Sverige

Svenska Skärgårdshemligheter

Glöm Marstrand och andra självklarheter. Den svenska övärlden rymmer massvis med mer eller mindre folktomma eller okända öar. Här är sju favoriter.

STORÖN (VÄDERÖARNA): Pensionat nära sol, vind och vatten
På Storön, en av de råa, karga Väderöarna längst ute i havsbandet i Skagerrak, kan man numera under större delen av året bo i pensionatsliknande förhållanden. De åtta rummen har 2-6 bäddar men saknar tv och klockor, vilket förstås är alldeles medvetet, som en förstärkning av det öarnas utanförskap som innebär att man i stället är närmare naturen. Under högsommaren är det sol, vind och vatten som gäller, för varmare och blåsigare blir det inte i Sverige. Då får man vara beredd att samsas med båtfolket från öns fina naturhamnar och gå en bit på de ibland svårforcerade klipporna om man vill vara för sig själv. Övriga årstider finns kraften, ljuset och stillheten där som en självklarhet. Och friden. Eller kanske en brutal höststorm – då känner man sig liten! Ingen hade någonsin kommit på idén att bosätta sig härute, om det inte för längesedan hade fattats beslut om lotspersonal. De sista öborna flyttade iland 1966, men vi har dem att tacka för möjligheten till en mycket speciell och naturnära ö-semester, för den som söker sol, vind och vatten. Och läckra skaldjurs- och fiskrätter. Och kan tänka sig att bädda och städa själv.

Tips i trakten: Bohuslän är ett eldorado för nesofiler (ö-älskare). Öar för dagsutflykter: Ramsö utanför Kosteröarna (vilken resa dit, vilka klippor, vilka sandstränder!), lilla Kiddön utanför Hamburgö (öns ende invånare Allan Olsson kan stå för både transport och personlig och kompetent kulturhistorisk guidning), Käringön (kändisarnas sommarö, välbevarad), Åstol (251 invånare i vita hus på en hästskoformad 0,15 km2 liten klippa. Ö för båtnördar: Bassholmen (bra vandrarhem). Ö för sandstrandsbadare och stenbrottsintresserade: Bohus-Malmön (bilfärja finns, boende går att ordna). Ö för klippbadare och naturstensintresserade: Hållö (båt från Smögen; Hållö har fyr, hemsida och enkelt boende). Billig skärgårdsrundtur, året om: Postbåten Ingrids tur i Fjällbacka skärgård (kolla med Dyngö sjötaxi).

STORÖN (VÄDERÖARNA)
Läge: Skagerrak, Tanums kommun, 58o34,8N – 11o04,2E.
Ta sig dit: Egen båt till naturhamn, eller pensionatets båt från Fjällbacka (tur och retur 250 kronor, barn 150 kronor).
Bo och äta: Skärgårdspensionat (ingen självhushållning, ont om sötvatten, man bäddar själv), 900-1600 kronor per rum och dygn (rummen har 2-6 sängar), inklusive frukost. Lunch och middag från 100-150 kronor, skaldjursbuffé 325 kr.
Kontakt/information: Pensionatets hemsida www.vaderoarna.nu (tel. 0525-32001, mejl info@vaderoarna.nu)
Litteratur (förutom Sveriges öar): Karl-Allan Nordbloms Väderöarna (1998).

NIDINGEN: Vandrarhem på havets kyrkogård
Att övernatta på fruktade och svåråtkomliga Nidingen, omgiven av lömska undervattensrev längst ute i Kattegatt, har tidigare varit få förunnat – det har mest varit fyrnördar (Nidingen är världens äldsta dubbelfyr och Sveriges äldsta fyrplats) och ornitologer (här ringmärks tusentals fåglar). Men nu har det blivit lättare! Från och med 2006 kör Calle Sjöberg sin flatbottnade och snabba rib-båt från Bua, några mil norr om Varberg, och han har också öppnat vandrarhem i tre pietetsfullt renoverade byggnader på ön. Vandrarhemmet är öppet halva året, april-oktober. Calle räknar inte med några långliggare, tror att två nätter räcker för de flesta. Nidingen är nämligen bara ungefär tre hundra meter bred, en rullstensås geologiskt sett, och erbjuder inga stora ytor att röra sig på. Inte heller finns det någon restaurang eller affär. Men den som inte är alltför bekväm av sig och söker lugn och ro och klapperstensfält och närhet till havet kommer att bli mycket nöjd. En fika eller måltid uppe i någon av de gamla dubbelfyrarna är en svårslagen upplevelse – och när man kånkar upp allt det medhavda sitter tretåiga måsar i fyrfönsternischerna och tittar på. De häckar ingen annanstans i Sverige.

