Några gånger per termin rankar RES:s chefredaktör Viggo Cavling ett gäng aktuella platser, barer, restauranger, hotell, destinationer, böcker, tv-serier och fenomen. Detta är handplockade tips inför helgen eller nästa weekendresa.
Det här är Viggos favoriter just nu.
1. Karlatornet i Göteborg
Blixtlåset på Hisingen är snart helt fyllt med bostadsrättsägare. Det sägs att över 500 lägenheter är sålda och då återstår bara 111. Det innebär att Nordens högsta bostadshus med 74 våningar på svindlande 274 meter snart är fullsatt.
I dagarna öppnade hotellet Clarion Karlatornet som huserar i en liten (skoj) byggnad bredvid Göteborgs högsta skyskrapa med bara 16 våningar. Men vill du sova i själva skrapan har Petter Stordalens hotell kapat våning 54 med några lyxiga sviter. Karlatornet är i sig själv en egen stadsdel med egen kvarterskrog (NÒR Lindholmen), gym, spa, kontor och stor mötes- och eventavdelning.
Utsikten från de översta våningarna i detta hus, som är det närmaste vi kommer Dubai på våra breddgrader, är förstås fenomenal. Här kan man pricka av allt från Marstrands fästning till Trollhättan via Öresundsbron, vid god sikt förstås...
Nästa sommar öppnar ett utsiktsdäck och en restaurang högst upp i huset som kommer att bli Nordens högst belägna och en av Europas tio högsta. Det finns något i det totala vansinnet som fyller mig med glädje. Viljan att vara högst och bäst är så fånig och ändå så beundransvärd. Klart att Sveriges framsida ska ha ett fett utropstecken som får resten av Norden att tappa hakan.
2. Blue Lights
Brittiska tv-serier om brott med poliser i huvudrollen tävlar i egen division. Det finns många lysande, men Blue Lights med Belfast som fond är det bästa jag någonsin sett.
Svart som natten, deprimerade som ett självmord och ändå mitt i den grå misären finns det ett krampaktigt leende.
Höll på att glömma bort spänningen, när du väl börjat titta på de gröna rekryterna som drömmer om att bli riktiga snutar kan du inte sluta.
3. Den sista boken om morden på Olof Palme
Titeln är förstås en överdrift. Den sista boken om mordet på Olof Palme kommer aldrig att skrivas. Jag är övertygad att det kommer att produceras böcker om mordet på Palme på samma sätt som man i dag 2 000 år senare skapar nya böcker om mordet på Julius Cesar.
Men jag tycker ändå att författaren Jon Jordås har fått ihop en intressant, föredömligt kort, betraktelse om en möjlig mördare. Jordås övertygar visserligen inte mig som är bombsäker på att Skandiamannen höll i pistolen, men boken handlar lika mycket om en mordutredning som havererade.
Bäst i den senare genren är Hans-Gunnar Axbergs bok ”Statsministermordet”. Men den kan man ju inte läsa om hur många gånger som helst så då är det bra att det kommer nya böcker.
I detta sammanhang vill jag nämna Thomas Kangers utmärkta “Mordet på Olof Palme” som jag läste redan i andra ring på gymnasiet 1987.
4. Polestar 2
Fick i sommar möjlighet att testa en Polestar runt i Sverige och Danmark.
Att befinna sig bakom ratten på en modern elbil är som att befinna sig i en cockpit på ett modernt flygplan. Man kör inte själv utan svarar bara på data som kommer från fordonet. Bilen gasar och bromsar, backar och håller sig i mitten av vägen utan att man behöver göra något.
Det är förstås helt fantastiskt, vill man bryta tristessen är det bara att trycka gasen i botten för då flyger bilen fram som en raket. Enda gången man kommer ner på marken är när man ska tanka fordonet.
Detta är fortfarande ett lotteri med många nitlotter. Det är förstås en vanesak, men för en sommarkatt som jag blir det en rejäl utmaning att fylla bilen med el.
Jag förstår att Polestar har stora utmaningar i matchen mot Tesla, men jag tycker förstås att det är häftigt att man har utvecklat ett nytt bilmärke i Göteborg. Jag vill gärna stödja dem enligt den gamla devisen, om det går bra för Volvo går det bra för Sverige. Det måste ju gälla i ännu högre grad för Volvos dotterbolag Polestar.
5. Popina Vitti
Uppe på Klarabergsviadukten 61 bredvid Stockholms central har ständigt expanderade Stureplansgruppen öppnat ännu en restaurang.
Denna gång blev det en budget-italienare med schysta pizzor och fräscha pastarätter.
Du beställer förstås via en QR-kod. Inredningen är TikTok-vänlig, alltså inte lika chic som Instagram-vänliga möbler.
Hit går du inte på första dejten utan när ni varit ihop ett tag och bara vill chilla.
Popina Vitti funkar även för barnfamiljer eftersom de flesta rätter kostar mellan 100 och 200 kronor.
Klarabergsviadukten är inte stans mysigaste gata, snarare tvärtom, men även här är människor hungriga och törstiga. Då är Popina Vitti schysstare än det mesta i närheten.
Långt från listan: Fotbollshuliganer
Kan ni inte slåss och kasta fyrverkerier på varandra någon annanstans än på allsvenska arenor?
Anledningen till att denna grupp hatar VAR är att de själva vill bestämma när matcherna ska pausas. När ska huliganerna acceptera att det är domaren som styr en fotbollsmatch och ibland kan det vara bra att titta på reprisen när rättvisa ska skipas.
Länge leve VAR!