I dessa tider får vi söka efter upplevelser i våra hem eller närmiljö. Än så länge är vi inte uppmanade att stanna hemma (om vi inte är riskgrupp) och det är något som Museiguide har tagit fasta på – en app som visar vägen till nya besöksmål runt hörnet.
I Museiguide presenteras i år 485 arbetslivsmuseer runt om i landet, riktiga smultronställen fulla av spännande föremål, miljöer och berättelser. Appen Museiguide är framtagen av Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd (ArbetSam) och Arbetets museum, som båda verkar för att synliggöra Sveriges arbetslivsmuseer. I appen kan du upptäcka arbetslivsmuseer nära dig, lägga till favoriter och skapa en egen rutt. Kartfunktionen gör det lätt att planera framtida utflykter.
Arbetslivsmuseerna finns på de platser där historien utspelat sig och de drivs av människor som varit med eller som kan berätta hur det var. Arbetslivsmuseerna berättar om den vanliga människans liv, där arbete och fritid, vardag och helg blir en historia om hur det var förr i Sverige.
– Ett arbetslivsmuseum kan vara allt från en gruva till ett flygplan. Många arbetslivsmuseer visar rörligt kulturarv, såsom tåg, fartyg, flyg, bilar och motorcyklar. I Museiguide-appen kan du filtrera fram och favoritmarkera det som just du är intresserad av, berättar Helena Törnqvist, arbetslivsintendent på Arbetets museum.
Museiguide 2020 trycks även i pappersformat och går att beställa kostnadsfritt genom Turistbyråshopen. I april distribueras den till turistbyråer och arbetslivsmuseer runt om i landet.
Intresset för Museiguide ökar – pappersupplagan har dubblerats sedan starten 2003, från 20 000 till 40 000 exemplar. Även antalet medverkande arbetslivsmuseer har ökat, från 63 museer 2003 till 485 i år. I guiden presenteras varje museum med bild, text, öppettider och kontaktuppgifter. Pappersversionen distribueras till alla medlemmar i ArbetSam samt till turistbyråer, bibliotek med flera.
Appen heter ”Museiguide Arbetslivsmuseer” och finns för både iOS och Android.