Matskribenten Jonas Cramby har skrivit flera kokböcker och guidat till Tokyos bästa mat- och dryckupplevelser i Tokyo för foodisar. Nu är han aktuell med Stockholm för foodisar, den ultimata ciceronen till hans egen hemstad. När han själv får bestämma reser han helst till coola storstäder. Här är Jonas Crambys bästa...
Text: Elin Fellman
...Stad
– Det måste bara bli Tokyo. Mode, mat, motorcyklar, swingdans, scrapbooking – vad du än är intresserad av finns det med största sannolikhet en bättre version av det i Tokyo. Enda orsaken till att bli besviken på Tokyo är om du egentligen föredrar att stanna hemma.
...Street food
– I många klassiska street food-städer som Bangkok, Hong Kong och Chengdu har myndigheterna börjat reglera gatumaten och tvinga in försäljarna i food courts. Men i Mexico City lever och frodas stadens street food, där kan man äta bättre på gatan för en billigare peng än någon annanstans i världen.
...Restaurang i Stockholm
– Som matskribent är det svårt att ha stamställen, men hade jag haft det skulle det ha varit Sushi Sho. De är kanske inte objektivt ”bäst”, eftersom något sådant inte existerar, men jag gillar att de är lite småstökiga samtidigt som de serverar fantastisk sake och är Sveriges största sushinördar.
...Restaurang i världen
– Oj. Det är en sådan fråga som är omöjlig att svara på samtidigt som man inte kan låta bli att gå omkring i veckor och fundera på det. Jag kan inte svara på det.
...Kök
– Kinas. Även om det är lite av ett tricksvar, som att säga ”jag vill ha oändligt med önskningar” om man får en önskning av anden i lampan. Kina är nämligen inte ett kök, det är otroligt många. Det är dels alla olika inhemska kök, men också alla fusionkök som har uppstått utanför landets gränser. Variationen är enorm och nästan allt är gott. Om jag bara fick äta ett enda kök resten av livet skulle det bli det kinesiska.
...Hotell
– Jag är ett gammalt fan av hoteliern Liz Lamberts alla svincoola hotell i Texas, som San José i Austin eller El Cosmico i Marfa. En ny favorit är dock The Opposite house i Peking. Otroligt fint till ett anständigt pris.
Lediga rum & priser på The Opposite house
...Tågresa
– Jag tågluffade i Kina i somras och det vill jag definitivt göra igen. På bara tio år har de byggt världens största snabbtågssystem och man kan ta sig typ var man vill i landet otroligt bekvämt och snabbt. Vår längsta tågfärd motsvarade sträckan mellan Malmö och Rom och den tog sex och en halv timme.
...Drinkställe
– I Stockholm gillar jag Bar Hommage. I världen måste det bli någon av Tokyos alla minimala, extremt nördiga specialistbarer. I ombyggda soprum, två våningar ner bakom en nagelsalong, går man in bakom en mystisk dörr och där står en snubbe i smoking och gör The Tokyo hard shake medan en gammal hifianläggning från 1970-talet spelar Holger Czukay. Tokyo har de bästa barerna i världen.
...Reseminne
– Första gången av väldigt många grejer. Första gången i Tokyo, första gången på ett kinesiskt tehus, första gången jag upplevde Dio de los i Mexiko. Det är väl därför man reser egentligen. För att uppleva världen som ny igen.
...Pryl på resan
– Ett par trådlösa hörlurar med noise cancellation.
...Packtips:
– Köp en väska med bra rull.
...Vinterresmål
– Samma som sommaren. Reser ändå bara till städer.