldrig slag i saken, men  jag har fortsatt lagat mat med henne som inspiration. Jag har nu varit på ”Nineteen18” i sju år och ser fram emot fler. 

Vad är den huvudsakliga anledningen till att ”Nineteen18” har lyckats erhålla en  MICHELIN-stjärna? 

Det beror förmodligen på att allting vi gör, gör vi med passion. Vårt fokus ligger på gästens  upplevelse och vi är ivriga att servera mat som lämnar gästen eller sällskapet glada och  belåtna. Tanken på att jag kan ge gästerna en härlig upplevelse genom mat ger mig energi  att leverera mitt yttersta. Vi använder oss av lokala traditionella råvaror för att visa att  litauiska råvaror har förmågan att skapa fantastiska smaker i paritet med vilket annat erkänt  gastronomiskt land. Min ambition är att inspirera andra litauer att vara stolta över våra lokala  råvaror och jag är mycket hedrad över att vi delvis belönats för det.  

"Nineteen18" fick en MICHELIN-stjärna. Är detta ditt slutgiltiga mål? 

Ett mål är en restaurang fylld med glada och belåtna gäster, och än mer – ett mer hållbart kök. Fantastiskt nog fick till och med fyra litauiska restauranger MICHELIN-stjärnan! Den  litauiska marknaden uppmuntrar oss att bli bättre och anstränga oss mer för varje gäst, och  bara det i sig har gett resultat.  

Kan vi kalla Litauen för en gastronomisk föregångare i Baltikum? 

Jag är glad för de baltiska ländernas skull då vi skapat en inbjudande region med mångfald för alla matturister i världen. Segern grundar sig i varje baltiskt lands framgång. Vi behöver  tillsammans jobba på att göra regionen mer attraktiv, och som vi ser så kan vi lyckas väldigt  väl. 

Kan vi säga att litauiska restauranger upplever en gyllene ålder? 

Litauen är i sin bästa tid på många sätt. Jag vill uppmuntra utländska turister att dra ner på tempot och njuta av litauisk mat och kultur – utforska och var öppen för verkligt fantastiska upplevelser.  

Andrius Kubilius

Djupdyk i matupplevelser i stjärnklass med:  

Džiaugsmas

Džiaugsmas, ”glädje” på svenska, en modern kulinarisk fristad, ligger innästlad mellan  industridesignväggar i hjärtat av gamla staden i Vilnius. Restaurangen är perfekt för en intim  och social matupplevelse – den erbjuder rätter att dela och en avsmakningsmeny framtagen  av den hyllade kocken Martynas Praškevičius. Den hälsosamma matupplevelsen på Džiaugsmas är ett bevis på bravur. Genom att mixa traditionella litauiska smaker med  moderna tekniker är den kulinariska upplevelsen på Džiaugsmas unik av sitt slag. 

Džiaugsmas

Demo

Demo är en mångfacetterad restaurang som under dagen förvandlas från café till exklusiv restaurang. Restaurangen är hyllad för sin exceptionella kreativitet och är känd för att ha ett  antal ”måste-prova” rätter på menyn. Det faktum att restaurangens kock, Tadas Eidukevičius,  som en kund kallade en sann matfilosof som kombinerar gastronomi och konst, och som är  mottagare av det prestigefyllda MICHELIN Young Chef Award, bidrar till att skapa en enastående matupplevelse på Demo. 

Pas mus restoranas

Pas mus restoranas, är en kulinarisk pärla känd för sina innovativa rätter och sitt  imponerande urval av viner. Restaurangen har en imponerande meny som tänjer på  gränserna för vad traditionell mat innebär och erbjuder gästerna en lokal gastronomisk  upplevelse. Vita Bartininkaitė, restaurangens dedikerade kock, verkar i en mysig,  minimalistisk och något nostalgisk miljö, baserad på idéer och interiörer skapade av  restaurangens egna kockar. Bartininkaitė demonstrerar sin kulinariska vision genom att  använda sig av säsongsbetonade råvaror, inklusive råvaror från sin mors trädgård. Utöver att  lyfta fram litauiska traditioner, integrerar restaurangen internationella kulinariska metoder och  är öppen för att upptäcka nya smakintryck. På Pas mus restoranas kommer du också  imponeras av servicen – matupplevelsen fulländas genom restaurangens genuina  kommunikation mellan gästen och köket.  

Mer än en matälskare? 

Har du redan nu blivit övertygad om att besöka Litauens gastronomiska värld? Det är ett  smart val, för maten kanske är den primära anledningen för ett besök men inte den enda anledningen att besöka landet. 

Litauen, tidigare ett utav Europas största länder, inrymmer nu världskända start-ups, har en modern infrastruktur (med snabbt internet, så klart), aktiviteter för allas intressen och  spektakulära platser som är en del av UNESCOs världsarv. Var beredd på sensationen av att  möta nya människor, besöka huvudstaden, små och unika städer och platser – rika på både  kultur och historia – och delta i en välkomnande atmosfär.  

Litauer är kända för sin starka ställning till sitt land, som har en komplex historia av flera  ockupationer. Denna historia har lärt litauerna vikten av att hedra sin frihet och sitt arv. Det är anledningen till att ni hittar en lång lista över historiska museer, kulturella platser och  fantastiska naturområden i Litauen - för att minnas landets rötter och fira nuet.  

Den litauiska huvudstaden utnämndes till European Green Capital 2025 för sitt starka  engagemang för hållbarhet parallellt med sin realistiska och jordnära inställning. Eftersom  Vilnius anses vara en utav de grönaste huvudstäderna i världen kan staden och hela landet  stolt visa upp en fantastisk mängd stora grönområden att besöka, lära sig om och njuta av.  Priset för ett av de mest fantastiska naturområdena världen över skulle definitivt gå till det litauiska Kuriska näset – en sandstrand med små stränder längs Östersjökusten – vi gissar  att platsen redan finns på din reselista? 

Sammanfattningsvis är Litauen fullt av upplevelser – mat, natur, kultur och historia. Det är  också modernt, tryggt, välkomnande och förmodligen ditt nästa resmål! 

Lithuania Travel, en nationell turistfrämjande byrå under Litauens ministerium för ekonomi  och innovation, arbetar med inkommande lokal turism. Dess mål är att betjäna utländska och  lokala turister att upptäcka minnesvärda upplevelser och turistföretag att utöka sitt utbud av 

tjänster och kunder i Litauen. Genom sloganen ”Co-Create Experiences” syftar byrån till att  presentera och dela unika uppleverler med resenärer och partners världen över.