Då och då tipsar Travel News chefredaktör Viggo Cavling om personliga favoriter i RES. Det tipsas om högt och lågt. Hotell och krogar. Självklarheter och hemliga pärlor. Här är hans tips till danska Århus.
Århus är Danmarks andra stad, men har ytterst få likheter med Göteborg. Århus känns mycket mindre och är mer en provinsstad som Kalmar och Ystad. I mitten finns en vacker stadskärna och runt de mäktiga villor vid havet och gula tegelhus från femtiotalet. Jag hängde mycket här på nittiotalet när min bästa kompis gick på Kaospiloterna, den tidens hippaste utbildning. Skolan kan jämföras med Hyper Island, fast före internet.
Kaospiloterna startades av Uffe Elbæk. När han var klar med detta flyttade han till Köpenhamn och blev med tiden statsråd i Danmarks regering. Han blev kulturminister, men fick sparken efter bråk om ett bidrag. Uffe blev senare friad från alla anklagelser. Men han tröttnade på sitt gamla parti och startade då ett nytt. Detta parti, Alternativet, är han idag ledare av och sitter åter igen i folketinget.
Jag skriver denna historia för att alla svenska läsare ska förstås att Danmark är ett land som skiljer sig mycket från Sverige. Danmark är ett både mer radikalt land än Sverige, men samtidigt också ett mycket konservativt land. Den danska drottningen är ett annat bra exempel på detta. Hon är den enda monarken i världen som fortfarande röker offentligt, samtidigt som hon ofta kritiserar sitt folk för dess fientlighet mot flyktingar. När hon håller sitt nyårstal står alla danskar upp i givakt och lyssnar. När hennes kusin, vår kung Carl den XVI Gustaf, håller sitt årliga tal till nationen är det få som inte somnar.
Nog om Danmarks själ. Här är mina fem bästa anledningar att göra en weekendresa till Århus.
Olafur Eliassons regnbåge
Högst upp på Århus konstmuseum finns denna runda korridor av glas. Konstverket syns över hela staden och sätter en magisk ton över taken. Vad är detta? Svar det är ett konstverk som man aldrig glömmer. Det är hisnande att befinna sig i verket och att ta bilder till Instagram är förstås självklart, men samtidigt blir detta mer än en lekstuga. Något mer än ett plakat. Olafur Eliasson är en konstnär som alltid lyckas vända på perspektiven och få dig att se världen på ett nytt sätt. Den finns en poetisk dimension i allt han gör. Den sista aspekten av detta konstverk är att det faktiskt är mysigt och ja, romantiskt. Ska du fria till din älskade när du är i Århus så är detta platsen. Under denna regnbåge finns ett 20 000 kvadratmeter stort konstmuseum med både mycket modern konst och målningar från Danmarks guldålder från 1800-talet. Att se allt tar några timmar.
ARoS Art Museum Aros Allé 2
Latinkvarteren
Detta är ett töntigt namn på Århus finaste stadsdel. Bebyggelsen är från 1400-talet, men det är inte puttinuttigt som i Gamla stan i Stockholm. Det här är mer än ett turism-reservat. Det är en levande stadsdel med coola affärer, krogar och kaféer. På nittiotalet var Engelen den hetaste baren. Här kunde man springa in i danska kronprinsen vid pissoaren. Jag gjorde förstås ett återbesök vid mitt senaste besök och tycker fortfarande att detta är ett häftigt ställe. Gillar du Café Victor i Köpenhamn är detta ett måste. På samma gata, några meter bort, ligger systerkrogen Mefisto. En gång i tiden hade krogarna samma ägare, men det är länge sen. På Mefisto äter du en prisvärd avsmakningsmeny. Personalen på bägge krogarna får väl godkänt.
