Noctourism har klivit fram som ett av 2025 års stora resetrender som lockar till magiska äventyr på natten – från norrsken i Lappland till stjärnskådning i Namibia.
Du känner nog igen känslan. Det är sent på kvällen. Luften är kall och klar. Mörkret har bäddat in landskapet i stillhet.
När du lyfter blicken syns en annan värld – en natthimmel beströdd med stjärnor, lysande konstellationer och ibland, om du har tur, ett norrsken som böljar.
Foto: Dylan Shaw.
Vi är mitt i solmaximum
Just nu växer trenden med resenärer som väljer nattens, ofta lätt isolerade äventyr framför dagsljus och folkmassor.
Forskare menar att vi befinner oss i en period av så-kallad solmaximum vilken sträcker sig från 2024 till 2025 – och kan ge fler och mer spektakulära norrsken än på över ett decennium. Solmaximum uppstår halvvägs genom solens elvaåriga cykel och markerar en period med intensiv solaktivitet.
Magnetfältet mellan solens norra och södra halvklot laddas upp under årens lopp tills det vänder, vilket leder till fler solfläckar och solstormar som skickar ut laddade partiklar mot jorden. När dessa partiklar kolliderar med atmosfären skapas de färgsprakande norrsken vi ser på himlen.
Foto: Jonathan Pie.
Enligt solfysikern Pål Brekke vid norska rymdstyrelsen kan vi förvänta oss de mest återkommande och starkaste norrskenen ända in i 2026.
Astronomen Tom Kerss menar också att detta solmaximum ökar chanserna för att lyckas se norrsken i ännu fler färger än vanligt – inklusive ovanliga nyanser av rött, rosa, lila och blått. Med andra ord är vi inne i en av de bästa perioderna på länge för att uppleva något som är på väldigt mångas "bucket list".
Peace & Quiet Hotel. Foto: Press.
Populärt med "mörkare himladestinationer"
I en global undersökning av Booking.com svarar nästan två av tre resenärer att de har övervägt att resa till "mörkare himladestinationer". Stjärnskådning lockar hela 72 procent, medan 59 procent vill uppleva unika kosmiska händelser och 57 procent är intresserade av att leta stjärnkonstellationer.
Enligt Hotels.coms trendrapport för 2025 är det bland svenska resenärer just norrskenet som är det mest eftertraktade naturfenomenet, det svarar 67 procent.
Sveriges kyla extra hett
Med stora, obebodda områden där ljusföroreningarna är små, är alltså Sveriges vinter extra het. Det märks i Hotels.com-rapporten som beskriver hur de globala sökningarna på Sverige ökat med 25 procent. Både Abisko och Kiruna har sett en uppgång på 20 procent jämfört med tidigare år.
– Här, 200 kilometer ovanför polcirkeln, har vi de perfekta förutsättningarna för att erbjuda en magisk upplevelse. Vi märker en tydlig efterfrågan på aktiviteter som tar vara på både tystnaden och polarljuset, bekräftar Peter Salomonsson, vd för Kiruna Lappland.
Foto: Altinay Dinc.
5 procent fler letar efter Aurora RiverCamp Glass Igloos and Cabins i Jukkasjärvi. Hotellet, somt ligger vid Torneälven, har glasväggar och tak som ger den där typisikt oförglömliga utsikten över natthimlen. På STF Abisko Turiststation, beläget i hjärtat av nationalparken som är så berömd för sin exceptionellt klara natthimmel, har sökningarna ökat med 20 procent.
Lättare att resa till Kiruna
Det är emellertid Jokkmokk som på sistone verkligen skjutit i höjden, med hela 120 procent fler sökningar. Framför allt verkar Peace & Quiet Hotel väcka intresse: 105 procent fler har letat efter hotellet på nätet jämfört med i fjol. För att möta den växande efterfrågan till norra Sverige lanserades i december 2024 en ny direktlinje mellan Köpenhamn och Kiruna.
– Det som vi skandinaver ofta ser som de mörka, tråkiga och kalla månaderna är för många turister en unik och exotisk upplevelse, säger Thomas Thessen som är chefsanalytiker för SAS.
Galaxens mysterier i Namibia
Men var i världen kan då vi svenskar vända oss om vi vill uppleva noctourism utanför vårt eget lands gränser? Ett förslag är naturreservatet NamibRand i Namibia, en del av den 55 miljoner år gamla Namiböknen.