Tips i trakten: Vendelsö, som är Hallands enda helårsbebodda ö (två hushåll), ligger närmare kusten, i närheten av Ringhals kärnkraftverk. En liten omväxlande ö med ett vandrarhem, Ludvigs gård, som bara blir bättre och bättre.

NIDINGEN
Läge: Kattegatt, Kungsbacka kommun, 57o18,2\''N - 11o54,1\''E.
Ta sig dit: 30 minuter med snabb båt från Bua (eller vid behov från Gottskär), enklast om man samordnar med andra. Stor chans att se säl om man åker från Bua. Normalpris för dagstur 250 kronor, tur och retur. Om man övernattar på ön kostar båtturen 150 kronor, tur och retur.
Bo och äta: 2-4-bäddsrum i nyrenoverade gamla hus, normalpris 250-300 kronor per natt och person (+ eventuell lakanshyra). Självhushållning; kök finns men ingen affär.
Kontakt/information: www.nidingen.se (tel. till Calle Sjöberg 070-6709089, mejl calle@nidingen.se )
Litteratur (förutom Sveriges öar): Hilmer Carlssons Nidingen (1946) och Patrik Leonardssons Halländska öar (2005).

DÄMMAN: Exklusiv lyx på konstgjord fyrö
Råkar du vara kung, drottning, kändis eller bara rik? Och vill ha en behaglig minisemester i lugn och ro? Väldigt nära havet? Dämman i Kalmarsund ser ut som en karikatyr av en liten ö,  som öar brukar tecknas i sagoböcker och serierutor, och där har affärsmannen Håkan Cederberg förvandlat en förfallen fyrbyggnad till en mycket exklusiv hotell- och restaurangrörelse: The WaterHotel. Här finns komfortabla rum, gourmetmat, naturpool, bubbelbad, italienska marmorgolv och 250 olika sorters whisky och whiskey. Specialarrangemang och små slutna sällskap har blivit WaterHotels specialité – bröllopssviten är känd i rikemanskretsar – men det går ibland också, om man förbeställer, för vem som helst att göra ett besök bara för en lunch. Prisnivån ute på The WaterHotel är hög, förstås, men det kanske det är värt, för stämningen sägs vara osvensk och en prominent gäst från utlandet uppgav en gång att vistelsen på Dämman var som att besöka Kinesiska muren, pyramiderna, Grand Canyon och Atlantis på en och samma gång.

Tips i trakten: Något som liknar Dämman finns inte, men i södra Kalmarsund erbjuder fyrplatsen på Garpen, efter renovering av Föreningen Garpens Vänner, viss möjlighet till övernattning. För information om Sveriges fyrar och om möjligheter att besöka och bo på fyröar, se www.fyr.org och/eller Fyrbesökshandboken.

DÄMMAN
Läge: Kalmarsund, Mönsterås kommun, 57o04,4N - 16o41,5E.
Ta sig dit: Båt från Svartö hamn, 295 kronor tur och retur. Ordnas via VattenHotellet.
Bo och äta: VattenHotellet är mycket exklusivt och kostar därefter: dubbelrum (inkl båtresa och champagnefrukost) 4995 kronor, enkelrum 3995 kronor; trerättersmiddag 795 kronor och sjurätters gourmetmiddag 1195 krronor (drycker tillkommer). Specialarrangemang enligt överenskommelse.
Kontakt/information:  www.damman.se . Telefon till Håkan Cederberg 0708-489490.
Läsa mer: Artikel i tidningen ”Båtnytt”, maj 2001.