https://www.visitaarhus.com/aarhus/plan-your-trip/latin-quarter-gdk653391
Aarhus Street Food
Ogillar egentligen ordet food court, det får mig att tänka på Kista Galleria. Men samtidigt är det tydligt. Här finns ett otal krogar som serverar mat från hela världen och du äter i en stor matsal. Men skillnaden mellan danska och svenska street food-platser är att de danska är tuffare. Ruffigare. Aarhus Street Food känns inte som att vara med i en Mad Max-film, men det känns lite en smula hemmasnickrat. Lokalen är ett gammal garage och när jag återvänder hit om fem år kommer det inte att finnas något kvar. Århus har precis som Stockholm fått sin egen sjöstad med nya hus som andas 2000-talet. Dansk arkitektur är inte lika rädd för att ta ut svängarna som svenska arkitekter. Hus får lov att vara kantiga, knäppa och roliga. Ett bra exempel på detta hittar du på Aarhus Ø, stadens nya bostadsområde precis vid vattnet. Jag testade bland annat koreansk och indisk mat som funkade fint. Nästa gång jag kommer hit ska jag testa dansk mat och speciellt hackebiff. Dansk mat är förstås besläktad med svensk, men ofta lite mer rå och vass i smakerna. Danskt smör blev tidigt, alltså på 1800-talet, en stor exportsuccé och fick svenska producenter att stjäla danskarnas smörstämpel LURPAK och fulmärka det svenska smöret. Ja, ja. Efter maten tar ni en kaffe i KaffeBaren. Baristan som jobbar här tar sitt arbete på största allvar. Följaktligen smakar hans kaffe förträffligt.
Ny Banegårdsgade 46
Villa Provence
Ett äkta boutique-hotell. Det är här du vill bo med din partner. Är du i Århus för att göra affärer rekommenderar jag Comwell Hotel, en kedja som är ungefär som Scandic fast kanske en smula bättre. Villa Provence är ett litet hotell på en bakgata, men ändå mitt i stan. Här finns en vacker innergård och supermysig reception. Det är inte lika uber-lyxigt som Ett Hem i Stockholm, men ganska nära.
Frukosten serveras en halvtrappa ner och det är bordsservering som gäller. Jag ska inte säga att jag hatar bufféer, men det slutar alltid med att man tar för mycket av något man inte riktigt gillar och för lite av det som verkligen var gott. Temat är fransk mat varvad med övrig medelhavsmat enligt hemsidan. Jag minns bara en perfekt stekt bacon. Danmark är inte bara världsmästare på smör. Man vet också vad en gris ska äta för att smaka perfekt.
Fredens Torv 12 8000 Aarhus
Moesgaard Museum
Nyligen berättade SD:s Mattias Karlsson i DN att han avskydde modern arkitektur. Den fick honom att må fysiskt dåligt. Han hade troligen fått en fullständig kollaps av Moesgaard Museum. Likt en hägring skjuter byggnaden rakt upp ur gräsmattan och sedan 50 meter upp i luften. Det är betong och gräs på taket och du kan gå ända upp till toppen. Utsikten däruppe är svindlande. Bakom byggnaden finns Danmarks mest kända arkitektkontor Henning Larsen. Henning är ungefär som vår Gert Wingårdh i Sverige, fast med den skillnaden att Henning dog för några år sedan. I Stockholm är Henning mest känd för pinnen vid Medborgarplatsen. Den skulle enligt plan varit dubbel så hög. Men det fixade inte Södermalm. Här har Henning Larsens arkitektkontor (de kämpar på trots att grundaren har lämnat byggnaden) fått genomföra sina idéer fullt ut. Jag måste säga att jag älskar resultatet. Detta är en modig byggnad. Innehållet då? Jo, innanför den vita betongen finns en massa gamla grejer från hela världen och en schysst restaurang där du kan äta lunch eller fika. Hit går du med dina barn och dina mor- och farföräldrar. Det är intressant och en smula tråkigt precis som det ska vara på ett museum.
Moesgaard Allé 15 8270 Højbjerg