NamibRand. Foto: DarkSky International.
Här, mer än 60 mil från närmaste stad, finns så lite ljusföroreningar att området fått guldklassificering av den ideella organisationen DarkSky International. De har sedan 1988 till uppdrag är att bevara och skydda nattmiljöer och vårt arv kopplat till just mörka natthimlar.
Gäster på Sossusvlei Lodge kan dyka in i galaxens mysterier via teleskop och berättelser som hotellets egen astronom delar med sig av.
Nattlig drakdans i Hongkong
Noctourism kan också innebära att delta i festivaler och uppleva unika traditioner som infaller på kvällar och nätter.
I Hongkongs Tai Hang-kvarter firas exempelvis höstens ankomst med The Tai Hang Fire Dragon Dance i vilken en enorm lysande drake ingår. Det är en över hundra år gammal tradition som engagerar hundratals dansare och beskrivs som djupt fascinerande för publiken.
The Tai Hang Fire Dragon Dance. Foto: Shutterstock.
Tyffeljakt i italienskt månsken
Gillar du mat kan du ha siktet inställt på Italien. Här arrangeras tryffeljakt i månens sken – en nattlig utflykt med specialtränade hundar som snokar upp de eftertraktade svamparna.
Särskilt i Piemonte, känt för sina vita tryfflar, är de här utflykter en slags delikatessupplevelse upphöjd i nattens kvadrat. Bäst skörd brukar man få under november och december.
Foto: Iceland Travel Guide.
Isländska bad mitt i natten
Att nämna Island i det här sammanhanget är ett måste. Här är norrsken och bad i heta källor under polarnatten en del av varje vinter.
I "landet av eld och is" finns hundratals naturliga bassänger, de flesta med en behaglig temperatur på runt 40 grader. Hotell som Ion Adventure Hotel har en egen en varm källa för gäster att sjunka ner i och det är inte ovanligt att aurorans ljusspel dansar samtidigt.
Ion har också en helt egen Northern Lights Bar med panoramafönster där du inomhus med en cocktail i handen kan ta del av naturens mest fängslande show.
Europas största skyddade nattområde
Northumberland International Dark Sky Park i England är en av de häftigaste platserna i Europa för att i nattens mörker ta del av universums skatter. Den nära nog 1 500 kvadratkilometer stora parken är det största skyddade nattområdet i Europa, med så gott som obefintliga ljusföroreningar.
Under en klar natt kan du se tusentals stjärnor, hur Vintergatan framträder som ett gnistrande band över himlen. Det går till och med att få syn på Andromedagalaxen som ligger svindlande 2,5 miljoner ljusår bort.
Foto: Chris Leggat.
Vid Kielder Observatory, en av parkens höjdpunkter, guidas besökare av passionerade astronomer. Och vid Cawfields vid Hadrianus mur, där mörkret är som mest kompakt, känns det som att de hänger så lågt att du nästan kan röra vid dem.
Galloway Forest Park i Skottland, som täcker 774 kvadratkilometer, var för övrigt Storbritanniens första Dark Sky Park. Här finns avgränsade kärnzoner där all permanent belysning är borttagen, för att skapa så optimala förutsättningar för stjärnskådning som möjligt.
Foto: Tomas Malik.
Hotellen hakar på
Hotell världen över vill förstås inte vara sämre och har börjat skräddarsy nattupplevelser. I Chile erbjuder bland annat Tierra Patagonia Hotel & Spa enastående utsikt över natthimlen i Patagonien medan Stargazing Hotel Sahara Sky har öppnat i Marocko, utrustat med avancerade teleskop som professionella astronomer hjälper dig att använda.
På Hawaii kan turister delta i guidade turer som kombinerar vulkanbesök med stjärnskådning och i Österrike erbjuder flera femstjärniga hotell exklusiva möjligheter att uppleva kristallklara nätter.
En annan sorts resande
Oavsett om det handlar om att gå på mörka vandringar eller nattsafari, delta i fackeltåg eller se dansande norrsken är det tydligt att natten öppnar upp för en annan sorts resande. Ett som låter världen upplevas i ett nytt ljus, eller snarare, i dess mest förtrollande mörker – och det är en trend som just nu bara växer.
Foto: Johannes Plenio.
Mer nattlig reseinspiration
Nattliv i New York: 21 handplockade tips