ÖRÖ: Botanisk pärla i Misterhult
Att bo i Farfarshuset på Örö är som ett studiebesök i en Astrid Lindgrensk värld, med inslag av både Saltkråkan och Körsbärsdalen. Farfarshuset hyrs ut av Owe Wiström (ålfiskare i tredje generationen) och hans fru Elisabeth, som tillsammans driver ett slags skärgårdspensionat för mindre sällskap. De kan alltså ordna både transport till ön, boende och – för den som vill slippa laga mat själv – skärgårdsdelikatesser som ålpannkaka. Förutom fisk kan sjöfågel och vilt dyka upp på menyn. Örö ligger i en av våra vackraste och minst kända skärgårdar, Misterhults, och erbjuder naturupplevelser av ett helt annat slag än de karga västkustöarna. Egentligen är hela ön en ekskog med enastående blomsterprakt. Frågan är om det finns något vackrare än Örö om våren.

Tips i trakten: Grannskärgården i norr, Tjust, har 27 helårsbebodda öar. Trevliga att besöka, liksom Örö småländskt Astrid Lindgrenska, är Hasselö-Sladö (31 invånare, gamla skolan på Hasselö är vandrarhem) och familjen Alvarssons välskötta Björkö (de ordnar boende). Och om man rundar Sveriges sydöstra hörn erbjuder Blekinge också små okända semesteröar: på Aspö (nära Karlskrona) kan man bo i lotstorn och äta gott i fästning, på Ungskär (längre ut i Karlskronas skärgård) ordnas boende i den gamla skolan, och i augusti brukar det sjungas opera i missionshuset.

ÖRÖ
Läge: Misterhults skärgård, Oskarshamns kommun, 57o34,2\''N - 16o45,8\''E.
Ta sig dit: Wiströms kan hämta i lämplig hamn: Händelöp, Östra Skälö eller Klintemåla. 1000 kronor tur och retur oavsett antalet passagerare (max 12).
Bo och äta: Farfarshuset med sex bäddar i dubbelrum hyrs ut, möjlighet till extrabäddar både i Farfarshuset och i intilliggande hus. Pris från 200 kronor per natt och person. Frukost, lunch och middag kan serveras; tyngdpunkten ligger på fisk, men även sjöfågel och vilt kan finnas på menyn. Lunch 100 kronor och trerättersmiddag 350 kronor.
Kontakt/information: www.wistrom.com (tel 0490-27017, mejl elisabeth.wistrom@swipnet.se )
Litteratur (förutom Sveriges öar): Sten Regnells klassiker Havsband (1959) innehåller en del från Örö.

LIDÖN: Värdshuset tog priset
Lidön, i norra delen av Stockholms skärgård, har genomgått en påtaglig ansiktslyftning under senare år. Som kronan på verket utsågs nyligen Lidö Värdshus, beläget i öns solgula 1700-talssäteri,  till Skärgårdens Bästa Krog 2006. Lamm på tre vis, mjölkkokt gädda och öppen Karljohanlasagne ¬ allt med tillbehör som får det att vattnas i munnen … Lidön ägs och förvaltas sedan 1998 av Skärgårdsstiftelsen, och det är en öppen ö, på flera sätt. Den passar även folk med begränsad semesterkassa. Förutom Lidö Värdshus finns alternativen vandrarhem, tält och egen båt. Skärgårdsjordbruk har startats för att återställa det gamla kulturlandskapet, men Lidön har också artrika lundar och fina gamla naturskogar. Utmärkt ö för ostörda promenader i vacker och tämligen orörd natur – samtidigt som den som känner för att träffa lite människor kan söka sig till gästhamnen. De helårsboende går att räkna på ena handens fingrar.

Tips i trakten: En del – men långtifrån alla – stockholmare har insett hur rik och omväxlande Stockholms skärgård är. I övriga delar av Sverige är detta fantastiska örike märkligt okänt. Varför åker inte fler barnfamiljer ut och bor i Ernest Thiels sommarvilla (numera STF-vandrarhem) på Fjärdlång, eller på helårsöppna STF-vandrarhemmet Finnhamn i mellanskärgården, eller besöker favoriten i norr, Arholma (som förutom ett STF-vandrarhem har skärgårdsaffär och cykeluthyrning)? På Öja (=Landsort) kan man bo i lotstorn,  på Huvudskär övernatta långt ute i ytterskärgården och på Grinda finns en ypperlig krog och boende i olika prisklasser. Från centrala Stockholm går det att göra givande dagsutflykter, antingen man är intresserad av natur (Ängsö var vår första nationalpark) eller kultur (Kymendö är Strindbergs Hemsö). I Södertälje kommun har Oaxen en av Sveriges bästa krogar, och ett industriminne. Även norr om det som normalt brukar kallas Stockholms skärgård finns öar värda att besökas, som lägerön Vässarön och fyrön Örskär.

LIDÖN
Läge: Stockholms skärgård, Norrtälje kommun, 59o46,8\''N - 19o05,0\''E.
Ta sig dit: Passbåt från Räfsnäs större delen av året. Skärgårdsbåt från Strömkajen i Stockholm sommartid, då rutten Stockholm-Arholma trafikeras. Ibland även guidade turer från Norrtälje hamn. Egen båt går också bra, gästhamn finns.
Bo och äta: Hela skalan finns: pensionat, vandrarhem eller tält. Lidö Värdshus valdes till Skärgårdens Bästa Krog 2006, men den som vill komma billigare undan kan laga egen medhavd mat på vandrarhem eller primuskök.
Kontakt/information: Skärgårdsstiftelsen har en del information om ön, www.skargardsstiftelsen.se . Lidö Värdshus (postadress 760 15 Gäddö) har en hemsida www.lidokrog.nu och tel. 0176-40498 (restaurang) respektive 0176-40499 (konferens & logi). För enklare boende, ring vandrarhemmet på tel. 0176-40063 alt. 070-3144943.
Litteratur (förutom Sveriges öar): Lidön är med i Skärgårdsstiftelsens lilla skrift Skärgårdsnatur och det står om ön i många skärgårdsböcker, som till exempel i Bertil Hedenstiernas Skärgårdsöar och fiskekobbar (2000).

NORRA ULVÖN: Oändligt trivsamt
Den som inte vill känna sig helt ensam och isolerad kanske föredrar en något större ö, med ett någorlunda levande samhälle. Norra Ulvön på Höga Kusten! Författaren Sigfrid Siwertz rapporterade 1941 att öns fiskeläge var oändligt trivsamt och fastän det hänt en del sedan dess – öborna har minskat i antal till omkring femtio, skolan har lagts ner och det tillverkas inte så mycket surströmming längre – så är Norra Ulvön fortfarande Bottenhavets pärla. Det är möjligt att bo både på skärgårdshotell, i stugby och i sjöbod, och det finns flera restauranger. Tempot är lugnt. Det känns lite grann som att vara tillbaka på sextiotalet. Den besökare som vill se hela ön – över femton kvadratkilometer stor – gör klokt i att hyra en cykel, och den som vill se Höga Kusten från ovan kan ta sig upp till Lotsberget, 276 trappsteg från hamnen. Utsikten är värd varenda steg, man kan se ända ner till Högbonden. I hela juli månad pågår ett konstprojekt Konsten går iland på Ulvön. Ulvöregattan äger rum 12-15 juli och Ulvödagen är den 29 juli.

Tips i trakten: Andra rekommenderade semesteröar på Höga Kusten är Trysunda (en av Sveriges vackraste öar, har sommaröppet STF-vandrarhem och gästhamn men numera bara några få övervintrande öbor) och Högbonden (brant, dramatisk och läcker gammal fyrö i havsbandet, med vandrarhem i fyrbostäderna sedan 1987; försök att få sviten med panoramautsikt ut över havet!). Om hela Norrlandskusten kan räknas till trakten vill jag slå ett slag även för Norrbyskär (södra delen av Umeå kommun), för alla som är det minsta intresserade av industrihistoria och ö-utopier; och i ljusa och fina Luleå skärgård kan man ta det lugnt på Sveriges nordligaste helårsbebodda havsö, Hindersön, som har bra boende och mat på Jopikgården.

NORRA ULVÖN
Läge: Höga Kusten, Örnsköldsviks kommun, 63o02,0\''N - 18o40,0\''E.
Ta sig dit: Daglig förbindelse året runt med Köpmanholmen (M/S Ulvön så länge havet är öppet, annars svävare; M/S Ulvön har tel. 070-6519265,  trafikinformation 0660-299021). Under högsommaren daglig båtförbindelse även med Ullånger, Docksta och Mjällömslandet (M/S Kusttrafik, 100 kronor enkel resa, förboka på tel. 0613-10550).
Bo och äta: Boende i olika prisklasser, till exempel Ulvö Skärgårdshotell (tel. 0660-224009) (enkelrum omkring 550 kronor, dubbelrum 750 kronor, möjlighet till extrabäddar) och flera helårsöppna stugbyar (0660-224157). Det går också att hyra sjöbod vid avsides belägna gamla fiskeläget Sandviken, numera kulturreservat. Sommartid finns flera matställen att välja mellan, som Almagränd, Bröggan och Skärgårdshotellet.
Kontakt/information: www.ulvon.nu är en bra hemsida, lätt att klicka sig vidare (även till båtarnas turlistor). Örnsköldsviks turistbyrå har tel. 0660-88100, epost turism@ornskoldsvik.se .
Litteratur (förutom Sveriges öar): Gunnar Erkners Längs Höga Kusten (1984).

LURÖ: Vad mer kan man begära?
Vandrarhemmet Luringen på Lurö i Vänern erbjuder boende i fyrhus, sjöbod eller skuta (en kopia av Roald Amundsens polarforskningsfartyg Gjöa) för privatpersoner, lägerskolor och konferenser. Själva ön erbjuder både kultur- och naturupplevelser längs promenadstigarna, och därtill hyfsade bad. Inte är det som på västkustens salta och karga öar inte – här på Lurö fångar barnen grodor i sina hinkar i stället för krabbor – men precis som på andra öar i våra stora insjöar finns det mycket av historiskt intresse, och en lummig och tilltalande natur. Kultur, natur, strövvänligt och barnvänligt, vad mer kan man begära? Uppland, schläng dej i vägga! hörde jag en gång en man säga, på bred dialekt och med stor entusiasm, vid det kors som markerar ruinen av den romanska absidkyrkan på Lurö. Antingen Svea Rikes vagga stod här i Västergötland eller inte, så är Lurö en ovanligt trevlig och omväxlande semesterö – för hela familjen. Och om man inte vill övernatta anordnar bröderna Sven och Bengt Örnvald, barnfödda ute på ön, välorganiserade dagsturer från Ekenäs på Värmlandsnäs.
Tips i trakten: Brommö, alldeles väster om numera broförsedda Torsö (Mariestads kommun), är perfekt för en dagsutflykt. Fyrkultur, brukskultur, skogsnatur. Ta skogsbolagets färja från Laxhall på Fågelö/Torsö,  hyr en cykel, förvånas över ön – och kanske särskilt över den helt oväntade playan, Store vite sand, med de söderhavsöliknande Kungarna längre ut i vattnet. Ärligt talat, trodde du att det kunde se ut så i Vänern?
 

LURÖ
Läge: Vänern, Säffle kommun, 58o48,2\''N - 13o13,5\''E.
Ta sig dit: Egen båt går bra, gästbrygga vid Stenstaka och naturhamn vid Bösshamn. Annars enklast med Luröbåten från Ekenäs på Värmlandsnäs (förbokas på tel 0533-290 35, se även kontaktinformation nedan). Dessutom har Luringen båtar som kan chartras, även viss möjlighet även till beställningstrafik söderifrån, från fiskeläget Spiken på Kållandsö.
Bo och äta: Vandrarhemsliknande i fyrhus, sjöbod eller skuta, pris omkring 150-200 kronor per natt.
Kontakt/information: www.luringen.se (tel 0533-290 12, 070-521 67 33; mejl info@luringen.se ); Luröbåtens hemsida heter www.lurobaten.se (tel. 0533-290 35; 070-344 91 00; 070-522 31 65).
Litteratur (förutom Sveriges öar): Ruth Anderssons Lurö - ön i Vänerns mitt (1984).
 

'

Publicerad: 2008-01-21